1. HABERLER

  2. GÜNCEL MEDYA

  3. Mesud Barzani siyaseti bıraktığını ve referandumu askıya aldığını açıklayacak
Mesud Barzani siyaseti bıraktığını ve referandumu askıya aldığını açıklayacak

Mesud Barzani siyaseti bıraktığını ve referandumu askıya aldığını açıklayacak

Gazeteci Nagehan Alçı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani hakkında gündeme bomba gibi düşecek bir iddiada bulundu.

A+A-

Erzurum Güncel- Gazeteci Nagehan Alçı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani hakkında gündeme bomba gibi düşecek bir iddiada bulundu. Nagehan Alçı, "En yakınlarından aldığım bilgi, Barzani’nin 1 Kasım seçimlerine girmeyip yerine büyük bir olasılıkla oğlu Mesrur Barzani’yi göstereceği yönünde. Seçimlerden sonra da siyaseti bıraktığını ve referandumu askıya aldığını açıklayacak" dedi.

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı'nın 'Barzani’nin planı herkesi şaşırtacak' başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

Araya İdlib’e yönelik operasyon girdi ve gözler oraya çevrildi, ancak bu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandum sonrası attığı adımları ve oradaki gelişmeleri unutturmamalı. Mesud Barzani cumartesi günü Iraklı üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Görüşme sonrası Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını Barzani’ye ilettiğini söyledi. Erbil’den yapılan açıklamaya göre 4 madde üzerinde anlaşıldığı iddia edildi. Başbakan Neçirvan Barzani ise dün “Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için her şeyi yapacağız” dedi. Öte yandan Türkiye’den referandumun iptali yönünde Erbil’e çağrılar gelmeye devam ediyor.

Ton düşmüş olsa da Ankara-Erbil ilişkileri çok kritik bir eşikte. Bundan sonra Barzani yönetiminin planı ne olacak? 1 Kasım’da parlamento ve başkanlık seçimlerine gideceğini açıklayan yönetim nasıl bir yol izlemeyi hedefliyor? Referandum ve sonuçlarında ısrara devam mı edecek? Yoksa...

IRAK KÜRTLERİ BARZANİ’DEN SONRA EN ÇOK ERDOĞAN’I SEVMEYE DEVAM EDİYOR

Günlerdir bu soruların cevaplarını arıyorum. Bölgede beni şimdiye kadar yanıltmamış kaynaklarıma ve farklı kesimlerden kanaat önderlerine soruyorum. Hepsinin birleştiği ortak nokta şu: Türkiye ne kadar sertleşirse sertleşsin, Irak Kürtleri Barzani’den sonra en çok Erdoğan’ı sevmeye devam ediyor ve yaptığı açıklamaların da seçimlere yönelik olduğunu düşünüp üzerlerine alınmıyorlar.

PEKİ BUNDAN SONRA NE OLACAK?

En yakınlarından aldığım bilgi, Barzani’nin 1 Kasım seçimlerine girmeyip yerine büyük bir olasılıkla oğlu Mesrur Barzani’yi göstereceği yönünde. Seçimlerden sonra da siyaseti bıraktığını ve referandumu askıya aldığını açıklayacak.

Neden yıllardır hayalini kurduğu başarıyı yakalamışken bunu yapsın? Bu soruyu elbette ben de sordum. Aldığım cevap şuydu: Zaten 1.5 yıl önce siyaseti bırakacağını açıklamıştı. Şimdi bir planı işletiyor. “Benden sonrakilere bağımsızlık için yetki bıraktım” diyecek ve aktif siyaseti bırakacak.

Siyaset bir meslek değil, hayatın ta kendisidir, hele liderler için. O nedenle hem de böyle bir dönemde Barzani sembolik olarak çekilecek ve öğrendiğim kadarıyla arka planda durup akıl hocalığı yapmaya devam edecek. Bir nevi “kurucu baba” olmak, siyaset üstüne çıkmak için hazırlanıyor çizilen resme göre. Farklı ülkelere gidecek, ilişkileri düzeltmeye çalışacak vs...

NEÇİRVAN BARZANİ NE OLACAK?

Kendisinin yerine başkanlık koltuğuna büyük bir sürpriz olmazsa oğluMesrur Barzani oturacak. (1 Kasım’da sandıktan Barzani ya da o kimi gösterirse o çıkacak. Referandum başarısı ve Talabani’nin vefatının ardından başka bir olasılık görünmüyor. KYB oylarının çoğu Talabani’nin ölümünün ardından Barzani’ye gidecek. İslami partiler de başkanlık seçiminde onu destekliyor. Kısacası Goran ve KYB’nin bazı kesimleri hariç tüm Kürtler oylarını Barzani Ailesi’ne atacak-NA). Öte yandan IKBY’nin diğer önemli ismi Neçirvan Barzani Başbakan olarak aynen devam edecek.

Mesud Barzani referandumu askıya alarak sonuçlarını Irak, Türkiye ve İran’la müzakere için elinde koz olarak tutacak. Bağımsızlık ilanı belirsiz bir tarihe kadar söz konusu edilmeyecek ama cepte durduğu, müzakereler süresince hissettirilecek.

HEDEF ANKARA’DAN RANDEVU ALMAK

Günlerdir Neçirvan Barzani’nin başkanlığında bir heyetin Türkiye’ye gelip temaslarda bulunması için uğraşılıyor ancak henüz Cumhurbaşkanlığı’ndan olumlu bir yanıt gelmiş değil. Dört koldan hatırı sayılır kişiler devrede, şayet bir görüşme olursa da bu gizli tutulacak. Şu an Erbil’in tüm konsantrasyonu Türkiye ile arasını düzeltmeye çevrilmiş durumda. Hatta Iraklı Kürtlerin Türkiye’den umutları kesilmesin diye Erbil’deki kanallar olumsuz haberleri vermeme kararı almışlar.

 Kuzey Irak yönetimi: Tartışmalı bölgeleri görüşmeye hazırız

 

 Mesut Barzani'den son dakika referandum açıklaması

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.