1. HABERLER

  2. GENEL

  3. İkinci el araçlarda ikinci zam dalgası!
İkinci el araçlarda ikinci zam dalgası!

İkinci el araçlarda ikinci zam dalgası!

Kamu bankaları bazı markaları taşıt kredisi paketinden çıkardı. Gerekçe olarak da bu firmaların paketin amacına aykırı hareket ettiği öne sürüldü. Kararla birlikte ikinci el araç fiyatlarında büyük artış bekleniyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank; Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota'nın müşterilerin düşük maliyetli finansmana erişimini amaçlayan taşıt kredisi paketinden çıkarıldığını duyurdu. Gerekçe olarak da bu firmaların paketin amacına aykırı hareket ettiği öne sürüldü.

Karar, son iki aydır satışlarda patlama yaşayan otomotivciler tarafından üzüntüyle karşılanırken, uzmanlar bu gelişmeye rağmen satışlardaki hareketliliğin ötelenen talebe bağlı olarak sürmesini bekliyor. Öte yandan bu durumun ikinci el araca yarayacağı ve fiyat artışının devam edeceği öngörülüyor.

Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre kamu bankalarının ortak açıklamasında özetle şu ifadeler yer aldı:

“Yan sanayide yerli üretimi desteklemek, bireysel ve kurumsal müşterilerin taşıt alımı için finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarda karşılamaları amaçlarıyla 1 Ekim 2019'dan itibaren Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi ürünü müşterilerimize sunulmaya başlandı. Bu kapsamda Türkiye'de üretim yapan otomotiv markaları ile işbirlikleri gerçekleştirilmiş, anlaşmalı firmalardan sıfır km. binek araç veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşterilerimize firmalar ile yapılan anlaşmalar bazında değişmek üzere aylık %0,49 -%0,64 faiz oranı ile taşıt kredisi imkanı sunuldu. Kredi paketlerinin kapsamına ve amacına uygun olarak faaliyet gösteren firmalarla çalışılacağı, sunulan uygun finansman imkanını, ürün veya hizmetlerinde fiyat artışı olarak müşterilere yansıtan firma olması durumunda ilgili firmaların kredi paketi kapsamı dışına çıkartılacağı kamuoyuna duyurulmuştu. Gelinen noktada taşıt kredisi paketinin amacına aykırı hareket eden Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota firmaları kredi paketi kapsamından çıkarıldı.”

Sektör uzmanları, son iki ayda sıfır otomobil pazarında marka ve modele göre değişmekle birlikte yüzde 5 ila yüzde 15 arasında fiyat artışları olduğunu belirtiyor.

BMC, Karsan ve Anadolu Isuzu gibi ticari araç üreticileri için kampanya devam ediyor.

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINDA ARTIŞ SÜRECEK

Dünya'ya konuşan ikinci el araç fiyatlandırma şirketi Cardata CEO'su Hüsamettin Yalçın, fiyat artışı yaşanacağını belirterek şunları söyledi:

"Otomotiv data ve ikinci el araç fiyatlandırma şirketi Cardata CEO'su Hüsamettin Yalçın: Kredi desteğinin kalkması sıfır araç pazarı için kötü oldu. Kredi musluğunun kesilmesi, sıfır satışlarını etkiler. Ancak kredi iptallerine rağmen pazarın 710 bin bandında gerçekleşecek, çünkü ötelenmiş talep gerçekten çok fazla. Esas yansıması ikinci ele olur ve çok büyük satış ivmesi gerçekleştirir. İkinci elde 0.49 faizli kredi imkanı var ve o kesilmedi. Buradan çıkacak şu olur ki, ikinci el fiyatları önemli ölçüde artmaya devam eder. Herkesin beklediği, ‘ikinci el fiyatları düşer' tezi çürüdü. Bunun nedeni de sıfır araçlardaki fiyat artışı. Sıfır araçlarda ağustos ve eylülde çıkacak araçlar da yüksek fiyatla çıkacak. Döviz kuru da yükseldi. Dolayısıyla ikinci elin fiyatı da yükselecek."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.