1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Trump'tan göçmenlere tehdit: Hepinizi çadır kentlere tıkarım
Trump'tan göçmenlere tehdit: Hepinizi çadır kentlere tıkarım

Trump'tan göçmenlere tehdit: Hepinizi çadır kentlere tıkarım

Orta Amerika'dan harekete geçip Meksika'da ilerleyen binlerce göçmenin ABD'yi istilaya geldiğini söyleyerek 5200 askeri güney sınırına gönderen Başkan Donald Trump,

A+A-

Erzurum Güncel- "Ordu sizi bekliyor" diye gözdağı vermesinin ardından "Hepinizi çadır kentlere tıkarım" tehdidinde bulundu.

Fox News'a konuşan ABD Başkanı Donald Trump, 6 Kasım'daki Kongre seçimleri öncesi göçmen karşıtı söylem ve icraatlarını iyice tırmandırdı. 

'ÇADIR KENT KURACAĞIM, YANİ HER YERE ÇADIR DİKECEĞİM'

"Yakalıyoruz, serbest bırakmıyoruz. Ama onlar buraya geçmek istiyorsa bunu bile yapmayacağız. Bu ülkeye girmelerine izin vermeyeceğiz. Sığınma başvurusunda bulunurlarsa davaları görülen dek onları tutacağız" diyen Trump, göçmenleri tutumak için çadır kentler inşa edilmesi emrini vereceğini, bunların da 'çok hoş' olacağını söyledi. 

Ama sığınma başvurusunun sonucunu beklerken gözaltında tutulanların kalacağı yapılar için 'yüz milyonlarca dolar harcamayacağının' altını çizen Trump, şunları söyledi:

"Her yere çadırlar kuracağız… Onlar da bekleyecekler, sığınma başvuruları kabul edilmezse çekip gidecekler."

'SİLAHLI ASKERLERİN ARKASI GELECEK'

Kadınlı çocuklu kafileler halinde ilerleyen göçmenler arasında çok sayıda çete üyesi ve kötü insan olduğu iddiasını da tekrarlayan Trump, Demokrat Parti'yi de göçmenler için açık sınırları savunarak suça taraf parti olmakla itham etti. 

Sadık Vatansever Operasyonu adı altında Meksika sınırına en az 5200 ABD askerinin yanısıra onlarca helikopter ve insansız hava aracı da gönderilecek.

Teksas, Arizona ve Kaliforniya'daki 26 sınır geçiş noktasına konuşlandırılacak 5200 asker, silah da taşıyacak. Bunlar, nisanda sınıra konuşlandırılmış bulunan 2092 Ulusal Muhafız mensubuna destek verecek.

'FEDERAL AJANLARLA HELİKOPTERLİ OPERASYONLAR YAPILACAK'

Açıklamayı yapan ABD Kuzey Saha Komutanı Orgeneral Terrence John O'Shaughnessy, "Bu hafta sonuna kadar 5200'ün üzerinde askeri güney sınırına sevk etmiş olacağız. Bu sadece operasyonun başlangıcıdır. Bu sayıları ayarlamaya devam edeceğiz" dedi. 

Onlarca hava aracı da sevk edileceğini belirten O'Shaughnessy, "Helikopterler, federal ajanların en ücra köşelere ulaşmalarınu ve havadan iniş yapıp kanunları uygulama faaliyetlerinde bulunmalarını sağlayacak" diye konuştu.

ABD'DE DOĞANA VATANDAŞLIK VEREN TARİHİ MADDEYİ DE BAYPAS EDECEK

Ayrıca Trump, ABD'ye izinsiz giriş yapmış göçmenlerin ve ABD vatandaşı olmayan kişilerin ABD'de doğmuş çocuklarına vatandaşlık verilmesini de bir başkanlık kararnamesiyle sona erdirmeyi planladığını açıkladı.

Trump tarafından 'saçma, gülünç' diye nitelenen bu uygulama, Kongre tarafından 1868 yılında kabul edilmiş olan ABD Anayasası'nın 14. ek maddesine dayanıyor. İçsavaş sonrası yapılan bu anayasa değişikliği, ABD'de doğmuş herkesi vatandaş kabul ediyor. 

Axios'a konuşan Trump şunları söyledi: "Doğuştan vatandaşlık denilen uygulamayı sona erdirmek için anayasa değişikliği gerektiğini söylüyorlardı hep bana. Ama tahmin et, aslında gerekmiyormuş. Bunu Kongre'dan yasa çıkararak kesinlikle yapabilirsin. Ama şimdi diyorlar ki, bunu sırf başkanlık kararnamesiyle de yapabilirsin."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.