1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Trump'a bir darbe de Genelkurmay Başkanı'ndan
Trump'a bir darbe de Genelkurmay Başkanı'ndan

Trump'a bir darbe de Genelkurmay Başkanı'ndan

ABD Başkanı Donald Trump'ın, George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından ülke geneline yayılan protestolara karşı orduyu göreve çağırması Pentagon ile birlikte mevcut ve eski askeri yetkililerin de tepkilerine neden oldu.

A+A-

Erzurum Güncel- ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ABD Savunma Bakanlığı'na gönderdiği bir mektupta, ABD ordusunun "Anayasa'yı korumakla mükellef" olduğunu ve Ulusal Muhafızların federal hükümetin değil, eyalet yönetimlerinin kontrolünde olduğunu vurguladı.

Milley, mektupta ABD ordusunun ABD'li yurttaşların ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkını korumaya devam edeceğinin altını çizdi.

Milley, "Hayatımızı ABD ideallerine adadık. Buna ve ABD halkına bağlı kalacağız" dedi.

Mektup, ABD basınında "Ordudan Trump'a doğrudan yanıt" şeklinde yorumlandı.

sdfghjkls.png

Milley'in Trump'ın elinde İncil'le Beyaz Saray'dan St. John's Kilisesi'ne yürüdüğü sırada kendisine muharebe üniformasıyla eşlik etmesi tartışmalara neden olmuştu. Bazı generaller, Milley'i "orduyu siyaset işlerine karıştırmak"la eleştirmişti. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise, Milley'in üniforma tercihinin "uygun" olduğunu savunmuştu.

Milley'in son mektubuyla birlikte söz konusu tartışmalar alevlenmiş durumda.

SAVUNMA BAKANI DA KARŞI ÇIKMIŞTI

Trump, gösterilere ordunun müdahale etmesini öngören "Ayaklanma Yasası"nın çıkarılmasını talep etmişti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Trump’ın önerdiği “Ayaklanma Yasası”nı desteklemediğini söylemişti.

Orduyu siyasetten uzak tutmaya çalıştığını savunan Esper “Ayaklanma Yasası çıkarılmasını desteklemiyorum. Aktif görevdeki güçleri kolluk kuvvetleri rolünde kullanma seçeneği son çare olmalı ve en acil koşullarda uygulanmalı. Şu anda o koşullarda değiliz” demişti.

Eski ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de, Başkan Trump'ın George Floyd'un öldürülmesi sonrasında başlayan protestolara yönelik tutumuna tepki göstererek, Trump'ı 'ABD'yi bölmeye çalışmakla' suçlamıştı.

The Atlantic tarafından yayınlanan açıklamasında Mattis, "Donald Trump, hayatımda gördüğüm, Amerikan halkını birleştirmeye çalışmayan, buna çabalıyormuş gibi bile davranmayan tek başkan" ifadelerini kullanmıştı.

"Bunun yerine bizi bölmeye çalışıyor" diyen Mattis, "Olgun liderlik olmadan geçirdiğimiz üç yılın sonuçlarına tanık oluyoruz" diye konuşmuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.