1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Ölüm riskini 3 kat artırıyor
Ölüm riskini 3 kat artırıyor

Ölüm riskini 3 kat artırıyor

Almanya'da yapılan bilimsel araştırmaya göre, iş stresi ve uykusuzluk hipertansiyonu olan kişilerde ölüm riskini 3 kat artırıyor.

A+A-

Erzurum güncel- Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma  Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Endokrinoloji Derneği Yöneticisi Prof. Dr.  Okan Bülent Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında yüksek  tansiyon olarak bilinen hipertansiyonun global hastalık yükü ve ölümlere en fazla  katkı sağlayan kronik bir hastalık olduğunu söyledi.

  Hipertansiyon için eşik değer 140/90 mmHg olarak alındığında dünyada  1,1 milyarın üzerinde hipertansiyonlu kişi olduğunu ifade eden Yıldız, her yıl  10,5 milyon kişinin hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.  Yıldız, Türkiye'de de erişkin nüfusta her 3 kişiden birinde hipertansiyon  görüldüğünün altını çizdi.

 

Doğru şekilde kan basıncı ölçümü ile hipertansiyon tanısı konulmasının  son derece kolay olduğunu anlatan Yıldız, sağlıklı yaşam tarzı ve gerektiğinde  uygun ilaç kullanımıyla hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu dile getirdi.

 

 Prof. Dr. Yıldız, buna karşılık Türkiye'deki hipertansiyonlu kişilerin  yaklaşık yarısının hastalığını farketmediğine, tanı alan hastaların yaklaşık  yarısının tedavi altında bulunduğuna ve tedavileri sürenlerin ancak yarısında kan  basıncının kontrol altında olduğuna dikkati çekti.

 

"Katılımcılar, 18 yıl takip altında tutuldu"

 

Alman bilim insanlarınca, hipertansiyonda uykusuzluk ve iş stresi  ilişkisini ortaya koyan yeni bir çalışma yapıldığını aktaran Yıldız, araştırmanın  çarpıcı sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

 

 "Araştırmaya hipertansiyonu bulunan yaşları 25-65 arasında değişen  yaklaşık 2 bin kişi dahil edildi. Araştırmada yer alan katılımcıların  hipertansiyon dışında kalp-damar hastalığı ya da diyabet tanıları bulunmuyordu.  Katılımcıların 18 yıllık takibi sonucunda, kalp ve damar hastalığı riskinin, iş  stresi yaşayanlarda yüzde 56, uyku problemi bulunanlarda yüzde 76 oranında artış  gösterdiği belirlendi. Araştırmada, hem iş stresi hem de uyku problemi olan  kişilerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranının ise üç kat arttığı  tespit edildi."

 

Kalp ve damar hastalıklarından kaynaklı ölümleri artıran birçok faktör  olduğuna işaret eden Yıldız, bunların arasında yaş, erkek olmak ve genetik  yatkınlığın değiştirilmesi mümkün olmayan etkenler bulunduğunu söyledi. Yıldız,  sigara, hipertansiyon, kolesterol ve kan yağlarındaki bozukluklar, hareketsiz  yaşam ve kilo fazlalığının ise değiştirilebilir risk faktörleri olduğunun altını  çizerek "Son yapılan çalışmayla da kaliteli ve yeterli uyku ile düşük stresli iş  ortamının ölümleri önlemedeki önemine işaret edildi." dedi.

 

Yıldız, iş yerinde yüksek stresi olan hipertansif hastalarda hem gece  uykuya dalmada zorluk hem de kesintili uyku şeklinde problemlerin fazla  görüldüğünü ifade etti.

 

Prof. Dr. Yıldız, erişkinlerde, en az 6 saat kesintisiz gece uykusunun  sağlanabilmesinin ve iş yerlerinde çalışanların stres düzeylerinin azaltılması ve  yönetilmesi için stratejiler geliştirilmesinin, çalışan sağlığı ve iş verimliliği  açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.