1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Nene Hatun'un Mezar Taşı Yazısına İtiraz Var!
Nene Hatun'un Mezar Taşı Yazısına İtiraz Var!

Nene Hatun'un Mezar Taşı Yazısına İtiraz Var!

Nene Hatun’un mezar taşında yazılan metinin çelişkilerle dolu olduğu iddia ediliyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Cesareti ve fedakarlığı ile Türk kadınının kahramanlığını gözler önüne seren Nene Hatun, Osmanlı tarihinin "93 Harbi" olarak adlandırılan en önemli savaşlarından 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında beşikte bebeğini bırakarak cepheye koşmuş, o günden bu yana yaptığı bu fedakarlık nesiller boyu gelecek kuşaklara aktarılmıştır. Palandöken ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nene Hatun Milli Park’ta mezarı bulunan Nene Hatun’un mezar taşında yazılan metin, yeni bir tartışma başlattı.

 

YAZI METNİNDEKİ ÇELİŞKİLERE TEPKİ VAR

 

Nene Hatun’un mezarını ziyaret eden vatandaşlar, mezar taşındaki yazı metninin çelişkilerle dolu olduğunu savunarak değiştirilmesini istiyorlar. Mezar taşındaki yazının bir bölümünde ‘Genç kız’ bir bölümünde ise ‘Kahraman Türk Anası’ ibaresinin yer alarak bir kadın olduğunun hatırlatıldığını ifade eden Yılmaz Bülbül isimli duyarlı vatandaş, çelişkili yazı metninin değiştirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Yılmaz Bülbül, ‘‘ Nene Hatun’un çelişkilerle dolu mezar taşının değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Kimi yerinde Nene Hatun’un ‘‘genç bir kız’’, kimi yerinde ‘‘Kahraman Türk Anası’’  yani ‘‘ kadın’’ olarak tanımlanması, mezar taşını okuyan herkesi şaşkınlığa sürüklüyor. Sesimizi duysunlar. Hata varsa düzeltilsin. Bizim başka Nene Hatunumuz yok. BU hatayı düzeltsinler lütfen ’’ diye konuştu. Nene Hatun’un mezar taşında yazılı metinde şu ifadeler kullanılmış: ‘‘ 1877-78 Osmanlı Rus Harbinde Aziziye Tanyada Genç kız iken Rus askerleriyle göğüs göğüse çarpışarak Türk kadınının savaşçılık ruhu ve asaletini dünyaya tanıtan kahraman Türk anası Nene Hatun’un ruhuna Fatiha. Vefatı 22 Mayıs 1955.’’

 

 

 

NENE HATUN KİMDİR?

 

Erzurum'un kuzeydoğusundaki kent merkezine 25 kilometre mesafede yer alan Çeperli köyünde 1857 yılında doğan Nene Hatun, 16 yaşındayken Erzurumlu Mehmed Efendi ile evlenerek Erzurum Taşmescit Mahallesi'ne gelin gitti. Kahraman Türk kadını Nene Hatun, Osmanlı tarihinin "93 Harbi" olarak adlandırılan en önemli savaşlarından 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşına 22 yaşında gencecik bir kadın olmasına rağmen "Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar. Bebem anasız büyür ama vatansız büyüyemez " diyerek bebeğini beşikte bırakıp Erzurum halkıyla cepheye koştu. Genç yaşta gösterdiği büyük kahramanlıkla gönüllerde taht kuran, Türk kadınının kahramanlığının simgesi olan Nene Hatun'un bugün de dillerden düşmeyen bu cesareti nesilden nesle aktarılıyor. Nene Hatun adına milli park yapıldı. Palandöken ilçe sınırında bulunan Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, savaşın kahramanı olarak ilan edilen Nene Hatun adına açılmıştır.  Nene Hatun 1955 yıllında Yılın Annesi seçilmiştir. 1955 yıllında Vefat eden Nene Hatun buraya gömülmüştür. Onun adına anıt yapılmıştır. 2009 yıllında Milli Park unvanını almıştır. 

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum