1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. İl Sağlık Müdürlüğü’nden örnek yarışma
İl Sağlık Müdürlüğü’nden örnek yarışma

İl Sağlık Müdürlüğü’nden örnek yarışma

Sevdiklerimi En Çok Ben Korurum” temasıyla 19 Şubat ile 13 Nisan tarihleri arasında başlatılan yarışmayla kanserin erken tanı ile önlenebilecek bir hastalık olduğunu anlatacaklar.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nün özellikle 30 yaşın üzerindeki kişileri kanser taramasına teşvik etmek ve bu hususta bilinç oluşturmak amacıyla 19 Şubat’ta başlattığı yarışma 13 Nisan’a kadar devam edecek. İlkokul üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerini kapsayan yarışmada amaç çocukların birinci derecede yakınlarını kanser taramalarına yönlendirmek olduğuna vurgu yapan yetkililer hem çocuklara kanserde erken teşhisin önemini anlatacak hem de 30 yaş üzerindeki vatandaşlara ücretsiz kanser taraması yapacak.
Erken teşhis, tedavinin başarılı olması için atılan ilk ve en önemli adımdır.
Erken teşhisin, tedavinin başarılı olması için atılan ilk ve en önemli adımı olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, kanserin hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci en sık ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirttiler.
Yapılan açıklamada vatandaşların sağlık taramalarını Aile Hekimliklerine, Toplum Sağlığı Merkezleri ve İlçe Sağlık Müdürlükleri ile ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) başvurarak kolayca yaptırabilecekleri belirtildi.
Sağlık Bakanlığı’nın rahim ağzı, meme ve bağırsak kanserine yönelik üç tarama programı yürüttüğünü açıklayan yetkililer, vatandaşları bu hususta duyarlı olmaya davet ederek şu görüşlere yer verdiler.
“40-69 yaş arası tüm kadınlara Meme Kanseri taraması için iki yılda bir tekrarlanacak mamografi çekimi, 50-70 yaş arası tüm kadınlara ve erkeklere Bağırsak Kanseri taraması için iki yılda bir tekrarlanacak GGK testi, 30-65 yaş arası tüm kadınlara rahim ağzı kanserine yönelik olarak beş yılda bir tekrarlanacak HPV DNA testi ücretsiz olarak yapılmaktadır.”
İlimizde tarama programına daha fazla vatandaşımızın katılımını sağlamak için “Sevdiklerimi En Çok Ben Korurum” temasıyla 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizin 1. derece akrabalarını ve yakınlarını sağlık taramalarına yönlendirecekleri bir yarışma başlamıştır.
19 Şubat- 13 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacak olan ve ilköğretim üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik yarışmada öğrencilerin, sağlık taraması için tarama yaptırmaya uygun olan, 30 ve 65 yaş arası kadınları Rahim Ağzı Kanseri taramasına, 50 ve 70 yaş arası kadın ve erkekleri Bağırsak Kanseri taramasına yönlendirmesi amaçlandı.
Buna göre “Sevdiklerimi En Çok Ben Korurum” temasıyla öğrenciler, kendilerine verilmiş olan koçanı doldurarak, ilgili yaş aralığında taramaya uygun olan kişileri koçanın bir nüshasıyla beraber Sağlık Evine, Toplum Sağlığı Merkezine, İlçe Sağlık Müdürlüğüne, Aile Hekimlerine veya KETEM birimine yönlendirecekler. Yönlendirilen kişilerin yaptırdıkları her taramada öğrenci puan kazanacak. Toplam puanı en yüksek olan öğrencilere yapılacak tören ile çeşitli hediyeler verilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.