1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Merkez Bankası'nın sürpriz altın kararı ortaya çıktı. Haftalar önce yapılmış
Merkez Bankası'nın sürpriz altın kararı ortaya çıktı. Haftalar önce yapılmış

Merkez Bankası'nın sürpriz altın kararı ortaya çıktı. Haftalar önce yapılmış

Merkez Bankası'nın haftalar önce altında fren yaptığı ortaya çıktı. Bankanın yerli üretim altın alımını durdurduğu öğrenildi. Altın sektörü temsilcileri, bankanın alımı durdurmasını sürpriz bir karar olduğunu belirtiyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Naci Ağbal'ın göreve getirilmesi ve Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifasına yönelik iddialarla gündemde olan Merkez Bankası, iki haftadır altın alımını sonlandırdı. 

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, Merkez Bankası, iki hafta öncesine kadar yerli üretim altının tamamını Londra’da geçerli uluslar arası ons fiyatı üzerinden Türk Lirası ödeyerek satın alıyordu. Banka, sürpriz bir kararla bu alımı durdurdu.

Altın sektörü temsilcileri, Merkez Bankası’nın 2017 yılından bu yana Türkiye’de üretilen altının tamamını satın aldığını anımsatarak, “Merkez Bankası, birkaç haftadır alımı durdurdu. İşletmeler, yasa gereği borsaya kote bankalar ya da finansal kuruluşlara satıyor” dedi.

Türkiye'nin, altın madeni potansiyeli 6 bin 500 ton dolayında bulunuyor. Bunun yaklaşık bin 500 tonu rezerve dönüştürüldü. Geçen yıl altın üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. 38 ton üretim yapıldı. Bu yıl 45 ton üretim hedefleniyor. İzleyen 15 yılın sonunda da ithal edilen yıllık 160 ton altının üretilmesi amaçlanıyor.

Korona virüs salgını dünya ekonomisine ağır bir darbe vurdu. Küresel ekonomilerde yaşanan güven sorunu ve salgın, altın talebini de üretimini olağanüstü derece artırdı. Bu dönemde Türkiye’nin de altın ithalatı belirgin biçimde arttı. Yılın ilk 10 ayında ithalat tutarı rekor kırdı ve 20.5 milyar dolara yükseldi. Daha önce yıllık en fazla 10 milyar dolar düzeyini görmüştü.
Yurt içinde de 18 işletme üretimlerine hız verdi.

MERKEZ BANKASI FREN YAPTI

Üretilen altının tamamı, 4 rafineride saf hale getiriliyor. MB, 2017 yılından bu yana Türkiye’de üretilen altının tamamını Londra’da geçerli uluslar arası ons fiyatı üzerinden Türk Lirası ödeyerek satın alıyordu. Banka’nın, bu yıl yerli üretim 2.5 milyar dolarlık altın aldığı hesaplanıyor.

Banka, iki hafta önce yerli üretim altın alımını durdurdu. Altın sektörü temsilcileri, HABERTÜRK’ün sorusu üzerine, “Merkez Bankası, birkaç haftadır altın alımını durdurdu. İşletmeler, yasa gereği borsaya kote bankalar ya da finansal kuruluşlara satış yapıyor” dedi.

Sektör temsilcileri, Merkez Bankası’nın izleyen dönemde yeniden alıma başlayabileceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.