1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Yerli koronavirüs aşısında müjdeli haber
Yerli koronavirüs aşısında müjdeli haber

Yerli koronavirüs aşısında müjdeli haber

Yerli koronavirüs aşısında müjdeli haber: 17 yerli aşıda son düzlüğe girildi

A+A-

Erzurum Güncel-  Koronavirüs salgını dünyayı ikinci dalga ile yeniden esir aldı. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkede virüsten hayatını kaybeden insan sayısı artıyor. Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşılamalar da başlamış durumda. Türkiye aşılamada pek çok ülkeyi geride bırakarak adeta tarih yazıyor. Peki yerli koronavirüs aşısı ne zaman çıkacak? yerli aşı gelişmeleri ne durumda? İşte yerli ve milli koronavirüs aşısına dair merak edilen o gelişmeler.

 

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkede virüsten hayatını kaybeden insan sayısı artıyor.

 

 

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşılamalar da başlamış durumda.

 

Türkiye aşılamada pek çok ülkeyi geride bırakarak adeta tarih yazıyor.

 

 

Peki yerli koronavirüs aşısı ne zaman çıkacak? yerli aşı gelişmeleri ne durumda? İşte yerli ve milli koronavirüs aşısına dair merak edilen o gelişmeler.

 

 

17 YERLİ AŞI ÇALIŞMASI VAR
Kovid-19 ile mücadele kapsamında, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle sürdürülen 17 yerli aşı çalışması bulunuyor.

 

Erciyes Üniversitesi tarafından yürütülen inaktif Kovid-19 aşısı çalışmalarında, Faz-2 aşamasında yer alacak gönüllülerin belirlenmesi ve sağlık kontrollerinin yapılması sürecine başlandı.

 

 

Faz-2 kapsamındaki aşılamaya da en geç şubatta başlanması ve bu aşamanın 2 ay içinde tamamlanarak Faz-3'e geçilmesi hedefleniyor.

 

 

Ayrıca 3 inaktif aşı çalışması Faz-1 insan deneyleri aşamasında bulunuyor.

Bunun yanında 3 inaktif, 2 adenovirüs ile virüs benzeri parçacık (VLP) temelli Kovid- 19 aşısı çalışmalarında klinik öncesi aşama bitti. Bu aşılarda da insan deneylerine başlanması için gün sayılıyor. Diğer yerli aşı çalışmaları, klinik öncesi safhada bulunuyor.

 

 

'ÜLKEMİZ İÇİN ZENGİNLİK'
Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezer Okay, yerli aşı çalışmalarının sayısı ve çeşitliliğinin önemine işaret ederek, "Bildiğimiz aşı geliştirme yöntemlerinin neredeyse tamamı yerli aşı çalışmaları kapsamında uygulanıyor. Bu ülkemiz için bir zenginlik" dedi.

 

 

"HER AŞI HER HASTAYA UYMUYOR"
Farklı yöntemlerle geliştirilen aşıların etkililiklerinde değişiklikler olabildiğini kaydeden Okay, "Her aşı çeşidi her hastalık için uygun olmayabiliyor. Kovid-19 yeni bir hastalık olduğu için hangi aşının daha etkili olacağı konusunda da yüzde 100 netlik yok. Piyasaya çıkan inaktif, mRNA aşıları var. Bunların etkililikleri farklı düzeylerde oluyor. Ülkemizdeki yerli aşı çalışmaları bu anlamda zenginlik taşıyor" ifadelerini kullandı

 

Doç. Dr. Semra Aydın ise "Kovid-19 aşılarının üretimine ilişkin çalışmalar, tecrübe kazandığımız, altyapılarımızı oluşturduğumuz, deneyimli personel yetiştirdiğimiz sürecin oluşmasını sağlıyor. Bu süreç, ileride yeni aşıların üretiminde ya da Sağlık Bakanlığının çocukluk çağı veya erişkin aşılama takvimlerindeki aşıları yeniden ülkemiz bünyesinde, yerli ve milli olarak üretmek için avantajlar sağlayacak" şeklinde konuştu.

Takvim

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.