1. HABERLER

  2. ASAYİŞ

  3. Silahlı güç tek elde olmayacak!
Silahlı güç tek elde olmayacak!

Silahlı güç tek elde olmayacak!

İçişleri Bakanı Ala: Jandarma her şeyiyle İçişleri’ne bağlanacak, güç temerküzü değil, güçlerin ayrı ayrı yönetildiği ve siyasetin yönettiği bir sistem olacak. İstihbarat yapılanması da yeniden kurgulanacak.

A+A-

Erzurum Güncel- İçişleri Bakanı Efkan Ala, Star Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu’na FETö’cü hainlerin darbe yapmaya kalkıştığı 15 Temmuz gecesini anlattı. 15 Temmuz’da 21:20 uçağıyla Erzurum’dan Ankara’ya gittiğini ve telefonlar kapalı olduğu için Esenboğa’ya indiği 23:00’te olaydan haberdar olduğunu söyleyen Ala, o geceyi ve ilk tedbirleri şöyle anlattı:

Darbe birliğini durdurduk:

“Emniyet Genel Müdürü’ne ‘silahlı direniş gösterilecek, darbeciler gözaltına alınacak’ talimatı verdim. Valilere, teşkilatlara vatandaşların sokağa çıkması, belediyelere araçlarını yola çıkarmaları, hiçbir birliğe izin vermemeleri talimatını verdim. Şırnak’ta çakırsögüt Birliği ve Bursa’da Alay Komutanı yola çıkınca valiler engelledi, gözaltına alındılar.”

TALİMAT ALDILAR

Darbe emri 15 gün önce: “Jandarma özel Harekat Komando Tugayı’nda (JöAK) görevli Jandarma Yarbay Fazıl Ertürk şimdi ifadesinde diyor ki, ‘15 gün önce Tandoğan’da toplandık, Osman adlı birinden darbe talimatını aldık. Emri Fetullah Gülen verdi.’ Aralarında orgeneraller, korgeneraller ve diğer generaller var. Şırnak çakırsögüt’ten Jandarma Taburu’nun Ankara’ya geleceği, öncelikle kuvvet komutanlıkları karargahlarının ele geçirileceğini söylüyor.”

3 bin özel harekatçı: “özel Harekat’ı devreye soktum. Güneydoğu ve Karadeniz’den 1500 özel harekatçıyı Nevşehir’e, 1500’ünü de İstanbul’a indirdik. Daha önce satın aldığımız ama henüz resmi teslimi yapılmayan silahları özel Harekat’a verdik. TRT, Türksat, CNN ele geçirilince oralara güç transfer ettik.”

DARBECİ ZANNETTİLER

Operasyon merkezi ‘ev’: “Jandarma Harekat Başkanı Tümgeneral Arif çetin, Jandarma Harekat Merkezi’ni almak için önce bir camiden, sonra bir inşaattan, sonra da bir vatandaşın evinden harekatı yönetti. ‘Bacım kusura bakmayın’ diye bir eve girmiş, önce darbeci zannetmişler, televizyonlara bağlanıp darbecilere karşı açıklama yapınca durumu anlamışlar, çay, börek getirmişler.”

2 tonluk bomba: “Ankara Polis özel Harekat Merkezi’ni lazer güdümlü 1’er tonluk iki bombayla vurmuşlar. Polisler helikopterle havalanınca onu da vurmuşlar. 50 kardeşimiz şehit oldu. Terörle mücadelede aylarca görev yaptıktan sonra gelmişlerdi.”

İstihbarattan haber gelmedi: “Emniyet istihbarattan bir haber gelmedi. Jandarma istihbaratın ise başını değiştirmiştik ama içini değiştirememiştik. Oradan hiçbir istihbarat alınamadı. FETö yapılanmasının içinden niye bilgi alınamadı? Düşündükleri an duyulmalıydı. MİT’in yine de dört beş saat önce haber alması bunların tezgahını bozdu. Terörle mücadele ettiğimiz için sürekli böyle şeyler geliyor. Bu tür duyumlar teyit edilmeden haber verilmiyor. Ama o saatten (18:00’de Genelkurmay’ın hava sahasını kapatan emrinin yayınlanması) sonrasının izahı yok. O saatten sonra komutanlar düğüne gidiyor. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız aranmalıydı. Ben aranmalıydım.”

KPSS hırsızlarının eşleri: “önceden haberimiz olsaydı çok şey değişirdi, önce biz harekete geçerdik. Darbecilerin sıkıyönetim komutanı olarak belirledikleri subayların çoğunun eşi KPSS sorularını çalanlar. Onlarla ilgili zaten soruşturmalar vardı.”

Sistem değişmezse yine olur: “İstihbarat zafiyeti var ama daha fazla sistem zafiyeti var. Sistem daha önceden bunları algılayıp ona göre atama yapmamış. Görevden alıyorsunuz ama kurumların içinde ruh gibi dolaşıyorlar. Adamları bu işlerin içinde diye emekli ettik, yargıdan teker teker geri geldiler. Şimdi o kararları veren hainlerin 2 bin 500-3 bini tutuklandı. Böylesi bir bürokratik oligarşiyle yönetiliyor. Bu sistemi değiştiremezsek, bu düzen devam ederse 5-10 yıl sonra yeni bir kalkışma, başka bir girişimle karşı karşıya kalabiliriz.”

TERöRİST çIKTI

Görevden aldık ama atamadık: “Sistemimiz kriz çıkmadan düzeltilemiyor. Kriz çıkıyor, sonra reform yapıyoruz. 27 Nisan 2007 e-muhtırasından sonra Anayasa değişikliği yaptık. 17-25 Aralık’ta iç güvenlik yasasını değiştirdik. Emniyet’tekileri değiştirdik, jandarma komutanlarının üçte ikisin değiştirdik. Sonra kalanını aldık. Mayıs’ta ayrılmaları gerekiyordu. Jandarma özel kalem müdürü olan albayı da görevden almıştık. Ama Jandarma Genel Komutanı bunu ‘ben yıllardır tanıyorum, şöyle iyidir böyle iyidir’ dedi, onu tuttu. Bu adam jandarmada bu terörist yapının unsurlarını organize etmiş. Bunların hepsinin karargahta olduğunu düşünün... Cumhurbaşkanı’nın korumalarının tamamının değiştirmiştik.”

Silahlı güçler ayrılacak: “FETö darbesine gösterilen bu direniş devlette yeni yapılanmaya neden olur. Güç temerküzü değil, güçlerin ayrı ayrı yönetildiği ve siyasetin yönettiği bir sistem olur. Jandarma’yı Emniyet Genel Müdürlüğü gibi her şeyiyle, istihbaratıyla, kadrolarıyla İçişleri Bakanlığı’na bağlayacağız. İstihbarat yapılanması da yeniden kurgulanacak.”

ERDOĞAN’IN DİRAYETLİ DURUŞU

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Star Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu’na, o geceyi anlatırken, “Sayın Cumhurbaşkanımızın o dirayetli duruşu bana merhum Aliya İzzetbegoviç’in o kadar insanın şehit olduğu andaki dirayetini hatırlattı. Biz de öyle hareket etmeye çalıştık” dedi.

ŞEHİTLERE DUA

Genelkurmay Başkanı Akar ile kuvvet komutanları ve İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gölbaşı’ndaki özel Harekat Daire Başkanlığını ziyaret etti. Komutanlar özel harekatçıların şehit olduğu yere karanfil bırakıp dua etti.

HOCA DEĞİL SEFİL BİR TERöRİST

l“Tarih bu kadar alçaklığa şahit olmamıştır. Kendi insanına, Meclisine, Cumhurbaşkanı’na, terörle mücadele eden özel harekata, polise terörist bile bunu yapmaz. Bunlar teröristten de aşağılık. Bunlar asker elbisesi içine girmiş teröristler. 17-25 Aralık’ta biz darbe girişimi deyince anlamayanlar oldu. Bunlarda iftira, yalan, takiyye karakter olmuş. Bu adam hoca değil, bir terörist, sefil bir adam. İslam’da ne varsa bunlarda yok. “

FETö’Cü POLİSLER YAKALANDI

l “Görevden aldığımız eski polis müdürleri Emniyet İstihbarat’ı teslim almaya gelmişler. Polislerimiz onları teslim aldı. 17/25 Aralık’tan sonra Emniyet’te 35 bin kişinin yerini değiştirmiştik. Ne kadar isabetli iş yapmışız. Cep telefonlarından haberleşmeleri tespit edildi. Tankın içinden çıkanlar oldu. Emniyette bir iki yerde pasif direniş yaptılar. Hemen alındılar.”Star

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.