1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Korsan'a Bakanlık müfettiş gönderdi mi?
Korsan'a Bakanlık müfettiş gönderdi mi?

Korsan'a Bakanlık müfettiş gönderdi mi?

Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ‘Erzurum İlimdir’ adlı bastırdığı ‘korsan kitap’ için sosyal medya sayfasından özür diledi. Büyük korsan kitabın arkasından yine o isimler çıktı. Erzurumajans'tan Onur Sağsöz, korsancıların peşini bırakmıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurumajans'tan Onur SAĞSÖZ'ün Özel Haberi-Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ‘Erzurum İlimdir’ adlı bastırdığı ‘korsan kitap’ için sosyal medya sayfasından özür diledi. DAP İdaresi’nin yaklaşık 50 bin lira finans desteğiyle 12 bin adet basılan ve bir kısmı dağıtılan sözde kitabın ‘isim babalığını’ ise Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş’ın yaptığı ortaya çıktı. Ertaş’ın yalan yanlış bilgilerle dolu kitabın tanıtımı için 6 Haziran’da sosyal medya sayfasından paylaşımda bulunduğu ancak skandalın ortaya çıkmasıyla paylaşımını sildiği görüldü. Kültür şehri Erzurum’da yaşanan skandalla ilgili bakanlığın bir müfettiş görevlendirildiği iddia edildi.

 

 

Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) hazırladığı ‘Dersimiz Erzurum’ projesi kapsamında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan alınan yaklaşık 50 bin liralık destek ile ‘Erzurum İlimdir’ adlı bir kitap bastırıldı. 12 bin adet bastırılan kitabın bir kısmı okullarda 9’uncu sınıf öğrencilerine dağıtıldı. Ancak bandrol ve Uluslararası Kodu (ISBN) olmayan hatta basım evi bile yazılmayan kitap içeriğiyle herkesi hayrete düşürdü. 

 

YAZAR KADROSUNA ÜCRET ÖDENDİ Mİ?

 

Eski fotoğrafların kullanıldığı sözde kitapta tarihi Çobandede Köprüsü, ‘Çobandere’ olarak yazılırken, tarihi Murat Paşa Cami’yi yaptıran kişi de Mustafa Paşa olarak yer aldı. Ayrıca tashihten öte ilçe nüfusları ve tarihlerde yapılan yanlışlıklar göze çarpan detaylar oldu. İfade bozukluklarıyla da dikkat çeken kitabın editörlüğünü Vedat Eğilmez, Şahin Torun ve Senanur Budak’ın yaptığına sayfalarda yer verilirken, yazarlar kısmında da Adem Altınok, Ahmet Çakmak, Ali Rıza Kalender, Muhammet Emin Kaptan, Murat Ertaş, Mücahit Yaman, Senanur Budak, Vedat Eğilmez ve Yasin Çardak isimleri yer aldı. Tüm bu isimlere telif ücreti ödenip ödenmediği de merak konusu oldu.

 

 

KOPYALA YAPIŞTIR KİTABI

 

Bir ilim ve irfan yuvası olan Erzurum’da hiçbir araştırma yapmadan ve sadece internetten ‘kopyala-yapıştır’ yöntemiyle hazırlandığı belli olan korsan kitap skandalının ortaya çıkmasıyla birlikte Kültür ve Turizm Müdürlüğü sosyal medya sayfasından bir özür metni yayınladı. Baskının ‘sehven’ yapıldığının belirtildiği açıklama aynen şöyle:  

 

"Dersimiz Erzurum" adlı proje eğitim amaçlı bir proje olup ilimizde öğrenim gören lise 9. sınıf öğrencilerine dağıtılmak üzere " Erzurum İlimdir" isimli tanıtım kitapçığı hazırlanmıştır. Gönüllü yazarlar tarafından hazırlanan metinler toplanıp çalışmanın ilk hali önce il müdürlüğümüz birimlerince incelenerek tashih yapılmış ancak baskı aşamasında SEHVEN TALİHSİZ HAM HALİ BASKIYA VERİLMİŞTİR. Bu durum elbette üzücüdür halihazırda hatalı olarak yapılan basımdaki tüm tashih ve hatalar İl Müdürlüğümüz ilgili birimlerince incelenmekte olup daha önce hazırlanan tashihli metin son bir kere daha gözden geçirilecektir. Bahse konu tanıtım kitapçığı halihazırda çalışmaları süren ve Eylül ayı yeni öğretim yılı itibariyle devam edecek olan "Dersimiz Erzurum" adlı eğitim amaçlı proje kapsamında 9. sınıf öğrencilerine ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Hazırlanan kitapçık, Erzurum'da bilinen matbaa tarafından baskısı yapılmış, hiç bir şekilde korsan denilmeyecek ve korsan kitap tarifinin ve belirsizliğinin bütünüyle dışında bir tanıtım derlemesi olarak ISBN numarası alınması isteğe bağlı, bandrol gerektirmeyen bir çalışmadır. Bununla birlikte yayını bastıran İl Müdürlüğümüz ve Yenigün Matbaacılık belli olmakla beraber bir talihsizlik olarak sehven matbaa sertifika bilgileri de basılmamıştır. Ezcümle hata yapmak çalışan insana mahsustur. Çalışılan her yerde hata da olur kusur da ve elbette bu hatalar ve kusurlar her türlü iyi niyeti eleştiriye açıktır. Dahası bu eleştiriler daha iyisine ulaşmak için elzemdir. Bu anlamda çalışma hakkındaki iyi niyetli her türlü yapıcı eleştiriye açık olduğumuzu ve teşekkür ettiğimizi bildirir ve sehven ortaya çıkan bu durumdan dolayı kamuoyundan özür dileriz. Ayrıca daha öncede ifade ettiğimiz gibi tashih edilmiş dosya üzerinden çalışmalarımız halen devam etmekte olup çalışma bahse konu tüm kusurlardan hata ve noksanlıklardan arındırılarak yeniden yayınlanacak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan sayılara göre 8000 adedi proje kapsamında lise 1. sınıf (9.sınıf) öğrencilerine dağıtılacak, kalan 4000 adedi ise İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerde ve İlçe Halk Kütüphanelerinde değerlendirilecektir.

Kamuoyuna arz ederiz.

Saygılarımızla…

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

 

İSİM BABASI MURAT ERTAŞ’MIŞ!!

 

Öte yandan korsan kitabın isim babalığını Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş’ın yaptığı ortaya çıktı. Ertaş’ın yalan yanlış bilgilerle dolu kitabın tanıtımı için 6 Haziran’da sosyal medya sitesinden paylaşımda bulunduğu ancak skandalın ortaya çıkmasıyla paylaşımını sildiği görüldü. 

 

 

BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖNDERDİ Mİ?

 

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün imza attığı bu skandalın medyada yer almasından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın harekete geçtiği öen sürüldü. Konunun incelenmesi için bakanlığın bir müfettiş görevlendirdiği ve DAP İdaresinin ödediği ücret ve kitabın hazırlanması sürecinin inceleneceği öne sürüldü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.