1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Yanlış CV işten attırabiliyor
Yanlış CV işten attırabiliyor

Yanlış CV işten attırabiliyor

Eğitiminlerini tamamlayan gençler, iş hayatına atılma heyecanı taşıyor. İş görüşmelerine gidiyor, CV'lerini veriyor. İşe alınsın diye bazen verdiği bilgiler abartılmış oluyor. İş görüşmesine gidenlerin bu noktada dikkatli olması gerekiyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Mezun olan kişiler iş hayatına atılıyor. İş görüşmelerine gidiyor, CV'lerini veriyor, bazen de verdiği bilgileri biraz abartabiliyor. İşe yeni başlayanlar ya da iş görüşmesine gidenlerin bu noktada çok dikkatli olması gerekiyor.

Başvuru formuna ya da işverene verdiğiniz CV'nize yazacağınız bilgiler ile kendiniz hakkınızda anlatacaklarınız ileride başınıza dert açabilir. 

 

HAKLI FESİH SAYILIR

 

İşe başlamadan önce size sorulan tüm sorulara doğru bilgilerle cevap vermeniz çok önemli. Yanlış bilgi vermeniz halinde işveren için haklı fesih, yani tazminatsız işten çıkarma hakkı doğuyor. İş sözleşmesi yapılırken verilen bilgilerin özellikle iş için aranılan vasıflarla ilgili yanıltıcı olmaması gerekiyor.

 

ÇALIŞANIN DA HAKKI VAR

 

Benzer kural işçi için de geçerli oluyor. İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa, çalışan da bu ortaya çıktığı anda haklı fesih ile tazminatını talep edebiliyor.

 

SÖZÜNÜ TUTMAZSA TAZMİNAT ÖDER

 

Yukarıdaki örnekler işe girerken verilen bilgilerle ilgili. Aynı şekilde işverenin güvenini kötüye kullanmak da tazminatsız atılma sebebi sayılıyor. Örneğin; 'sınavım var' diyerek izin alan bir çalışanın böyle bir sınavının olmadığının ortaya çıkması da haklı fesih gerekçesi sayılabiliyor.

 

Aynı şekilde işveren de taahhüt ettiği ücretleri vermediği takdirde çalışan iş sözleşmesini haklı olarak feshedebiliyor. Bu durumda işveren, çalışanına tazminat ödemek durumunda kalabiliyor.

 

İŞÇİYE DE İŞVERENE DE HAKLI FESİH İMKANI

 

Yasalarımız hem çalışanı hem de işvereni koruyan düzenlemeler içeriyor. Özellikle İş Kanunumuz'un 24'üncü maddesi işçinin haklarını korurken, 25'inci maddesi de işvereni koruyan düzenlemeler içeriyor.

 

Kanunda 'haklı fesih' olarak nitelendirilen bu düzenlemeler ile hem işçi tazminatını alıp ayrılabiliyor hem de işveren şartlar oluştuğunda işçisini tazminat vermeden işten çıkartabiliyor.

Vatan

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.