1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. "Kronik böbrek hastalığı sinsi seyrediyor"
"Kronik böbrek hastalığı sinsi seyrediyor"

"Kronik böbrek hastalığı sinsi seyrediyor"

 Akut ve kronik böbrek hastalıklarının semptomlarının birbirinden farklı olduğunu belirterek, "Kronik böbrek hastalığı oldukça sinsi seyirli olabilir. Tesadüfen saptanan olgular oldukça fazladır." dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Prof. Dr. Alpay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbreklerin su ve  mineral dengesinin sağlanmasında, kan basıncının ayarlanmasında, kan hücrelerinin  yapımında ve vücudun zehirli maddelerden temizlenmesinde hayati öneme sahip  olduğunu belirtti.

Her böbrekte bir milyona yakın nefron denilen kanı filtre eden küçük  böbrek ünitesi bulunduğunu dile getiren Alpay, üreterlerin oluşan idrarın,  böbreklerden idrar torbasına taşınmasını sağlayan küçük borucuklar olduğunu  anlattı.

Prof. Dr. Alpay, çocuklarda görülen böbrek hastalıklarına ilişkin de  bilgi vererek, bunlar arasında yapısal bozukluklar, kalıtsal, sistemik  hastalıklar, enfeksiyonlar, nefrotik sendrom, travmalar, idrar akımında kesinti,  idrarın mesaneye geri kaçışı gibi durumların sıralanabileceğini kaydetti.

Böbrek hastalığından kuşkulandıran belirtilere dikkat

Yapısal bozuklukların, anne karnındaki gelişim basamaklarında ortaya  çıkan problemlerin sonucunda oluştuğunu, tek böbrekli, küçük böbrekli olmak ya da  bir böbreğin yerinin farklı olması gibi durumların örnek olarak verilebileceğini  aktaran Alpay, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının böbreklerde kalıcı  zararlara ve sonuçta da böbrek yetmezliğine sebep olabildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Alpay, streptokok bakterisine bağlı bademcik  enfeksiyonlarının zaman zaman böbreklerde de iltihaplanmaya sebep olabildiğini ve  poststreptokoksik glomerulonefrit isimli tabloyu oluşturduğunu vurgulayarak, şu  bilgileri verdi:

 "Çoğunlukla iyi pişmemiş etlerden bulaşan E. Coli bakterisi ise  Hemolitik Üremik Sendrom denen kanlı ishal ve ciddi böbrek yetmezliğine neden  olur. Diyabet ya da lupus gibi sistemik hastalıklar, böbreği de  etkileyebilmektedir. Ayrıca, böbrekler ve üretra arasında idrar akımının  kesintiye uğraması, böbreklerde genişlemeye ve zarara sebep olur. Reflü ise  idrarın mesaneden üreterlere kaçışıdır. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve  dolayısıyla böbreklerde nedbe dokusu nedeni olabilir. Akut ve kronik böbrek  hastalıklarının semptomları birbirinden farklıdır. Kronik böbrek hastalığı  oldukça sinsi seyirli olabilir. Tesadüfen saptanan olgular oldukça fazladır.  Böbrek hastalığından kuşkulandıran diğer yakınmalar arasında idrar renginde  değişiklik, idrar çıkışında azlık ya da fazlalık, ödem, büyüme gelişmenin  durması, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma, ateş, kusma, baş ağrısı, karın  ağrısı ve hatta işitme ve görme problemleri sayılabilir."

 "Böbrek yetmezliğine eşlik eden ciddi bulguların varlığında diyaliz  yapılır"

Prof. Dr. Harika Alpay, böbrek hastalıklarında tanının, ayrıntılı  fizik muayenenin yanı sıra basit idrar testleri, böbrek fonksiyonlarını ve kan  elektrolitlerini gösteren kan testleri, böbrek ultrasonu ve bazen de böbrek  biyopsisiyle konulabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

 "Tedavi nedene yönelik olmalıdır. Çocuğun yaşına, bulgularına göre  değişiklik gösterir. Özellikle akut problemlerde hastane yatışı gerekebilir.  Düzeltilebilen yapısal anomalilere cerrahi, enfeksiyonlara yönelik tıbbi tedavi  uygulanır. Özellikle nefrotik sendromda hastanın bağışıklık sistemini baskılayıcı  ilaçlar kullanılır. Hastalardan sodyum, potasyum ve fosfor alımına dikkat  etmeleri beklenir. Diyetle düzeltilemeyen durumlarda, medikal müdahale  gerekebilir. Bunun dışında böbrek yetmezliğine eşlik eden ciddi bulguların  varlığında diyaliz yapılır. İki çeşit diyaliz yöntemi vardır. Kronik olgularda  böbrek fonksiyonlarının bozukluğu son evreye ulaştığında diyaliz tipine karar  vermek için aile ve çocuk ile görüşülür. Tüm bu böbrek yerine koyma tedavilerinin  içinde en iyisi böbrek naklidir. Kadavradan ya da canlı vericiden yapılabilir.  Ancak ülkemizde kadavra bağışı yeterli düzeyde olmadığı için sıklıkla canlıdan  böbrek nakilleri yapılmaktadır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.