1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Seçmen sandık sorgulama
Seçmen sandık sorgulama

Seçmen sandık sorgulama

YSK tarafından seçmen sandık sorgulama hizmeti verilmeye başlandı, nerede oy kullanacağım diyorsanız ysk.gov.tr sitesinde sorgulama yapın.

A+A-

Erzurum Güncel-

Cumhurbaşkanının görev süresinin 28 Ağustos 2014 tarihinde dolmasıyla birlikte Türkiye ilk kez sandık başına giderek yeni Cumhurbaşkanını seçecek. 

YSK tarafından Cumhurbaşkanının seçim tarihi ilk tur oylama 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylama 24 Ağustos 2014 Pazar günü olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için YSK seçmen sandık sorgulama ekranını açtı, nerede oy kullanacağım diye merak ediyorsanız ysk.gov.tr sitesinden sorgulama yapabilirsiniz. 

YSK sandık sorgulama sistemine girdiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir panel çıkıyor. Bu panelde TC numaranızı girerek nerede ve hangi sandıkta oy kullanabileceğinizi öğreniyorsunuz.

Sandık sorgulama yapmayıp da sandığınızı öğrenmek istiyorsanız evinize Cumhurbaşkanlığı seçimine 21 kala gelecek olan seçmen bilgi kağıdını beklemeniz gerekiyor. 

AŞAĞIDAKİ BİLGİLERİ DOLDURDUĞUNUZDA NEREDE OY VERECEĞİNİZİ GöRECEKSİNİZ


CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

CHP ve MHP halkın ilk kez seçeceği Cumhurbaşkanı seçimleri için çatı adayda karar kılarken iktidar partisi AK Parti ve HDP kendi adaylarını çıkardı. 

Kesinleşerek resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı adayları şunlar;

cumhurbaşkani-adaylari-isimleri-ve-eğitim-durumlari.jpg

YURT DIŞINDAKİLER NE ZAMAN OY KULLANACAK? 

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri ve gün sayısı farklılık göstermekle birlikte ilk oylama 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 17 - 20 Ağustos 2014 tarihleri olarak belirlenmiştir.

OY VERİRKEN GEREKLİ EVRAKLAR

Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittiğinizde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, avukat kimliği, sürücü belgesi gibi, kimliğinizi tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmî nitelikteki belgelerden birini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir. TC kimlik numarasını taşımayan kimlik belgeleri ile de oy kullanılamayacak.

CUMHURBAŞKANI SEçİMİ NASIL YAPILIR?

1- Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

2- İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

3- Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.

4- Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.


BAŞKA İLDE OY KULLANMAK MüMKüN Mü?

Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN SEçMENLER NASIL OY KULLANACAK?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 09.05.2012 tarihinde kabul edilen 6304 sayılı Kanun gereği, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları halinde, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerimizde kurulacak sandıklarda oy kullanabilecekler. 

KİMLER OY KULLANAMAZ?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar;

1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar

SEçMEN BİLGİ KAĞIDI NE ZAMAN GöNDERİLİYOR?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır. 

Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, YSK internet sayfasından "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir.

SEçİM GüNü DüĞüN-NİŞAN YAPABİLİR MİYİM? SEçİM YASAKLARI NELER? 

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, 
*İspirtolu içki satılması, 
*İçkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. *Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır.
*Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.
*Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."

CUMHURBAŞKANLIĞI BİRİNCİ VE İKİNCİ TUR SEçİMİ

Türkiye'de ilk kez yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 10 Ağustos'ta sandıkbaşına gideceğiz. Birinci turda yüzde 50'den fazla alan aday seçimin galibi olacak. Birinci turda Cumhurbaşkanı seçilemezse Türkiye bir kez daha sandık başına gidecek ve ikinci turda oy verecek. Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi 24 Ağustos'ta yapılacak.

"İnternethaber"
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.