Gazete Güncel- Gezi Parkı davası kapsamında cezaevinde bulunan ve milletvekilliği düşürülen avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması ve süregelen hukuksuzluklara dikkat çekmek amacıyla 24 saatlik açlık grevine başladı.
Sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, eylemin gerekçesi ve hedefleri şu ifadelerle vurgulandı:
"Bu eylem; yalnızca şahsımın tahliyesi talebi değil, aynı zamanda Anayasa’ya uyulması, Anayasa Mahkemesi kararlarının ivedilikle hayata geçirilmesi ve halkın iradesiyle seçilmiş bir milletvekili olarak görevimi yapmamın önündeki engellerin kaldırılması için bir çağrıdır."
Marmara (Silivri) Cezaevi'nde tutulan Can Atalay, 14 Mayıs Genel Seçimleri'nde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilmişti. Hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından iki kez hak ihlali kararı verilmesine rağmen yerel mahkemeler ve Yargıtay ilgili kararları uygulamamış, ardından Yargıtay kararının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla Atalay'ın milletvekilliği düşürülmüştü.
Atalay, bu sembolik eylemle hem cezaevlerindeki hak ihlallerine ve yargı krizine dikkat çekmeyi hem de anayasal düzene riayet edilmesi yönündeki toplumsal çağrıyı yinelemeyi hedefliyor. Hukuk örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet temsilcileri de sürecin takipçisi olmayı sürdüreceklerini belirtiyor.