1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Karatay'dan ezber bozan Ramazan açıklaması!
Karatay'dan ezber bozan Ramazan açıklaması!

Karatay'dan ezber bozan Ramazan açıklaması!

Ramazan’ın başlamasına az bir zaman kala, Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

A+A-

Erzurum Güncel-  Davetli olarak katıldığı toplantıda ezber bozan açıklamalar yapan Karatay, Ramazan ile ilgili önerilerini sıraladı. Ramazan boyunca birçok kişinin endişeleri olduğunu kaydeden Karatay, iftarda tuz tüketiminin faydalı olduğunu söyledi.

‘’İftarda tuz tüketimi faydalı’’

Yaptığı açıklamalar ile tüm dikkatleri üstüne çeken Canan Karatay, iftarda tuz tüketmenin faydalı olduğundan bahsetti. Prof. Dr. Karatay, insan vücudunun yüzde 60’ını kaplayan suyun tuzlu olduğunu, kaya tuzunun da aynı değerlere sahip olmasından dolayı sık sık tüketilmesi gerektiğini belirtti. Karatay, iftar ile ilgili tavsiyelerinden bahsederken, daha önceki konuşmalarında da sık sık dile getirdiği paça çorbasının faydalarını anlattı.

''Tuzlu su tüketin''

Oruç tutarken sıklıkla görülen baş ağrısının sebebinin susuzluk olduğunu dile getiren Karatay, sadece suyun vücut için yeterli olmadığını, tuzlu su tüketiminin gerekli olduğundan bahsetti.Tuzlu ayran da içilebileceğinden bahseden Karatay, tuzlu suyun vücudu dinç tuttuğunu ve gençleştirdiğini söylerek özellikle tuzlu su tüketimini önerdi.

Sahurda kahvaltı önemli

Karatay, sahurda yenilmesini tavsiye ettiği yiyeceklerden bahsederken kahvaltının önemine değindi. Kahvaltının sağlıklı olduğunu söyleyen Karatay, şöyle konuştu:

‘’Sahurda çok sağlıklı olan Karatay kahvaltısı yani, 2-3 yumurta, yanında el ayası kadar beyaz peynir, beraberinde köfte olabilir. Tabi ekmek tüketilmeyecek. Bunun yerine ramazan pidesi, el büyüklüğünde bir parça ramazan pidesi olabilir. Pidenin içerisine bol miktarda köy tereyağı veya zeytinyağı konabilir. Ve bol bol şekersiz çay, süt ve ayran tüketilmeli.’’

Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun

Ramazan ayında bol bol su tüketilmesi gerektiğinden bahseden Karatay, gazlı ve şekerli içeceklerden de uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi. Tuz kullanımında kaya tuzunu öneren Karatay, çayın da şekersiz kullanılması gerektiğini savundu.

Kanserler, Çernobil’in etkisi

Konuşmasının bir bölümünde Çernobil’in doğa ve insanlar üzerindeki etkisinden de bahseden Prof. Dr. Canan Karatay, Çernobil faciasının uzun yıllar etkisini sürdürdüğünü anlattı. Karatay, Çernobil’in ülkemizde özellikle Trakya bölgesinde büyükbaş hayvanların telef olmasına neden olduğundan bahsetti. Kanserlerin Çernobil etkisiyle ortaya çıktığını savunan Karatay, Trakya’da yeşil alanların azaldığına ve bunların kansere neden olduğuna da dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.