1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Suikastçı virüsün kod adı: VP882
Suikastçı virüsün kod adı: VP882

Suikastçı virüsün kod adı: VP882

ABD’deki Princeton Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, ‘komut alabilen’ virüs geliştirmeyi başardı. Çalışma ekibinden Dr. Bonnie Bassler, VP882 adı verilen akıllı virüsün bu alanda yapılan ilk çalışma olduğunu söyledi.

A+A-

Erzurum Güncel- Bilim insanları zararlı bakterilere saldırmak için uygun zamanı bekleyen virüs geliştirdi. Dışarıdan komut alabilen bu virüsün kolera salmonella ve e.coli gibi ölümcül bakterilere karşı alternatif bir tedavi olması bekleniyor.

Virüsler ve bu virüslerin saldırdıkları hücreler farklılık gösterir. Örneğin nezle virüsü ciğerlere saldırırken HIV, bağışıklık sistemine saldırır. Bakteriyofaj olarak bilinen virüsler ise bakterilere saldırıyor. Ancak görünüşe göre bunu rastgele yapmıyorlar. Princeton Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı bakteriyofajların hangi bakteriye ne zaman saldıracağı ile ilgili komut alabildiğini ortaya çıkardı. Bakterilerin moleküllerin salınmasıyla iletişim kurdukları uzun zamandır biliniyordu. Cell Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre Princeton Üniversitesi bilim insanları bu mekanizmadan yola çıkarak yeni bir virüs geliştirdi. VP882 adlı bu virüs bakterilere saldırmak için molekülleri dinliyor. Eğer ortada yeterli sayıda bakteri yoksa virüs kendi kendini imha ediyor. Bu özellik ne kadar eşsiz görünse de araştırmacılar başka bakterilerde de bu tarz saldırı bilincininin olduğunu keşfetti. Araştırmanın yaşayan diğer organizmaların komutlarını dinleyen organizmalara dair bilinen ilk çalışma olduğunu belirten Dr. Bonnie Bassler basın açıklamasında bu olayı ‘’ Sinsi ve bir o kadar görkemli’’ olarak tanımladı. Ekibin VP882’nin telekulak özelliğini keşfetmesi üzerine, Justin Silpe virüsü sadece diğer moleküllerle olan iletişimi değil kendi belirlediği girdiyi de algılayabilecek şekilde geliştirdi. Çalışma arkadaşı Silpe’in buluşuyla ilgili ‘’Bu her zaman kafasında olan çılgın bir fikirdi. Ancak bakterilerilerin öldürmek ve barınmak için karar verdiğine dair bir kanıt yoktu. Labaratuvarın birbiriyle konuşan bakteriler gibi çılgınca bir gerçeği ortaya çıkarması onun için bir başlangıç oldu. Yeterli kaynağa sahip olduğunuzda bilimin sizi götüreceği yol sonsuzdur’’ açıklamasını yaptı. Silpe virüsün kolera, salmonella ve e. coli bakterilerine karşı kullanılabileceğini belirtiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.