1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Zam'Aydın Türkiyem! Özel İletişim Vergisi'ne okkalı zam geldi!
Zam'Aydın Türkiyem! Özel İletişim Vergisi'ne okkalı zam geldi!

Zam'Aydın Türkiyem! Özel İletişim Vergisi'ne okkalı zam geldi!

1999'daki Gölcük Depremi'nin ardından geçici olarak getirilen ve 2003'te AK Parti hükümeti tarafından kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisi'nde oran yüzde 7,5'ten yüzde 10'a yükseltildi.

A+A-

Erzurum Güncel- İletişim hizmetlerine uygulanan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranları yüzde 10 olarak tespit edildi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Kararla, elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki hizmet türlerinde (konuşma, mesajlaşma, internet gibi) yüzde 7,5 olarak uygulanan ÖİV oranı yüzde 10 oldu.

DEPREM VERGİSİYDİ, KALICI VERGİ OLDU

1999 yılında Gölcük Depremi’nin ardından “geçici” olarak getirilen ve kamuoyunda deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, 2003 yılında AK Parti hükümeti döneminde kalıcı hale getirilmişti.

20 yılda bu kalemden toplamda 70 milyar TL’nin üzerinde gelir elde edilirken, son yıllarda kamuoyunda “deprem vergilerine ne oldu” sorusu sıkça soruluyor.

A'DAN Z'YE YENİ YIL ZAMLARI

Ocak ayının başında doğalgazdan, elektrik, vergi ve harçlara zam yapılmıştı. Araç sahipleri tarafından her yıl iki taksitle ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi ile pasaport ve ehliyet dahil bazı harçlar yüzde 9.11 artırılmıştı. Yeni yılın ilk gününde elektriğe yüzde 6, doğalgaza ise yüzde 1 oranında zam gelmişti.

HER DEPREM SONRASI AYNI ‘SORU’ İLE GÜNDEME GELİYOR

En son İzmir ve çevresinde yaşanan 6,9’luk depremin ardından yine, “Deprem vergisinden toplanan vergiler nerede?” sorusu gündeme gelmişti.

Söz konusu vergi 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından ortaya çıkan bütçe açığını kapatmak için 26 Kasım 1999 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4481 sayılı Kanun ile yeni vergiler getirilmişti. Bir sefer alınması planlanan özel iletişim vergisi, 31.07.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5228 sayılı Kanun ile 6102 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 39’uncu maddesine eklenerek kalıcı ve sürekli hale getirilmişti. Bir yıl için getirilen özel iletişim vergisi bugün itibariyle 20 yıldır sürekli olarak alınmaktaydı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

 Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘Deprem Vergisi’ olarak bilinen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

Kararda “6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d) bentlerindeki oranların yeniden belirlenmesi hakkındaki ekli Kararın yürürlüğü konulmasına, mezkûr maddenin yedinci fıkrası gereği karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Kararla, elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki hizmet türlerinde (konuşma, mesajlaşma, internet gibi) yüzde 7,5 olarak uygulanan ÖİV oranı yüzde 10 oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.