1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Hem Sömürgeci, Hem İşkenceci
Hem Sömürgeci, Hem İşkenceci

Hem Sömürgeci, Hem İşkenceci

24 Nisan’da sözde soykırımı anma törenlerine katılacağını açıklayan Hollanda’ya ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez sert tepki gösterdi.

A+A-

Erzurum Güncel- 24 Nisan’da sözde soykırımı anma törenlerine katılacağını açıklayan Hollanda’ya ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez sert tepki gösterdi. Madagaskar, Endonezya, Hindistan ve Sri Lanka’da 100 binlerce kişiye korkunç işkenceler yaptığını hatırlatan Eğilmez, “Hollanda’nın sömürgeci anlayışından dünyanın dört bir yanı nasibini almıştır” dedi.

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş Eğilmez, Hollanda’nın sömürgeci anlayışından dünyanın dört bir yanının nasibini aldığını bildirdi. Hollanda’nın kısa tarihinin dünya ülkelerine yaşattığı acılarla dolu olduğunu ifade eden Eğilmez, Madagaskar, Endonezya, Hindistan ve Sri Lanka’da 100 binlerce kişiye korkunç işkenceler yapıldığını hatırlattı.

Hollanda’nın 24 Nisan’da Ermenistan’da düzenlenecek sözde soykırımı anma etkinliğine bakan düzeyinde katılacağını açıklamasına merkezi Erzurum’da bulunan ASİMED’den sert tepki geldi. ASİMED’in tarihçi Başkanı Savaş Eğilmez, Hollanda Parlamentosunun alt kanadında sözde Ermeni soykırımı ile ilgili iki karar tasarısının da kabul edildiğini hatırlattı. Kararlardan birinde parlamentonun alt kanadının ‘Ermeni Soykırımını’ tanıdığı ifade edilirken, diğerinde ise Ermenistan’da 24 Nisan’da düzenlenen soykırımı anma törenlerine Hollanda’dan bir bakanın katılmasının istendiğini belirten Eğilmez, Türkiye’ye tarihi ile yüzleşme çağrısı yapan Hollanda’nın tarihinin yaşattığı acılarla dolu olduğunu hatırlattı. Hollanda’nın kısa tarihinin derin acılara sebep olmuş ve toplu katliamlar için büyük bir sahneyi ihtiva ettiğini belirten Eğilmez, “Özellikle köle ticaretinde ve köle sahibi olmak konusunda dünya tarihinin en önde gelen ülkelerinden biri olan Hollanda, “Doğu Hindistan Şirketi” adıyla, Madagaskar, Endonezya, Hindistan ve Sri Lanka’da 100 binlerce kişiyi, korkunç işkenceler altında zincirli bir hayata mahkum etmiştir. Öyle ki zaman zaman sömürgelerdeki her bir Hollandalı ya yaklaşık 200 kölenin düştüğü kayıtlara geçmiştir. 17. yüzyıla gelindiğinde Amsterdam, Avrupa’nın köle ticaret merkezi haline geldi. O tarihlerde Amsterdam limanında kayıtlı köle gemilerinin sayısı 10 bine ulaşıyordu. Kuzey Amerika’da ise ilk Hollanda kolonisi 1615’te kuruldu. 1640’dan itibaren bölgede Hollandalı yerleşimcilerin sayısı arttıkça yerli katliamı da artmaya başladı. Hollandalı yerleşimciler hiçbir ayırım yapmadan önlerine çıkan tüm yerlileri katletti. Tarih kitaplarına ve hatıratlara düşen kayıtlarda Hollandalıların 5-6 yaşındaki çocukları dahi katlettiği açık bir şekilde belirtilmiştir. Başka bir coğrafyada 1740’da Hollandalı koloni askerleri, bugün Jakarta’da bulunan Batavia sahil kentinde 10 gün içinde 10 binden fazla Çinliyi katletti. Hollanda’nın sömürgeci anlayışından dünyanın dört bir yanı nasibini almıştı. Bunlardan biri de Endonezya’dır. Burada da binlerce kişi Hollanda tarafından katledilmiş ve bir o kadarı da köle haline getirilmiştir. Nisan 1992’de Bosna Hersek savaşı başlamış ve Sırplar Boşnakların elindeki bölgelere yönelik saldırıya geçmişti. Birleşmiş Milletlerin Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşı Hollanda Barış Gücü askerleri Sırp katillerin Srebrenitsa’da 5 gün içinde 8 binden fazla Bosnalı Müslümanı katletmesini sadece izlemekle yetinmiştir. Şimdi bu katil, köleci ve sömürgeci ülke, Türkleri soykırım yapmakla suçlamaya kalkıyor. Bu defa asıl sebebin Türkiye’yi engelleyip, köşeye sıkıştırmak olduğu o kadar net ki, Hollanda’nın bu adımı ancak büyük bir göle atılan küçük bir çakıl taşı kadar ses getirecektir” diye konuştu.

Hollanda’nın asıl derdinin Türkiye’nin güçlenmesi olduğunu ifade eden Eğilmez, “Türkiye karşıtlığını hiçbir zaman bırakmayan Hollanda, herhangi bir sınır paylaşımımız ve kendisi de küresel ya da bölgesel bir güç olmadığı halde, her platformda ve her fırsatta Türk Devleti aleyhine elinden gelen her şeyi yapıyor. Hollanda, yıllardır Türkiye’nin mücadele ettiği terör örgütleri PKK ve uzantıları olan PYD/YPG, DHPKC ve FETÖ’yü finansal ve lojistik açıdan açık bir şekilde destek veriyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.