1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Hiçbir önlem yoktu
Hiçbir önlem yoktu

Hiçbir önlem yoktu

Şehri yönetenler, hep olup bitene seyirci kaldı. Birileri bildiğini okudu. İşte sonuç. Kar Prensesi’ni yaşatacak hiçbir önlem yoktu. Milli kayakçı Aslı Nemutlu, ihmaller zincirinin kurbanı oldu. Başka Aslılar ölmemesi için, şehri yönetenlerin artık

A+A-

Erzurum Güncel - Pistte olması gereken güvenlik ağı yerine konulan kütüklere çarpınca ağır yaralandı. Tesiste hemşire bile yoktu Ambulans helipkopter de bulunamadı. Ambulans canını kurtarmaya yetmedi. Parlak yıldız söndükten sonra Spor Bakanlığı soruşturma açıp, müfettiş gönderdi.

Aslı Nemutlu, 18 yaşındaydı... İstanbul özel Saint Joseph Lisesi’ne gidiyordu. Kayak pistlerinde Türkiye’yi temsil eden genç sporculardan biriydi. 3 yaşında kayak sporuna başlamış ve 15 yıl içinde sayısız başarı elde etmişti. Hafta sonu Türkiye Kayak Federasyonu tarafından organize edilecek yarışlar için kayağa başladığı yere, Erzurum’a gitti. Sabah saatlerinde kendisi gibi yaklaşık 30 sporcu arkadaşıyla antrenman yapmak için Konaklı Tesisleri’ndeki “Bayanlar Super-g” pistine çıktı. Pistin yarısına gelmişti ki dengesini kaybetti ve havalandı. Bütün hızıyla pist kenarında, pistin rüzgar yüzünden bozulmasını engelleyen, kütükten yapılmış bende çarptı. Sonra gencecik bir hayat söndü, ailesi perişan oldu...

Velilerin gözü önünde

Bu korkunç olaya Aslı Nemutlu’nun takım arkadaşlarının velileri de şahit oldu. çünkü bütün yarışlarda velilerden en az ikisi takımla hareket ediyordu. Neredeyse 10 yıldır bu kural hiç bozulmamıştı. İşte bu kişilerden biri de Murat Gürle idi. Gürle yaşanan olayları şöyle anlattı: “Tahta perde piste çok yakındı. Normalde pistten 15 metre uzakta olması ve ve hemen önünde de ağ olması gerekirdi ama bunlar yoktu. Eğer ağ olsaydı bu kaza yaşanmayacaktı. Bu ilk ihmal. İkinci ihmal ise tesiste sağlık birimi yoktu. Kızımızın dağdan indirilip ambulansa konulmasına kadar geçen süre en az yarım saat. Profesyonel müdahale kazadan yarım sonra yapılabildi.”

‘Hemşire ve sedye yoktu’

Mehmet Evcim ise olay anında yaşananlara dikkat çekti: “Kaza olur olmaz yardım istendi. Olay yerine bir tane kar motosikleti geldi. Ancak motosiklette sedye olmadığı için kızımızın aşağıya indirilmesi yaklaşık 20 dakika sürdü. Bu çok önemli bir eksiklik. Oysa biz Avusturya’ya da antrenmana gidiyoruz. Orada ilk müdahale helikopter ile yapılır. Ambulans helikopter 5 dakikada olay yerine ulaşır ve yaralı havadayken müdahale yapılır. Aslı’nın boynunda yaralanma, omurgada kırık vardı. Kaburgaları kırıldığı için iç kanama hayatını kaybetmesinde etkili olmuş. Eğer zamanında müdahale edilse belki de hayattaydı ama ilk müdahale ancak ambulansta yapılabildi. Biz telefonla yardım istediğimizde helikopter talep ettik ama telefondaki şahıs ellerinde olmadığını söyledi. Bütün olumsuzluklar peş peşe yaşandı.”

‘Güvenli pisti vermediler!’

Konaklı tesislerinde iki tane pis bulunuyor. Bunlar, “Bayanlar Süper-g ve Erkekler Süper-g”. Bayanlar pistinde ağ bulunmuyor, erkekler pistinde ise koruma ağı var. Eğer kaza ikinci pistte olsaydı Aslı Nemutlu için bu haber yapılmayacaktı. Aslı’nın takım antrenörü Fidan Kırbaç özbakır bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Sabah antrenman yapmak için Pist Şefi ahmet Demir ile konuştum ve Erkekler Süper-g adı verilen pistte antrenman yapmak istediğimizi söyledim. çünkü yarışlar bu pistte yapılacaktı. Bana çalışmaların devam ettiğini ve bu pisti veremeyeceklerini belirterek diğer piste geçmemizi söyledi. Biz de bunun üzerine 3 takım diğer pistte antrenman yapmaya başladık. Yaklaşık 30 sporcu çalıştık ve bunların yarısı milli sporcu.”

‘Yanlışımızı fark ettik’

Aslı’nın hocasına ‘Pisti gördüğünüzde kütük bentlerin tehlike yarattığını fark etmediniz mi? Niye engellemediniz’ diye sorduğumuzda ise bize şu cevabı verdi: “Pist güzeldi, hava güzeldi. 3 takım birden çalışıyordu. Böyle bir kazanın olabileceğine, ağaç bendlerin böyle bir tehlike yarattığını kazadan sonra anladık. Hatta dün olay olduğunda bile anlayamadık. Şimdi üzerinden vakit geçince anlıyoruz. çünkü dünya genelinde böyle bir kaza ile hayatını kaybeden kişi sayısı sadece 3. Ama burada sağlık ekibinin olmayışı büyük hata. Sizin milli sporcularınız geliyor, görüyorsunuz ama bir doktor bile yok!”

Bizden habersiz yaptılar iddiası!

Kayak Federasyonu’nun Erzurum Bölge Müdürlüğü’ndeki yöneticisi Mustafa Efendioğlu ile konuştuk. Efendioğlu güvenlik önlemleri ile ilgili şu savunmayı yaptı: “Bu ağaç bentler güvenlik bendi değildir. Sadece pistin rüzgardan etkilenerek bozulmasını engeller. Zaten kaza yarışın yapılacağı pistte olmadı. Yarışın yapılacağı pistte güvenlik ağı var. Buraya takımlar gelmiş ve bizden habersiz antrenman yapıyor. Oysa bize resmi başvuru yapılması gerekirdi. Böyle en ufak bir talep bile yok. Olsa güvenlik önlemlerini alırız. Bu yüzden de sağlık ekibi yok. Yarışların yapılacağı gün için doktor istedik. Antrenman için talep gelseydi, doktoru da getirirdik. örneğin Fenerbahçe kampa gidiyor. Burada yapacağı maçla ilgili federasyonu sorumlu tutamazsınız. Antrenman yapacaksa resmi başvuru yapacak.” Efendioğlu’na “Yaklaşık 30 sporcu antrenman yapıyor, görmediniz mi?” diye sorduğumuzda ise şu cevabı verdi: “Pazar günü federasyon başkanımız gerekli açıklamayı yapacak!”

‘Ambulans 18 dakikada gitti’

Milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun ölümüyle ilgili en çok tartışılan konulardan biri de pistte ambulans bulunmaması, ambulansın geliş zamanı ve tesiste doktor olmamasıydı. VATAN’ın görüştüğü yetkililer ambulans yokluğu ve müdahaleyle ilgili şunları anlattı: “Erzurum 112 Acil Servis’e ihbar 10:56’da geliyor. Ambulansımız 27 kilometrelik dağ yolunu 18 dakika içerisinde katederek olay yerine varıyor. Ancak sağlık ekibi gittiğinde genç kayakçımızın ex (ölü) olduğunu görüyorlar. Ancak müdahalelerini de yapıyorlar. Sağlık ekibi yolda da müdahale yaparak Aslı Nemutlu’yu Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüyor. Kayak Federasyonu’nun İl Sağlık Müdürlüğü’ne 14-15 Ocak’taki resmi müsabakalar için ambulans başvurusu var. Ancak antrenmanlarda ambulans ve doktor bulundurmak gibi bir uygulama Türkiye’de de dünya da yapılmıyor. Kayak Federasyonu da bu yüzden antrenmanlara ambulans istememiş olabilir. Dünyanın hiçbir ülkesinde her antrenman için ambulans ve doktor verilmesini karşılayacak sayıda personel de bulunmaz.” Vatan

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.