1. HABERLER

  2. GENEL

  3. İslam karşıtı AfD lideri istifa etti
İslam karşıtı AfD lideri istifa etti

İslam karşıtı AfD lideri istifa etti

Almanya'daki seçimlerde 3'üncü olarak parlamentoya girmeye hak kazanan, İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisinin (AfD) lideri Frauke Petry istifa etti.

A+A-

Erzurum Güncel- Almanya'da seçimlerde 3. olan aşırı sağcı AfD'nin lideri Frauke Petry istifa etti.

TÜRKİYE KÖKENLİ MİLLETVEKİLLERİNDE AFD KAYGISI

Almanya’da yapılan seçimlerde 14 Türkiye kökenli siyasetçi Federal Meclis’e girmeyi başardı.

Türkiye kökenli milletvekilleri sağ popülist AfD’nin meclise girmesini kaygıyla karşılıyor.

Seçim sonuçlarını DW Türkçe’ye değerlendiren Türkiye kökenli milletvekilleri, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Federal Meclis’e girmesini kaygıyla karşıladıklarını dile getirdiler.

İkinci kez milletvekili seçilen Sosyal Demokrat Partili Cansel Kızıltepe, AfD’nin Federal Meclis’e girmesiyle “Almanya tarihinde kara bir sayfanın açıldığını” söyledi. "İkinci Dünya Savaşından sonra Naziler tekrar parlamentoda olacaklar” diyen Kızıltepe, bunu "çok acı verici” olarak nitelendirdi.

AfD’nin mecliste temsil edilmesinin Almanya’da yaşayan göçmenleri olumsuz yönde etkileyeceğine işaret eden Kızıltepe, “Alman toplumunun bölüneceğini, demokrat partilerin görevinin de toplumu bir arada tutmak olacağını” belirtti.

1998 yılından beri Federal Meclis üyesi olan Yeşiller partili Ekin Deligöz, Avrupa'da ve dünyada sağ popülizmin yükseldiği göz önünde bulundurulunca, Almanya'da da AfD'nin Federal Meclis'e girmesinin "şaşırtıcı olmadığını” vurguladı. "Almanya'nın geçmişi ve ülkede demokrasiyi savunmak için yürütülen yüzlerce proje düşünüldüğünde, Almanya'da sağın bu kadar güçlü olması biraz korkutucu” diyen Deligöz, bu durumun "entegrasyon ve birlikte yaşam için gösterilen çabaları geriye götüreceğini” kaydetti.

AFD İLE AYNI ÇATI ALTINDA

Göçmenlere ve Müslümanlara karşı söylemleriyle dikkati çeken AfD üyeleriyle, Federal Meclis'teki genel kurul ve komisyon çalışmalarında bir araya gelecek olmak da Türkiye kökenli milletvekilleri arasında rahatsızlık yaratıyor.

Sosyal Demokrat Partili Cansel Kızıltepe, "seçim kampanyası döneminde AfD'lilerin olumsuz tepkisiyle karşılaştığını” ve bunun "güzel bir his olmadığını” belirtti. Kızıltepe, AfD'li üyelere yönelik olarak izleyeceği tutumu "Parlamentoda yanyana oturacağız, komisyonlarda üye olacaklar, herhalde hiç bakmadan geçeceğim yanlarından” sözleriyle dile getirdi.

Yeşiller partili Ekin Deligöz AfD'li üyelerle aynı ortamda çalışacak olmalarına ilişkin olarak "Tabii ki düşmanla karşılaşmak hiç bir zaman kolay değil” şeklinde konuştu. Ama yine de AfD ile aynı masaya oturmak zorunda kalacaklarını söyleyen Ekin Deligöz, ancak daha önceden olduğu gibi çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Federal Meclis'e ilk kez seçilen Sol Partili Evrim Sommer ise AfD'nin parlamentoda dışlanmasının çözüm olmayacağı görüşünü savundu. AfD'nin görüşlerine karşı argüman geliştirmenin önemli olduğunu vurgulayan Sommer, "Bu argümanları getirdiğimiz zaman bence onların gerçek yüzünü ortaya koyacağız” dedi.

Alman toplumunun merkezinde ırkçılık ve yabancı düşmanlığının arttığına işaret eden Evrim Sommer, bunun nedenlerini analiz edip, parlamentoda bir strateji geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Sommer, ancak demokratik partiler arasında bu konuda henüz ortak bir fikir oluşmadığına işaret etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.