1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Tecrübe ve gençlik parti yönetiminde
Tecrübe ve gençlik parti yönetiminde

Tecrübe ve gençlik parti yönetiminde

AK Parti’yi 2023 seçimlerine taşıyacak kadro belli oldu. Partinin en üst karar organı olan mevcut MKYK’daki 22 üye liste dışı kaldı. 50 kişilik MKYK’nın üye sayısı 75’e, Genel Başkanvekilliği sayısı ise 2’ye çıkarıldı. Mevcut MKYK’da 28 kişi yerini korudu

A+A-

Erzurum Güncel- AK Parti’yi 2023 seçimlerine taşıyacak kadro belli oldu. Partinin en üst karar organı olan mevcut MKYK’daki 22 üye liste dışı kaldı. 50 kişilik MKYK’nın üye sayısı 75’e, Genel Başkanvekilliği sayısı ise 2’ye çıkarıldı. Mevcut MKYK’da 28 kişi yerini korudu. Böylece MKYK’nın yarısına yakını yenilenmiş oldu.  
 AK Parti’nin 7’inci Olağan Büyük Kongresinde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) geçmişten bugüne partiye emek vermiş, tecrübe ile gençliğin birleştiği karma bir yapıdan oluştu. MKYK’daki milletvekilli ağırlığına son verileceği ve çoğunluğun dışardan isimlerden oluşacağı belirtiliyordu. Bu kapsamda, 75 kişilik MKYK’nın 34’ü mevcut milletvekillerinden, 41’i ise dışardan isimlerden belirlendi. Mevcut MKYK’daki aralarında Lütfi Elvan, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, ulaştırma eski bakanı Ahmet Arslan, Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, İstanbul Milletvekilleri Erol Kaya, Eyüp Özsoy, İffet Polat ve Mustafa Ataş, İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ve Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı gibi isimlerin bulunduğu 22 kişi liste dışı kaldı.
 Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da MKYK’ya giremeyen isimler arasında yer aldı. Ünal’ın, MKYK’ya kaydırılan Özlem Zengin’in yerine Grup Başkanvekili olacağı belirtiliyor. Lütfi Elvan Bakanlık, Cevdet Yılmaz ise TBMM’deki Komisyon Başkanlığı görevinden dolayı MKYK’ya alınmadı.  
  
SAHADA ÇALIŞANLAR MKYK’YA TAŞINDI 
Mevcut, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinden Mahir Ünal dışındaki isimlerin tamamı yeni MKYK’ya da girerken, özellikle eski milletvekillerinden ‘sahada çalışanların’ parti yönetimine taşınması dikkat çekti. MKYK’da eski milletvekillerinden Metin Külünk, Menderes Türel, Cüneyt Yüksel, Haluk İpek, Mehmet Nil Hıdır, Nurcan Dalbudak, Burhan Kayatürk, Şamil Tayyar ve Abdurrahman Kurt gibi isimler de yer aldı. Son başbakan Binali Yıldırım ile Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ da MKYK’ya girdi. Yıldırım’ın Genel Başkan Vekilliğine getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. İstanbul eski İl Başkanı Bayram Şenocak, TBMM eski Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Mehmet Ali Şahin’in oğlu Cem Şahin, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, ENSAR Vakfı eski Başkanlarından İsmail Cenk Dilberoğlu ve AK Parti’nin kurucu üyelerinden Ayşe Böhürler de MKYK’ya giren isimler arasında.
  
11 ESKİ BAKAN PARTİ YÖNETİMİNDE  
 MKYK’da 11 eski bakan yer aldı. Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Bülent Tüfenkçi, Efkan Ala, Fatma Betül Sayan Kaya, Fatma Güldemet Sarı, Hayati Yazıcı, Mehmet Özhaseki, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Ömer Çelik MKYK’ya taşındı.
  
BERAT ALBAYRAK YOK 
Kulislerde, Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak’ın Genel Merkez yönetimine getirileceği, ancak bunun düşük bir ihtimal olduğu konuşuluyordu. AK Parti’nin yeni parti yönetiminde beklendiği gibi Albayrak yer almadı ancak avukatı İsa Sinan Göktaş, MKYK’ya girdi. 
  
2 ESKİ BAŞKAN 
AK Parti’nin yeni kadrosunda Konya eski Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek ve Antalya eski Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e de yer verildi. 
  
SÜRPRİZ İSİMLER 
AK Parti’nin yeni yönetim kadrosunda, tarihçi Yavuz Bahadıroğlu'nun oğlu olan hukukçu Mücahit Birinci, şair Abdurrahim Karakoç'un oğlu Türk İslam Karakoç’un yanı sıra, çalışma hayatı uzmanı Resul Kurt, Ermeni cemaatinden Sevan Sıvacıoğlu, Alevi kanaat önderlerinden Metin Tarhan, merhum bakanlardan Tevfik İleri'nin torunu Ömer İleri, eski Türkiye güzeli ve AK Parti Aydın kadın kollarından Seda Sarıbaş da MKYK’ya taşındı. İYİ Parti'den ayrılarak AK Parti'ye geçen ve parti rozetini bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taktığı Tuba Vural Çokal da MKYK’da kendine yer buldu. KAGİDER'in kurucuları arasında yer alan Sunay Karamık da listede dikkat çeken isimlerden biri oldu. 
  
KABİNEDEN KİMSE YOK 
Kulislerde, kabine üyelerinden ‘Siyasi kökenli’ olan bazı isimlerin MKYK’ya alınabileceği konuşulmuştu. Ancak bakanlar hiç biri parti yönetimine alınmaması dikkat çekti.  
  
 75 KİŞİLİK KADRO 
 AK Parti’nin 75 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: 
 Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Ahmet Büyükgümüş, Ahmet Gündoğdu, Ahmet Sami Ceylan, Alaattin Parlak, Ali İhsan Yavuz, Ayhan Salman, Ayşe Böhürler, Bayram Şenocak, Behriye Eker, Bekir Bozdağ, Belgin Uygur, Binali Yıldırım, Burhan Kayatürk, Burhan Sakallı, Bülent Tüfenkci, Büşra Paker, Cem Şahin, Cüneyt Yüksel, Çiğdem Karaaslan, Derya Yanık, Efkan Ala, Emine Zeybek, Emre Ete, Erkan Kandemir, Fatih Şahin, Fatma Aksal, Fatma Betül Sayan Kaya, Fatma Güldemet Sarı, Hacı Bayram Türkoğlu, Haluk İpek, Hamza Dağ, Hasan Sert, Hayati Yazıcı, İbrahim Halil Yıldız, İsa Sinan Göktaş, İsmail Cenk Dilberoğlu, Jülide Sarıeroğlu, Leyla Şahin Usta, Lütfiye Selva Çam, Mehmet Ali Zengin, Mehmet Kasım Gülpınar, Mehmet Nil Hıdır, Mehmet Özhaseki, Menderes Türel, Metin Bulut, Metin Külünk, Metin Tarkan, Murat Baybatur, Mustafa Köse, Mustafa Şen, Mustafa Yel, Mücahit Birinci, Numan Kurtulmuş, Nurcan Dalbudak, Nurettin Canikli, Orhan Miroğlu, Ömer Çelik, Ömer İleri, Özlen Zengin, Öznur Çalık, Resul Kurt, Seda Sarıbaş, Sevan Sıvacıoğlu, Sevgi Yiğit, Sumru Altuğ, Sunay Karamık, Şamil Tayyar, Şaziye Gündüz, Şebnem Koçaelçi, Tahir Akyürek, Tuba Vural Çokal, Türk İslam Karakoç, Vedat Demiröz. 

Türkiye

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.