1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Sigarayı bırakanlarla bir araya geldi
Sigarayı bırakanlarla bir araya geldi

Sigarayı bırakanlarla bir araya geldi

“9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir resepsiyon veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nasıl ‘intihar etme özgürlüğü’ yoksa, neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz” dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir resepsiyon verildi. Resepsiyona; Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği kampanya çerçevesinde sigarayı bırakmış olan 250’yi aşkın kişi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ve ikna etmesiyle sigarayı bırakanlar ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.

SANATçI FERDİ TAYFUR DA KATIDI

Resepsiyonda, 7 yaşından itibaren başlayan sigara bağımlılığına geçtiğimiz yıllarda son veren Sanatçı Ferdi Tayfur da hazır bulundu. Ferdi Tayfur’un, sözlerinde alkolü ve sigarayı bıraktığını anlatan şarkısını da icra ettiği programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtiçi gezilerinde sigarayı bırakma sözü aldığı kimselerin, üzerlerinde isim ve iletişim bilgilerinin olduğu sigara paketleri ve bu süreçte basına yansıyan fotoğraflar da sergilendi.

Davetlilere hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyonun, “Hayat Sigarasız Güzel” mesajının Türkiye’ye ve dünyaya ulaşmasına katkı sağlamasını dileyerek; Sağlık Bakanlığı’nın, sadece geçen yıl 141 bini aşkın vatandaşa, sigara bıraktırma tedavisi için ücretsiz ilaç desteğinde bulunduğunu açıkladı.

2016 TüTüNLE MüCADELE YILI

Yine Sağlık Bakanlığının 2010 yılından bu yana Sigara Bırakma Danışma Hattı aracılığıyla 23,5 milyondan fazla çağrıya cevap vererek vatandaşlara yardımcı olduğunu ve 2016 yılını “Tütünle Mücadele Yılı” ilan etmeye hazırlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün aramızda, çeşitli yerlerde ve zamanlarda kendilerinden aldığım söz üzerine sigarayı bırakmış olan kardeşlerim var. Kendilerini bir kez daha bu isabetli kararları ve verdikleri sözde durma erdemini gösterdikleri için tebrik ediyorum” dedi. Resepsiyonda, Cumhurbaşkanlığı personeline yönelik düzenlenen kampanyada sigarayı bırakma kararı alan 200 kişiyi temsilen personelin de bulunduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, onları da ortaya koydukları iradeden dolayı kutladı.

“SİGARA İçME öZGüRLüĞü DİYE BİR öZGüRLüK ASLA OLAMAZ”

Anayasanın 58’inci maddesinde var olan “Devlet, gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alır” hükmüne atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin en üst temsilcisi olarak, bu hükmün gereğinin yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak, asli vazifesi olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca, diğer tüm zararlı alışkanlıklarla birlikte sigaraya karşı mücadele etmek, şahsi olarak benimsediğim bir prensibimdir. ‘Sigara içme özgürlüğü’ diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl ‘intihar etme özgürlüğü’ yoksa, ‘kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü’ yoksa, neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. çünkü sigara içmeyen kişi, tamamen kendi iradesi dışında bir tehlikeye, bir tehdide maruz kalmaktadır.”

Hırsıza karşı mal sahibini, teröriste karşı masum vatandaşı korumak mecburiyetinde olan devletin, tütüne, alkole, uyuşturucuya karşı da vatandaşını kollamak zorunda olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede yürütülen çalışmaların, hem devletin en üst temsil makamı olan Cumhurbaşkanlığı adına, hem de şahsi olarak sonuna kadar arkasında olduğunu söyledi.

“TüTüN ALIŞKANLIĞININ PENçESİNDEN KURTULANLARI KUTLUYORUM”

“Bugüne kadar kimin cebinde bir sigara paketi gördüysem, hemen pakete el koydum, kendisine de sigarayı bırakması için telkinde bulundum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ziya Paşa’nın “Faniliğin kan dolu çeşmesinden bir yudum içen / Bir daha başını bela yağmurlarından kurtaramaz’ mealindeki beyitini okudu ve şunları ekledi: “Başta tütün olmak üzere, zararlı alışkanlıkların tamamı da böyledir… Bir defa bu illetlere bulaştınız mı, başınızı bela yağmurundan kurtulmaz. Burada bulunan sizler, işte bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Tütün alışkanlığının pençesinden kurtularak, hem kendinize, hem ailenize, hem de topluma fayda sağladığınız için her birinizi bir kez daha kutluyorum. Darısı, halen kendisini bu illetin pençesinden kurtaramayanların başına diyorum.”

Gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığın giderek azaldığına, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigara endüstrisinin, gelişmiş ülkelerde kaybettiği pazar payını diğer yerlerde telafi etme peşinde olduğunu ifade etti.

“EN YAKINIMIZDAKİLERDEN BAŞLAYARAK HERKESİ SİGARAYI BIRAKMAYA TEŞVİK ETMELİYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sigarayla mücadele konusunda, 1989 ve 2008 yılında çıkartılan kanunlarla ciddi bir mesafe kat ettiğine işaret ederek, “Veriler, sadece geçtiğimiz 4 yılda, 15 yaş üzeri nüfusta sigara kullananların sayısının 2,2 milyon azaldığını gösteriyor. Dünya Sağlık örgütü’nün, 2013 yılında ülkemizi tütün kontrolü politikalarında lider ülke olarak ilan etmesi, bu gelişmeyi destekliyor” diye konuştu.

Yine de pek çok ülkeye göre, bu konuda hâlâ yeterli bilinç ve uygulama düzeyine ulaşılamadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmiş ülkelerde bu konuda güçlü bir toplumsal bilinç olduğunu Türkiye’de böyle bir anlayışa ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: “En yakınımızdakilerden başlayarak, bu illetin pençesine düşmüş olan herkesi uyarmalı, bırakmaya teşvik etmeliyiz, bunda ısrarcı olmalıyız. Bilhassa Batı toplumlarının çok büyük tahribatlar sonucunda ulaştıkları noktaya, biz, aynı bedelleri ödemeden gelebilme başarısını göstermeliyiz. Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar, hayat biçimiyle ilgilidir. Milletçe hayat tarzımızı değiştirmeden, bu sorunlara karşı güçlü bir direnç kazanamayız. Ama bunun için kamu kurumlarıyla, siyasi partileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma içinde hareket etmemiz gerekiyor.”

“SİGARA DENETİMİ YAPAN GöREVLİLERİMİZ, KİMSENİN GöZüNüN YAŞINA BAKMAMALIDIR”

Sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının, tıpkı küresel düzeyde tehdit oluşturan virüsler gibi ile alınması ve mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan bu bağımlılıkla mücadelede elde edeceğimiz her ilerleme önemlidir. Geçtiğimiz 6 yılda yapılan 11,5 milyon denetim ve kesilen 132,5 milyon lira ceza, kapatılan bine yakın işyeri, uygulamadaki kararlılığın birer işaretidir. Bununla birlikte uygulamada hâlâ birtakım eksikler, gevşeklikler olduğunu biliyorum. Sigara, nargile ve puro gibi tütün mamulleriyle daha etkin mücadele konusunda, gözüm ilgili tüm kurumların üzerindedir. Denetim yapan görevlilerimiz, kimsenin gözünün yaşına bakmayacaktır, bakmamalıdır. Aksi takdirde milletçe kaybettiklerimizin arkasından daha çok ağlarız.”

Nikotin bağımlılığıyla mücadelenin, ticari amaçlarla istismarına da izin verilmemesi gerektiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sigara alışkanlığının terk edilmesi, tıpkı kilo verme gibi, hem irade, hem de belirli yöntemler izlenmeyi gerektiren bir durumdur. Aldatıcı pazarlama taktikleriyle vatandaşlarımızın bu illetten kurtulma çabalarının baltalanmasına mutlaka engel olunmalıdır” uyarısında bulundu.

“ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMA HUSUSUNDA MİLLETçE SEFERBERLİK BAŞLATMALIYIZ”

“Biraz önce de ifade ettiğim gibi, hayat biçimimizi değiştirerek, hem zararlı alışkanlıklardan, hem de obezite gibi sağlık sorunlarından kurtulma hususunda milletçe bir seferberlik başlatmalıyız” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın kampanyalarını, bu doğrultuda atılmış birer adım olarak değerlendirdiğini söyledi. Türkiye’nin tamamını ‘Dumansız Hava Sahası” haline getirene kadar bu mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyondakilere hitaben, “Sigarayı bırakma iradesini gösteren siz kıymetli kardeşlerimi bir kez daha tebrik ediyorum. Halen sigara içmeye devam eden herkes bu güzel manzaraya iyi bakmalıdır. Sizlerin hikâyesi, isteyince, azmedince, sabredince başarılı olunacağının en güzel, en somut örneğidir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.