1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Kamu bankalarından seçim öncesi döviz hamlesi
Kamu bankalarından seçim öncesi döviz hamlesi

Kamu bankalarından seçim öncesi döviz hamlesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesinin ardından Türk kamu bankalarının doların yükselişini önlemek amacıyla son 24 saatte 1 milyar dolar civarında döviz sattığı iddia edildi.

A+A-

Erzurum Güncel- 

Türkiye'deki kamu bankalarının doların yükselişini engellemek amacıyla son 24 saatte 1 milyar dolar civarında döviz sattığı iddia edildi. Bununla birlikte yapılan hamleye rağmen doların yükselişinin durdurulamadığı ve dolar/TL kurunun 6,19’a kadar yükseldiği, bunun da ekim ayından beri görülen en yüksek seviye olduğu vurgulandı.

Bloomberg'de yayınlanan ve kimliğini belirtmek istemeyen bir kişiye dayandırılan yazıda seçimlerin iptali sonucu başlayan bu döviz yükselmesi yüzünden piyasaların merkez bankasından yeni bir faiz artışı beklentisine girdikleri de ifade ediliyor. Kamu bankalarının döviz satışlarının aslında TCMB’nin gizli bir arka kapı müdahale şekli olduğu son aylarda Türkiye’de de ekonomistler ve piyasa yorumcuları arasında sık konuşuluyordu. Bu nedenle bu satışların rezerv rakamlarını düşürdüğüne inanılıyor. Geçtiğimiz günlerde TCMB’nin rezervleri hakkındaki bu tür sorular TCMB Başkanı Çetinkaya’nın yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda da kendisine sorulmuş ancak bu konunun raporda yer alan bir kutuda zaten açıklandığını söyleyerek ayrıntılı cevap vermekten kaçınmıştı.

Bloomberg haberinde TCMB’nin yeterli rezervleri olmadığı görüşünden hareket eden piyasanın döviz yükselişini durdurulması için TCMB’den yeni bir faiz arttırımı beklentisi içine girdiği belirtiliyor.

Haberde piyasanın faiz beklentisinin “forward implied” oran denilen vadeli fiyatlarda da kendini gösterdiği, lira üzerindeki 1 aylık forward “implied” getirinin bir anda 280 baz puan zıplayarak salı günü yüzde 27’ye tırmandığı belirtiliyor. Üstelik 1 yıllık getiri ise şimdiden yüzde 30 seviyesine tırmanmış. TCMB’nin politika faizi yüzde 24 olduğuna göre bu oranlar piyasanın dövizin yükselişinin durdurulabilmesi için gayet yüksek bir faiz arttırımı beklediğine işaret ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.