1. HABERLER

  2. GÜNCEL MEDYA

  3. Öldürülmesinin 23. yılında unutulmadı
Öldürülmesinin 23. yılında unutulmadı

Öldürülmesinin 23. yılında unutulmadı

Otomobiline konan bombayla katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 23. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Yaptığı çalışmalar ve hazırladığı dosyalar ve yazdığı kitaplarla Türkiye basın tarihinde özel bir yeri bulunan gazeteci yazar Uğur Mumcu, 23 yıl önce 24 Ocak 1993 tarihinde, evinin önündeki otomobiline konan bombayla öldürüldü. 

Cinayetin ardından dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, Uğur Mumcu'nun ailesine ve kamuoyuna cinayetin faillerinin yakalanacağı sözü vermişti. Ancak o günden bu yana cinayet üzerindeki sis perdesi kaldırılabilmiş değil.

çAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ'NDEN UĞUR MUMCU öDüLLERİ

öldürülmesinin 23. yılında çeşitli etkinliklerle anılan Uğur Mumcu için çağdaş Gazeteciler Derneği (çGD) "Uğur Mumcu Anma ödülleri" Eskişehir’de düzenlenen törende sahiplerine verildi. 

çGD Eskişehir Şubesi tarafından CHP’li Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen tören Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde (AKM) yapıldı. 

Basın dalında ödül alan ve törene katılan Pınar Türenç, Sedat Bozok, Şaban Sevinç, Tuluhan Tekelioğlu ve Muharrem Sarıkaya’ya ödüllerini Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen verdi. Büyükerşen, Pınar Türenç’in Basın Konseyi’nin ilk kadın başkanı olduğunu söyledi.

Uğur Mumcu parkı törenle açıldıUğur Mumcu parkı törenle açıldı

TüRENç: YILMAYACAĞIZ, KORKMAYACAĞIZ, YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ 

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de yaptığı konuşmada, "Bu güzel, bu aydınlık kentte bu ödülü almak bizleri çin büyük gurur. çok teşekkür ediyoruz bizi bu şekilde onurladığınız için. Ama sizleri çin varız. Sizlerin sesi olmaya, sizin gözünüz, kulağınız olmaya devam edeceğiz. Hiç merak etmeyin. Unutmayacağız, unutturmayacağız, yılmayacağız, korkmayacağız, yolumuza devam edeceğiz. Hiç merak etmeyin."

DEMOKRASİ öDüLü CAN DüNDAR VE ERDEM GüL’üN

Demokrasi ödülü cezaevinde olan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’e verildi. ödülü almaya Can Dündar’ın annesi öznur Dündar geldi. özur Dündar ödülünü çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay’dan aldı. Can Dündar ve Erdem’in cezaevinden gönderdikleri mektup da ekrana yansıtılarak sunucu tarafından okundu. 

Can Dündar’ın annesi öznur Dündar da yaptığı konuşmada "İyi bir evladın annesiyim. çok mutluyum. Kararlıyız, dirençliyiz, bugünleri de atlatacağız" dedi.

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU’NA MüCEDELE öDüLü 

Mücadele ödülüne layık görülen Kadın Cinayetleri Platformu adına ödülü almak üzere Fatma Kurt davet edildi. Fatma Kurt, ödülü arkadaşlarıyla ve kendilerine mücadelede destek olan Tuluhan Tekelioğlu ile birlikte almak istediği belirtti. Bunun üzerine sahneye Tuluhan Tekelioğlu ile kadın cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri çıktı. Fatma Kurt’a ödülünü Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt verdi. 

Bilim ödüllerinde törene katılamayan Prof.Dr. Aziz Sancar’ın ödülünü yeğeni Metin Sancar CHP Milletvekili Gaye Usluer’den aldı. 

Törenin ardından ünlü sanatçı Selda Bağcan konser verdi. Bağcan hayranlarına unutulmaz anlar yaşattı.



öDüL ALANLAR 

Bu yıl 23’üncüsü gerçekleştirilen ’çGD Uğur Mumcu Anma ödülü’ne layık şu isimler layık görüldü: 

Yılın siyasetçisi: Aykut Erdoğdu ve özcan Purçu. 

Basın: Deniz Zeyrek (Hürriyet), Sedat Bozok (Fox TV), Şaban Seviç (Halk TV), Tuluhan Tekelioğlu (CNN Türk), Muharrem Sarıkaya (Habertürk), Pınar Türenç (Basın Konseyi Başkanı). 

Bilim: Prof. Dr. Aziz Sancar, Prof. Dr. Hikmet Hassa, Prof. Dr. Bülent Görenek. 

Hukuk: ömer Kavili. 

Sanat: Hakkı Kuş, Bilge Cezayirli, Ercüment Yılmaz, Gamze Kılıkçı, Şefika Kutluer, Ferdi Cansız. 

Demokrasi: Can Dündar ve Erdem Gül. 

çevre ve Kent: Havva Ana (Rabia özcan). 

Sosyal proje: Tepebaşı Belediyesi çocuk Senfoni Orkestrası, Odunpazarı Belediyesi Halk Market. 

Mücadele: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu. 

Spor: Yusuf Açık (Dünya Kickboks şampiyonu), Ramazan Barbaros (Okul Sporları Dünya Atletizm Şampiyonası 1500 metre Dünya 1’incisi), Pınar Demirtaş (Okul Sporları Dünya Atletizm Şampiyonası 1500 metre Dünya 2’ncisi). 

Emek: Yılmaz Ayrancı (Maden-İş Sendikası Kırka Şube Başkanı). 

Yılın sanatçısı: Vedat Sakman. 

Yaşam boyu başarı ödülü: İnci çayırlı.

 

BURSA'DA UĞUR MUMCU VE BASIN ŞEHİTLERİ İçİN YüRüYüŞ

Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) ve çağdaş Gazeteciler Derneği (çGD) öncülüğünde yüzlerce gazeteci, Uğur Mumcu'nun ölümünün 23. Yılı ve öldürülen basın çalışanları için yürüdü. 

Yaklaşık 500 kişilik kortej, "özgür basın susturulamaz", "Katiller bulunsun, hesap sorulsun" şeklinde slogan atarak Atatürk Anıtı önüne kadar yürüdü. Grup adına açıklamada bulunan Rabia Deniz, “Aradan geçen uzun sürede cinayeti azmettirenler hala ortaya çıkarılmadı. Bu bir demokrasi ayıbı olarak Türkiye tarihinde öylece duruyor. Bu ayıp Hrant Dink cinayetindeki gibi gazeteci cinayetleri için karanlık odakları cesaretlendiriyor. Bazın har ülkenin hafızasıdır. Zaten bu nedenle halkın gerçekleri öğrenme hakkı için gerektiğinde ölümü bile göze alarak çalışan basın emekçileri güç odaklarının hep hedefinde duruyor. Evrensel gazetecilik normlarına göre basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler arasında ilk sıralara yükselmiş Türkiye’de Uğur Mumcu gibi araştırmacı gazetecilere artık daha fazla ihtiyaç vardır. Bırakın gazeteciler haber yapsın. Bırakın halkımız gerçekleri görsün. Gazeteciler mesleklerini öyle ya da böyle en doğru biçimde icra etmenin yollarını bulacaktır” dedi.

UĞUR MUMCU PARKI'NDA TöREN

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 23. yılında Batıkent Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenene törenle anıldı. 23 yıl önce arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, Başkent'te düzenlenen törenle anıldı. Törene Yenimahalle Belediye Başkanvekili Mehmet Kartal, Batıkent Birlikteliği üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve sivil toplum örgütleri katıldı. Törende saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunarak, anıta çelenk bırakıldı. Uğur Mumcu anısına genç bir kız şiir okudu.

FOçA BELEDİYESİ VE ADD UNUTMADI

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 23. yılında Foça’da anıldı. Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi işbirliği ile düzenlenen anma etkinliği, saygı yürüyüşüyle başladı. Demokrasi Meydanı’nda toplanan grup, Uğur Mumcu Parkı’na dek yürüdü. Yürüyüşe, Foça Belediyesi Meclis Başkan Vekili Serdar Necdet Tunçbay, Foça Belediyesi Meclis üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı Neşe Uprak, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Uğur Mumcu'nun unutulmadığını, bağımsız gazetecilik anlayışının da her zaman örnek alınacağını belirtti.Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.