1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Hashimoto nedir
Hashimoto nedir

Hashimoto nedir

Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan hashimoto hakkında konuşan Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, kadınlara bu hastalık karşısında dikkatli olmalarını söyledi.

A+A-

Erzurum Güncel- Hashimoto hastalığın cinsel isteksizliğe de neden olduğunu belirten Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, bu hastalığın tüm dünyada yaygın olarak görülen hipotiroidinin ve pek çok başka rahatsızlığın başlıca sebebi olduğunu söyledi.

"Bu hastalık bulunan insanlarda, bağışıklık sistemi tiroid bezine saldırır, vücudun bu hastalıkta ihtiyacı olan tiroit hormonunun yeterli miktarda üretilmediği hipotiroidizm durumu gelişir." diyen Gökosmanoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:

Hastalığın belirtileri nelerdir?
"Hastalığın belirtileri başlangıçta hafif olabilir veya hormon yetmezliği gelişmesi yıllar alır. İlk bulgusu genellikle guatr adı verilen genişlemiş, büyümüş bir tiroittir. Guatr, boynunuzun önünün şişmesine neden olabilir. Büyük bir guatr yutkunma zorluğuna neden olabilir. Hashimotonun diğer belirtileri de kilo almak, yorgunluk, solgunluk veya yüz şişmesi, eklem ve kas ağrısı, kabızlık, üşüme, hamile kalma zorluğu, eklem ve kas ağrısı, saç dökülmesi veya inceltilmesi, kırılgan saçlar, depresyon, nabız yavaşlamasıdır"

Tedavisi nedir?
Bu hastalığa yakalanan kişilerin yüzde 95'inin kadın olduğunu vurgulayan Gökosmanoğlu, "Tedavide tiroit dokusundaki tahribatı önlemeye yönelik bir uygulama günümüzde yoktur. Amaç tiroit hormonu vererek, bunun eksikliğine bağlı bulguları ortadan kaldırmaktır."

"Kontrolsüz hormon kullanımı yetersiz tedaviye neden olabileceği gibi fazla miktarda alınması hipertiroidi dediğimiz ciddi bir hastalığa yol açabilir. Tiroit hormon ilacının aç karnına içilmesi gerekir. Aç karnına alınan ilacın emilimi daha iyi olur. Özellikle kalsiyum, demir ve mide ilaçları tiroit ilacının emilimini bozar” dedi.

Gebeleri de etkiliyor
Ayrıca bu hastalığın gebeliği de etkilediğini belirten Gökosmanoğlu, "Tiroit ilacı gebelik öncesi, gebelik sırasında ve emzirme döneminde endokrin uzmanı ile birlikte ilaç dozu takip edilmesi bebek sağlığı ve sağlıklı gebelik için çok önemlidir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.