Bağışıklığın zırhı D vitamininin faydaları

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan Canan Karatay'a kadar birçok uzman isim D vitamininin önemine dikkat çekiyor. Peki, D vitamini rakamları ne anlatıyor?

Erzurum Güncel- Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan Canan Karatay'a kadar birçok uzman isim D vitamininin önemine dikkat çekiyor. Peki, D vitamini rakamları ne anlatıyor? D vitamininin faydası ne? D vitamini, güneş ışığına maruz kalmak ve belirli gıdaları tüketmek gibi yollarla alınabilir. Fakat D vitamini eksikliğine doktor karar vermelidir. İşte D vitamininin faydaları...

Bağışıklık için D vitamini diğer vitaminlerden daha önemli bir güce sahip. D vitamini eksikliği endişesi varsa veya belirtiler mevcutsa, bir doktora danışmak önemlidir.

Osman Müftüoğlu, "D vitamini gücünüz, zannettiğinizden çok daha önemli bir sağlık ve sağlamlık belirleyicisidir." diyerek D vitaminin önemini vurguluyor. Canan Karatay ise D vitamini eksikliği görülen kişilerde koronavirüs gibi hastalıkların daha uzun sürdüğünü ve bunun bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını belirtiyor. Peki, D vitaminin faydası ne, D vitamini eksikliği nelere sebep olur? D vitamini rakamları ne anlatır?

D VİTAMİNİ RAKAMLARI NE ANLATIR?

50-100 arası: İdeal durumdasınız.

30-50 arası: Dikkatli olmalısınız.

20-30 arası: Riskli çizgidesiniz.

20'nin altı: Tehlikeli hattasınız.

D VİTAMİNİ DESTEKLERİ NASIL KULLANILMALI?

D vitamini mutlaka doktor kontrolünde alınmalı. Mümkünse damla, tablet, kapsül formları tercih edilmeli.

Mümkünse tok karnına; yoğurt, ayran, zeytinyağı ile birlikte kullanılmalı.

D VİTAMİNİNİN FAYDALARI

D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini arttırarak kemiklerin güçlenmesine ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle, D vitamini eksikliği kemik erimesi (osteoporoz) riskini artırabilir.

D vitaminin bağışıklığı güçlendirdiğini tüm uzmanlar belirtiyor.

Vücuttaki hücrelerin enfeksiyonlarla savaşmasına ve hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.

D vitamini, kasların güçlenmesi ve fonksiyonlarının korunması için gereklidir. Bu, düşme riskini azaltmaya ve yaşlılık döneminde dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, yeterli D vitamini seviyelerinin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. D vitamini eksikliği kalp hastalığı riskini artırabilir.

D vitamini eksikliği, depresyon ve diğer ruh sağlığı bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir.

Yeterli D vitamini alımı, mental sağlığı korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, yeterli D vitamini alımının bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceğini öne sürmektedir, ancak bu konuda daha fazla çalışma gereklidir.

Yaşam Haberleri

Bakan Işıkhan zam yok demişti ama... Asgari ücrete ara zamda son kulis!
Memura seyyanen zam devam edecek mi?