1. HABERLER

  2. BODRUM

  3. TEOG’da puanlar hatalı
TEOG’da puanlar hatalı

TEOG’da puanlar hatalı

Önce yargıya taşınan sonra da bir soru iptali yüzünden geciken ve yeniden hesaplanarak dün açıklanan TEOG puanları hatalı çıktı. Özel okullarda okuyan ve din dersinden muaf öğrencilerin TEOG puanları bu dersten ‘0’ almış kabul edilerek hesaplandı. Öğrenci

A+A-

Erzurum Güncel- 24 Haziran’da “bir soru yargıda” olduğu için açıklaması geciken, ardından bir İngilizce sorusu yargı kararıyla iptal edildiği için tekrar hesaplanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) dün 6 günlük gecikmeyle açıklandı. Ancak bu kez de din dersinden muaf ve özel okullarda okuyan gayrimüslim öğrencilerin puanlarının hesaplamasında hatayapıldığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okullarda okuyan, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrencilere “0” vererek YEP’lerini hesapladı. öğrencilerin ez az 20 puan kayıpları oldu. üstelik gayrimüslim öğrenciler ilk kez dinden “0” almadı. TEOG yaşama geçtiğinde Kasım 2013’te yapılan ilk sınav sonuçlarında yine bu öğrenciler din sınavına girmemiş kabul edilip “0” verilmişti.

Dün 1 milyon 287 bin 947 öğrenci ve ailesinin merakla beklediği ve sonuçları liselere geçişte kullanılacak TEOG Yerleştirme Puanları sabah 09.00’da açıklandı. İlk saatlerde aileler yoğunluktan dolayı sonuç belgelerine ulaşamadı.

MEB: SUç OKULLARDA

MEB, hatanın kendilerinden değil, okullardan kaynaklandığını savunarak “Bizim veri kaynağımız e-okul. E-okulda muafiyet bilgisi okul tarafından nasıl işlenmişse hesaplama ona göre yapılır. Okullar e-okula muafiyet bilgilerini eksik girmişler. Düzeltme bilgileri geldikçe bu öğrencilerin hesaplamalarını düzelteceğiz” dedi.

Dün görüştüğümüz birçok okul, bu öğrencilerin e-okulda bu dersten muaf göründüklerini söyleyerek şöyle dedi: “Bu öğrencilerin muaf olduğu e-okulda belli. 12 Haziran’da verdiğimiz karnelerde de bu öğrenciler muaf görünüyor. Eğer bu çocukların bilgilerini girmemiş olsak, nasıl karne verebilirdik? Karneler e-okul üzerinden hazırlanıyor ve karnelerinde de M yani muaf yazılı. üstelik tüm sınavlarda bu çocuklar muaf olarak işlem gördü. Bakanlığın bilişim hizmetleri ile sınavlar dairesi arasında bilgi akışında aksama olmuş olabilir. Ama kesin olan bir şey var ki bu çocuklar dinden muaf olmalarına rağmen sınava girmiş ve sıfır almış gibi YEP’leri hesaplanmış. Ortalama 20 puanları düştü.”

1.3 MİLYON öĞRENCİNİN BAŞARI SIRASI DEĞİŞİR

MEB, bu hatadan dolayı 1.3 milyon öğrencinin puanını tekrar hesaplamaya gerek olmadığını söylüyor ancak eğitimciler aynı görüşte değil. Onlar, “YEP’lerinde hata yapılmamış diğer öğrencilerin puanları değişmez. Ama araya gayrimüslim öğrenciler düzeltilmiş puanlarıyla girecek. Bu da tüm öğrencilerin başarı sıraları ve yüzdelik dilimlerini değiştirecek. MEB bu düzeltmeyi tüm öğrenciler için yapmalı, aksi halde yargıya taşınır” diye konuştu.

Bu arada azınlık okullarında okuyan öğrencilerin puanlarında bir hata olmadığı hatanın, özel okulda okuyan gayrimüslim öğrencileri kapsadığı anlaşıldı.

MEB MüSTEŞARI TEKİN: '0' İDDİALARINI ARAŞTIRIYORUZ

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, açıklanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi puanlarında Din Kültürü Dersi sınavından muaf olan öğrencilerin puan hanesine “0” yazıldığı iddialarını araştırdıklarını söyledi. MEB ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün çalışmalara başladığını anlatan Tekin, “Bu konuda bize ulaşan yazılı bir başvuru yok, ancak medyada yer alan haberlerden hareketle Bilgi İşlem Başkanlığı’mızı arayan veliler var. MEB ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz derhal araştırma başlattı. Araştırma neticesinde bu konuda, kimseyi mağdur etmeyiz. Herhangi bir mağduriyet yaşanmadan gereken neyse yaparız. Ama şu anda velilerimiz, öğrencilerimiz, bu konudaki yanlış bilgilendirmelere, yanlış yorumlara itibar etmesinler” dedi.

PUAN DüZELTMELERİ KOLEJLERİN KAYITLARINA YETİŞECEK Mİ?

TEOG’da bu sınava girmiş ve yerleştirme puanının “0” almış gibi hesaplandığını söyleyen velilerden A.C. “Sabah YEP’i görünce şok geçirdik. YEP puanı en az 20 puan düşüktü. Sonra din dersinden muaf olmasına rağmen TEOG’da dinden 0 almış gibi puanının hesaplandığı anlaşıldı. YEP ile öğrenci alan okullara başvuruyu kaçıracağız” dedi. YEP ile öğrenci alacak, aralarında İtalyan ile Avusturya liselerinin de bulunduğu yabancı ve Türk özel okullar ise kendilerine kayıt için başvuran gayrimüslim öğrencilere nasıl bir işlem yapacakları konusunda şaşkın. Bir okul yöneticisi “Bu öğrencilerin puanı yarın (bugün) düzeltilmiş olmalı. Aksi halde okullara giremezler” dedi.

DAHA öNCE HANGİ HATALAR YAPILDI?

İLK SIFIR İLK TEOG’DA GELDİ: Ocak 2014 TEOG’unun ilk kez Kasım 2013’te yapılan ilk dönem sınav puanları açıklandığında azınlık okulları da dahil tüm gayrimüslim öğrenciler e-okul sisteminde din sınavına girmemiş olarak işlendi ve 0 verildiği ortaya çıktı:

SBS YERLEŞTİRMELERİ İPTAL EDİLDİ: 2013’te yapılan son Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) Fransızca ve Almanca derslerinden sınava giren 118 öğrencinin cevap kâğıdı İngilizce cevap kâğıdıyla okundu. MEB, tüm öğrenciler yerine sadece 118 öğrencinin puanını hesapladı. Ancak yargı Nisan 2014’te SBS puanlarının yanlış hesaplandığına karar verdi ve yerleştirmeleri iptal etti.

PUANLAR 3 KEZ HESAPLANDI: 2014’te TEOG sınavlarında 4’ü mahkeme kararıyla olmak üzere 8 soru iptal edildi ve sınav puanlarının hesaplanmasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. 2.271 milyon öğrencinin puanı ikinci kez hesaplandı. İkili kopya gerekçesiyle 0 verilen öğrencilerle ilgili yargı yürütmeyi durdurma kararı verince TEOG puanları üçüncü kez hesaplandı.

YERLEŞTİRMESİ DE TARTIŞILDI: TEOG’da geçen yıl yapılan ilk yerleştirmelerde yerlerinden kilometrelerce uzaklıkta ve tercih etmedikleri okullara yerleştirilen öğrenciler oldu.

Habertürk

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.