1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Türkiye'de her 10 bebekten biri hayata erken başlıyor
Türkiye'de her 10 bebekten biri hayata erken başlıyor

Türkiye'de her 10 bebekten biri hayata erken başlıyor

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç: "Ülkemizde her 10 bebekten biri hayata erken başlıyor. Bu rakam Avrupa'da yarım milyon, tüm dünya genelinde ise 13 milyon civarında" dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Dernekten yapılan açıklamaya göre, Türk Neonatoloji Derneği tarafından  prematüreye dikkati çekmek amacıyla fotoğraf sergisi açıldı.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç,  Türkiye'de her 10 bebekten birinin hayata erken başladığını belirterek, prematüre  bebeklerin hayata tutunabilmesi için takip ve tedavinin fiziksel ve zihinsel  gelişim açısından büyük önem taşıdığını bildirdi. 

Tamer Yılmaz'ın fotoğraflarından oluşan sergide, prematüre doğan ve  sağlıklı şekilde yaşamını sürdüren 9 kişinin hayata tutunma hikayelerine yer verildi.

Proje, bakım ve beslenme konusunda gerekli önlemler alındığı takdirde  prematüre bebeklerin de sağlıklı şekilde gelişimlerini sürdürebileceğine dikkati  çekmeyi amaçlıyor.

İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman  Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yanı sıra eş zamanlı olarak üç farklı hastanede  daha ziyaretçilere açılan sergi, kasım ayı boyunca görülebilecek.

"Türkiye'de her yıl 150 bin bebek prematüre doğuyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Neonatoloji Derneği Başkanı  Prof. Dr. Esin Koç, Türkiye'de her yıl 150 bin bebeğin prematüre doğduğunu  belirtti.

Koç, 37. gebelik haftası tamamlanmadan doğan bebeklerin oranının tüm  bebekler arasında yüzde 12 olduğunu, yıllık olarak bebeklerin yüzde 2'sinin de  32. gebelik haftasından da önce dünyaya geldiğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Yani ülkemizde her 10 bebekten biri hayata erken başlıyor. Bu rakam  Avrupa'da yarım milyon, tüm dünya genelinde ise 13 milyon civarında. Prematüre  bebeklerin hayata tutunabilmesi için doğum anından itibaren uygulanacak ve  taburcu olduktan sonra da devam edecek takip ve tedavi, fiziksel ve zihinsel  gelişimleri açısından büyük önem taşıyor. Artık ülkemizin en uzak köşelerinde  bile bu bebeklerimize gerekli sağlık hizmetini verecek altyapı mevcut. Prematüre  bebeklerimizin yaşam şansını ve kalitesini artırmak için en az altyapı kadar  önemli olan diğer nokta ise bu bebeklerin yeni doğan uzmanları ve yine bu alanda  eğitim almış hemşireler tarafından bakılmasıdır."

Beslenmenin, prematüre doğan bebeklerde de zamanında doğan bebekler  kadar önemli bir kriter olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Esin Koç, hastaneden  taburcu edildikten sonra prematüre bebeklerin özel bakımına evde de devam etmenin  büyük önem taşıdığını ve bu bebekler için de en ideal besinin anne süt olduğunu  bildirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.