1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Yargıdan Külliye'yi zora sokacak karar
Yargıdan Külliye'yi zora sokacak karar

Yargıdan Külliye'yi zora sokacak karar

Danıştay 6. Dairesi Cumhurbaşkanlığının olduğu Atatürk Orman Çiftliği arazisiyle ilgili dikkat çeken bir karar aldı.

A+A-

Erzurum Güncel- Danıştay 6. Dairesi, TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesinin açtığı davada Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) gibi tarihi alanlarda kamu binası yapılabilmesinin önünü açan 271 sayılı ilke kararını iptal etti.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin taşınması gerektiğini söyledi.

Kararı AOÇ ile ilgili açtıkları 160 davaya da sunacaklarını kaydeden Karakuş-Candan, “271 Sayılı İlke Kararı’nın iptali ile Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine, hukuka aykırı şekilde yapılan kaçak saray katmerli kaçak haline geldi. Yargı tarafından alınan kaçak sarayın hukuka aykırı olduğu kararı bir kez daha verildi” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı gerekeni yapmalı”

“Anayasaya bağlı kalacağına ve hukuka uygun davranacağına yemin eden Cumhurbaşkanı gereğini yapmalıdır” diyen Karakuş-Candan’ın açıklamaları şöyle:

“Kaçak saraydan kaynaklı, Cumhurbaşkanlığı’nın ve Kültür Bakanlığı’nın yanında müdahil olduğu davada, Danıştay 6'ncı Dairesi, 271 sayılı ilke kararını iptal ederek, tarihi ve doğal SİT alanlarında kamu yapılarının yapılmasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

“Bu kararla birlikte, 1'inci Derece tarihi ve doğal SİT alanı olan Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, kamu yapılarının yapılamayacağı bir kez daha yargı yoluyla kesinleşti. 

“Cumhurbaşkanlığı köşke taşınmalı”

“Bu kararla hepimizin belleklerinde yer eden Çankaya Köşkü Cumhurbaşkanlığı mekânıdır. Cumhurbaşkanlığı köşke taşınmalıdır. Atatürk Orman Çiftliği alanları Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine uygun hale getirilmelidir. 

“Bu kararı Atatürk Orman Çiftliği alanlarında tahribata yönelik açtığımız 160 davaya da sunacağız. O davalarımızı da etkileyecek büyük bir karar bu. Diplomalarımız ve mücadelemiz Atatürk’e, kurduğu Cumhuriyet'e ve değerlerine vefa borcudur.”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi

Ankara, Beştepe’de Atatürk Orman Çiftliği arazisinde bulunan yapının, 2013'te inşasına başlandı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yeşil alan olan Atatürk Orman Çiftliği'nin üzerinde bina yapılmasını takibe aldı ve ruhsat talebinde bulundu. 

Resmi yazıyla Büyükşehir Belediyesi ve Başbakanlık'tan istenen ruhsat üç ay sonra TOKİ tarafından gönderildi. Üzerinde proje müellifinin adı olmayan ruhsatın iptali için başvuru yapıldı.

Ağustos 2013'te binanın kaba inşaatı sona erdi. Bağlantı yolları için 10 bin ağaç söküldü. Üç bloktan oluşması ve toplam alanının 150 bin metrekare olması planlandı.

Danıştay, 4 Mart 2014 tarihinde binanın inşaatı için durdurma kararı verdi.

10 Ağustos 2014'te Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından binanın cumhurbaşkanlığına tahsis edileceği duyuruldu. Çankaya Köşkü ise yeni başbakanlık merkezi olarak değiştirildi. Çankaya, ülke kurulduğundan bu yana cumhurbaşkanları için sembolik bir merkez olduğu için bu olay, tarihi bir değişiklik olarak görüldü.

2015’te, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, SİT alanına Saray yapılmasının önünü açan Koruma Kurulu'nun ilke kararını oy birliğiyle reddetti ve böylece sarayın 'kaçak' yapıldığını ikinci kez onayladı. Söz konusu kararda "Tarihi sit alanlarının doğal yapısıyla birlikte korunması gerektiğinden; bu alanlarda bitki örtüsünü, topografik yapıyı, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik inşai ve fiziki müdahale yasağı getirilmiştir" dendi.

Bir sit alanı olarak korunan Atatürk Orman Çiftliği'nde inşaat yasağı bulunduğu için sarayın inşasının durdurulmasına dair çeşitli mahkeme kararları çıksa da inşaat tamamlandı.

Muhalefet, bunu hukukun üstünlüğünün açıkça ihlal edilmesi olarak değerlendirdi. Proje; inşaat sürecinde yolsuzluk, yaban hayatına zarar verilmesi ve yeni yollar yapılması için çiftlikteki hayvanat bahçesinin tahribi gibi konularda eleştirilerle gündemde kaldı. 

Ayrıca inşasını yasa dışı olarak değerlendiren muhalifler tarafından “Kaç-Ak Saray (Kaçak Saray)” olarak adlandırıldı.

(TP)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.