1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türkiye'nin otomobiline büyük talep var
Türkiye'nin otomobiline büyük talep var

Türkiye'nin otomobiline büyük talep var

İlk gösterimi yapılan Türkiye’nin otomobili, markasına kavuşunca halkla buluşacak. Yedi bölgede yapılacak organizasyonlarda vatandaş otomobili yakından tanıyacak...

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye’nin otomobilinin ön gösterim aracının Bilişim Vadisi’ndeki açılış töreni organizasyonunu gerçekleştiren YRD İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Karadeniz, marka lansmanından sonra aracın yedi bölgede vatandaşla buluşacağını söyledi. Gösterim araçlarının Türkiye’de dolaştırılıp vatandaşlara gösterilmesine  dair beklentilere ilişkin değerlendirme yapan Karadeniz “Ben TOGG CEO’muz Gürcan Karakaş ve Pazarlama Müdürü Çağ Günaçar’ın marka lansmanı sırasında böyle bir projelerinin olduğunu biliyorum ama bugün için erken. Çünkü önceki gün yaptığımız bir ön gösterimdi, lansman değildi. Marka lansmanı daha sonraki bir aşama. Marka lansmanıyla birlikte araçlar yedi bölgeyi dolaşacak, vatandaşlarla buluşturulacak. Yıllardır beklediğimiz bir şeydi bu. Herkesin belki yakından görmesi, temas etmedi, dokunması çok katkı sağlayacaktır. Pazarlama stratejisi olarak da çok katkı sağlayacaktır” dedi.

 Bütün dünya izledi
Fikret Karadeniz “2 bin 100 kişilik oturma düzeni yaptık, 1 kişilik bile boş yer yoktu. Programı 500 civarında basın mensubu takip etti. Türkçe dâhil dört dilde bütün dünyaya yayın yaptık, uyduya çıktık” diyerek planlamayı anlattı.

 Dünyada olmayanı tanıtımda biz yaptık
Türkiye’nin Otomobili ön gösteriminin dünyada uygulanmayan bir yöntemle gerçekleştiğini belirte Karadeniz, o günü şöyle anlattı:
Lansman için daha önce şantiye alanı olarak kullanılan 17 bin metrekerelik alanı yeniden düzenledik, 11 bin 500 metrekarelik alanı asfaltladık 636 kişilik bir ekiple 1,5 ay çalıştık. Otomobillerin alttan yukarı çıkarak davetlilere gösterildiği sahne, bildiğim kadarıyla dünyada bugüne kadar kullanılan bir yöntem değil. Bazısı üzerindeki örtüyü açar, diğeri bir perdenin arkasından otomobili çıkaerır. Biz iki otomobilimizi birden konuşmalar bittikten sonra sahnenin altından çıkarmak gibi çılgın bir yöntem denedik. Çılgın diyorum, çünkü bunu kapalı ortamda, teknik imkânları yerli yerinde olan bir yerde yapmak kolay ama açık alanda yapıyorsunuz, yağmur riski var, zemine belli bir eğim vermek zorundasınız, hidrolik sistemler kendi içinde dengede olmak zorunda. Milimetrik hatayı bile affedemezdik. O araçlar ordak çıkmak zorundaydı. Yoksa o anı bekleyen milyonlarca insan için hayal kırıklığı olurdu.
 

 Dizel mezarlığı olmayacağız
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Otomotiv Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kemal Furkan Sökmen Türkiye’nin otomobilinin piyasaya çıkmasıyla yabancı araç firmalarının Türkiye’ye daha iyi araç getirmek için rekabete gireceğini söyledi. Akademisyenliğinin yanı sıra daha önce pek çok yabancı otomobil firmasında otomotiv mühendisi olarak çalışan Sökmen “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) çıtayı çok yukarı koymuş. Bu bir teknoloji hamlesi olmuş.  Tesla’dan bazı avantajları var. Birçok otomobili geride bırakacak. Aracın satışlarının beklenenden çok daha fazla olacağını tahmin ediyorum. Avrupalı otomobil firmaları daha iyi araçlargetirmek zorunda kalacak. Artık Türkiye, Avrupa’nın dizel otomobil mezarlığı olmayacak” dedi.

 MURAT GÜNAK GURURUMUZ
Türkiye’nin otomobilini dünyaca ünlü Türk tasarımcı Murat Günak’ın tasarladığını hatırlatan Kemal Furkan Sökmen, fabrikanın kurulması için Gemlik ilçesinin isabetli bir seçim olduğunu söyledi. Bursa’nın, İtalyan ve Fransız araç firmalarına ev sahipliği yaptığını ifade eden Sökmen “Yan sanayi Bursa’da oldukça kuvvetli. Bugün Alman firmalarına, bildiğimiz elektrikli araç üreten firmalara kadar yan sanayi var. BTÜ olarak elektromobil takımımız var. Bu takımda yetişen öğrencilerimiz, Türkiye’nin otomobili fabrikasının hazır elemanları” değerlendirmesinde bulundu.

  Tesla’ya göre avantajları
l Türkiye’nin otomobilinin menzili çok iyi. 300-500 kilometre.
l Hızlı şarj imkânı da çok iyi. Bu demektir ki, pilin soğutması ciddi manada verimli çalışıyor. Aksi hâlde bu menziller çok zor.
l Aracın ön bölümünün tamamen hologrofik asistan olması, çok büyük artısı.
l Bize özgü bir platform kurulmuş. Bunu başka bir firma kullanamayacak.
l Dış  kapı kulplarının kaldırılması hep konuşulur ama bakıyoruz, bizim yerli aracımız gerçekleştirmiş.
l Mühendislik açısından heyecan verici.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.