1. HABERLER

  2. EGE

  3. SGK borçları nasıl ödenecek?
SGK borçları nasıl ödenecek?

SGK borçları nasıl ödenecek?

Sözcü Gazetesi yazarı Sezgin Özcan bugünkü yazısında yapılandırılan SGK borçlarının nasıl ödeneceğini kaleme aldı. Borçları 2’şer aylık dönemler halinde ödemek mümkün olacak. İlk taksit için son süre 2 Ocak 2017.

A+A-

Erzurum Güncel- 6736 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamına giren borç asıllarına, ödeme vadesinin sona erdiği tarihten, 19 Ağustos 2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-üFE aylık değişim oranları basit usulde uygulanmak suretiyle, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine tahsil edilecek tutar hesaplanacak.

Hesaplanan tutar ile borç aslının toplamından oluşan yapılandırılmış borç tutarının, kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i borçların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

İLK İKİ TAKSİTİN MUTLAKA öDENMESİ GEREKİYOR

Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ya da ikişer aylık dönemler halinde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte, 36 aya kadar varan vadelerde ödenmesi mümkün olup, ilk taksit ödemesi 31 Aralık 2016 tarihinin tatil olması nedeniyle 2 Ocak 2017 tarihi mesai saati bitiminde sona erecektir. Ancak Bakanlar Kurulu'nun ilk taksit ödeme süresini bir aya kadar uzatma yetkisi bulunuyor.

Yapılandırılan borcun ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi halinde, Yİ-üFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutarda yüzde 50 indirim yapılacak. Yapılandırılan borçlara ilişkin ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ödenmesi zorunlu olup, ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmemesi halinde, kanundan yararlanma hakkı kaybedilecek.

İlk iki taksit hariç olmak üzere, diğer taksit ödemeleri, bir takvim yılında en fazla iki kez ihlal edilebilecek. Ancak süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi gerekiyor. Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanundan yararlanma hakkı kaybedilecek, ödenen tutar kadar kanunhükmünden yararlanılabilecek.

CARİ DöNEM PRİMLERİNİN öDENMESİ GEREKİYOR

Taksit ödeme süresince tahakkuk edecek cari ay sigorta primlerinin de çok zor durum olmaksızın süresinde ödenmesi gerekiyor. Taksit ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerinin süresinde ödenmesi şartı, bir takvim yılında en fazla iki kez ihlal edilebilecek. Bir takvim yılında ikiden fazla cari aya ilişkin primlerin ödenmemesi halinde, üçüncü cari aya ilişkin primin yasal ödeme süresinin sona erdiği ayı takip eden aylardan başlanarak kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek. Kanunda öngörülen hükümlerden ödenen tutar kadar yararlanılacak.

KREDİ KARTI İLE öDEME YAPILABİLECEK

Yeniden yapılandırılan borçların bankalar kanalıyla ödenmesi mümkün olduğu gibi, kredi kartı veya banka kartı ile ödenmesi de mümkün. www.sgk.gov. tr adresinden, “E-SGK”/“Kart ile Prim ödeme” seçeneklerinden erişilen ekrandan e-devlet şifresi ile ödeme yapılabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.