1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Tahliyeler başladı ama parası olmayan dönemiyor
Tahliyeler başladı ama parası olmayan dönemiyor

Tahliyeler başladı ama parası olmayan dönemiyor

Türk Hava Yolları (THY), 59 ülkeden 25 bin kişinin Türkiye'ye getirileceği tahliye uçuşlarına başladı. Ancak korona virüsü nedeniyle bulundukları ülkelerde mahsur kalan vatandaşlar, yüksek bilet fiyatlarını karşılamakta zorlanıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Gazete Duvar’ın haberine göre, yurt dışında mahsur kalan vatandaşların tahliyesine başlandı. Fakat bilet fiyatlarının yüksek tutulması sebebiyle birçok öğrenci ve işçi ülkesine dönemiyor. Geçici bir süre için yurt dışında bulunan vatandaşlar, virüs kapmaları durumunda sağlık hizmetlerinden faydalanamayacağı endişesiyle bir an önce dönmek istiyor. Ancak mart ayında yapılan tahliyelerden çok daha yüksek tutulan bilet ücretlerini karşılamakta zorluk çekiyor ve bir an önce ücretlerin revize edilmesini bekliyorlar.

Türk Hava Yolları’nın, 20-28 Nisan tarihleri arasında 59 ülkeden gerçekleştireceği tahliye uçuşlarıyla, korona virüsü nedeniyle bulundukları ülkelerde mahsur kalan 25 bine yakın kişinin Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. Ancak yüksek bilet fiyatları sebebiyle pek çok kişi ülkesine dönemiyor.

TAHLİYEDE BİLET FİYATLARI UÇTU

Avrupa’da üniversite eğitimi alan ya da Erasmus gibi değişim programlarına katılan öğrenciler, sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. En büyük mağduriyetlerin yaşandığı ülkelerden biri İspanya. THY, tahliye uçuşu için tek yön bilet ücretini 320 euro (2.412 TL) olarak duyurdu. Mart ayında korona virüsü sebebiyle yapılan tahliyelerde bu tutar 150 euro olarak belirlenmişti. İki katından fazla artan bilet fiyatları öğrencilerin ve velilerin tepkisini çekti. ‘İspanya’da Kaldık’ isimli bir grup kurarak seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, paylaşımlarında ülkelerine dönmek istediklerini belirterek “Müşteri değil vatandaşız” diyor.

İspanya’nın başkenti Madrid’te Erasmus programına katılan üniversite öğrencisi Hamza Cantürk, bugün yapılacak tahliye uçuşuyla Türkiye’ye dönecek. Kendisinin ve arkadaşlarının içinde bulunduğu ortamı şöyle anlatıyor: “Burada sıkı bir karantina var ve sağlık sistemi şu anda bayağı zorlanıyor. Hastalanırsak bize bakamazlar korkusu var. Türkiye’ye dönenlerin çoğu böyle düşünüyor.”

İspanya’dan virüsün yayılma hızının düşüşe geçmesine rağmen Türkiye’ye dönmek istediklerini söyleyen Cantürk, “Virüsün yayılma hızı Türkiye’de artıyor ama buna rağmen sağlık sistemimizin buradan daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden geri dönmekten mutluyuz ve karantinada bize iyi bakılacağından eminiz. Ama uçak bileti konusu tamamen fırsatçılık yapıldı diye düşünüyoruz.”
Bununla beraber 20 Nisan akşam saatlerinde İspanya’dan Türkiye’ye yapılan 5 saatlik tahliye uçuşunda, yolculara yemek verilmediği iddia ediliyor. Öğrenciler yemek servisi yapılmadığını, bunun yerine kek ve kraker dağıtıldığını söylüyor. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan öğrencilerden biri şöyle diyor: “Hem tahliye için 320 euro bilet parası alıyorlar, hem de beş saatlik yolda yemek vermeyip kraker, browni ile geçiştiriyorlar.”

Öte yandan 1559 kişinin tahliye edilmesi beklenen İngiltere uçuşlarında da mart ayına kıyasla 72 euroluk bir artış söz konusu. 23 Mart’ta yapılan tahliyelerde 150 pounda (1295 TL) satılan biletler şu anda 222 Pound (1917 TL).

"BABAMIN BİR ÖĞRETMEN MAAŞI VAR"

662 kişinin tahliye edilmesi planlanan Azerbaycan’da eğitim gören öğrenciler de zor durumda. Bakü’de üniversite eğitimi alan Merve Aslan, normalde Türkiye’ye 200-250 TL ödeyerek karayolu ile gidip döndüğünü söylüyor. Karayolu seferleri kısıtlandığı için uçakla dönmesi gereken Aslan, 23 Nisan’da gerçekleşecek sefer bedelinin 440 AZN (1796 TL) olduğunu belirtiyor: “Öğrenciyiz ve sadece babamın bir öğretmen maaşı var. Bakü Büyükelçiliği ile sürekli irtibattaydık. Uçuş için mail attılar ve aradılar. Yardım kolisi de gönderdiler geçen hafta. Fiyat biraz aşağı çekilsin istedik ama kabul etmediler. Çoğu öğrenci Türkiye geri dönemeyecek.”

"FİYATIN REVİZE EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

380 kişinin tahliye edileceği açıklanan Rusya için bilet ücreti 322 dolar (2.234 TL) olarak belirlendi. Türkiye’den Rusya’ya işçi olarak gidenler bu miktarı karşılaşmakta zorlanıyor. Başkent Moskova’ya işçi vizesi alarak giden Recep Dağasan, ülkede bulunduğu üç aylık süre boyunca iş bulamamış. Bu şartlar altında bilet ücretini karşılamasının çok zor olduğunu belirtiyor ve yetkili kurumlardan yardım istiyor. Dağasan, “Bölgede özellikle dar gelirli işçi sayısı çok fazla. 322 doların revize edilmesi bekliyoruz” diyor.
Mart ayında ilki yapılan korona virüsü tahliyeleri kapsamında 3 bin 614 kişi, Türk Hava Yolları’nın düzenlediği 34 farklı seferle Türkiye’ye getirilmiş ve 2 hafta süreyle KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) yurtlarında karantinaya alınmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.