1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Trump ve Kim ilk kez bir arada
Trump ve Kim ilk kez bir arada

Trump ve Kim ilk kez bir arada

Singapur'da tarihi zirve: Trump ve Kim ilk kez bir arada

A+A-

Erzurum Güncel- Dünyanın günlerdir beklediği ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un görüşmesi Singapur'da gerçekleşti. Zirvenin en önemli gündem maddesi nükleer silahsızlanma olduğu tahmin ediliyor. Görüşmelerin ardından Trump ve Kim Jong-un yeni bir sürecin başladığını duyurdu ve anlaşma imzaladı. Ancak anlaşmanın içeriği henüz basına açıklanmadı. Trump imza töreni sırasında, "Son derece kapsamlı bir metne imza attık. Süreci hızlı bir şekilde başlatacağız" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un zirvesi başladı. Liderler, görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

40 DAKİKA BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜLER

 

ABD Başkanı Trump, "Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok." dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da "Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız." dedi.

İki lider açıklamadan sonra baş başa bir görüşme yaptı. Trump ve Kim'in dışında sadece tercümanların katıldığı görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

trump

TRUMP: GÖRÜŞME ÇOK İYİYDİ

Zirvenin ardından ilk yorum Trump'tan geldi. Trump başbaşagörüşmelerin iyi geçtiğini fikir ayrılıklarını beraber çözeceklerini belirtti.

Öte yandan Kuzey kore Lideri Kim de bütn engelleri aşarak görüşmeye açık fikirlerle geldklerini söyledi.

Trump ayrıca Kuzey Kore Liderini Beyaz Saray'a davet edebileceğini açıkladı.

Trump bu görüşme sayesinde iki ülkenin birbiri hakkında çok şey öğrendiğini söyledi.

"O (Kim) çok yetenbekli bir ve ülkesini çok seviyor." dedi.

tarihizirvedenfotolar-manset

ANLAŞMA İMZALANDI

İki lider ikili görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçti. Heyetler arası görüşmenin ardından bundan sonraki barış sürecinin başlaması için iki lider arasında anlaşma imzalandı. Anlaşma sonrası Trump, "Anlaşmadan bütün dünya etkilenecek. Büyük bir sorunu çözeceğiz, bunu bütün dünya için yapacağız" ifadesini kullandı.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ NEDİR?

İki lider de anlaşmayı tarihi olarak niteledi ancak anlaşmanın içeriğine ilişkin iki taraftan da henüz bir açıklama yok. Trump kapsamlı bir metne imza attıklarını ve süreci hemen başlatacaklarını söyledi. Anlaşmanın içeriğine ilişkin ise gazetecilere anlaşmanın basılı bir kopyasının dağıtılacağı belirtildi.

 

UZMANLAR TARiHİ ZİRVENİN ARDINDAN NE DEDİ?

BBC'ye konuşan profesör Robert Kelly iki liderin bahse4dildiği gibi bir barış anlaşmasına imza atmış olsalardı bu anlaşmanın taraflarından birinin de Güney kore olması gerektiğini söyledi.

Kelly, Trump'ın anlaşma için sarf ettiği 'yapıcı' kelimesinin büyük bir kelime olduğunu belirtti ve bu anlaşmanın nükleer silahsızlanma haricinde insan hakları, yaptırımlar ve ekonomik yardım gibi konuları kapsayabileceğini belirtti.

PEKİ ZİRVEDE NELER ELE ALINDI?

En önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep etti.

Kuzey Kore'ninse Pakistan modeli üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor. Pyonyang, aynı Pakistan gibi nükleer güç olarak kabul edilmeyi hedefliyor. Hatta nükleer silahlarının bir bölümünü elinde tutmayı istiyor. Bu talep karşısında tarafların bir formül geliştirilebileceği konuşuluyor. Bu formüle göre Kuzey Kore kıtalararası balistik füze programını durdurabilir.

Ancak Washington, Kuzey Kore'nin kısa menzilli füzeleri ellinde tutmasına izin verebilir. Böylesi bir formülün ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi rahatsız edeceğine dikkat çekiliyor.

Zirvenin bir diğer amacıysa Kore yarımadasında barışı sağlamak ve Kore savaşını resmen sona erdirecek bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varmak.

Kuzey Kore bu anlaşmayla Amerikan askerlerinin Kore yarımadasından çekilmesini sağlamayı planlıyor. Kuzey ve Güney Kore'nin birleşmesi de gündemde.

Uluslararası toplumun gözünde Güney Kore ile aynı itibarı görmeyi isteyen Kuzey Kore liderinin en büyük hedeflerinden birisiyse ülkesine uygulanan ambargoların kaldırılmasını sağlamak. Kuzey Kore'yi müzakere masasına iten en büyük faktöründe ülkesindeki ekonomik sıkıntılar olduğu konuşuluyor.

4bcf9879-0481-4aa3-a58c-25673acfeec7

LİDERLER ADADAN AYRILIYOR

Trump'ın konvoyu zşirvenin ardından görüşmenin yapıldığı Sentosa Adası'ndan ayrılıyor. Kısa süre sonra Singapur'a geçecek olan Trump'ın burada bir basın açıklaması yapması bekleniyor. Kim ise adayı yerel saatle 14:00'de (TSİ 08:00) Singapur'dan ayrılacak.
 

PARTNERInstagram fenomeni ninesini bakıma aldı sonuç yıkılıyor!Instagram fenomeni ninesini bakıma aldı sonuç yıkılıyor!

Almanya'dan FETÖ konusunda bir ilk!Almanya'dan FETÖ konusunda bir ilk!

ABD’den Rus Şirketlere ‘Siber Saldırı’ YaptırımıABD’den Rus Şirketlere ‘Siber Saldırı’ Yaptırımı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.