Erzurum'da Büyük soygun: Otobüse bineni kazıklamışlar!

Sayıştay Başkanlığı’nın Erzurum Büyükşehir Belediyesi 2025 Yılı Denetim Raporunda otobüse binen vatandaşların kredi veya banka kartlarından fazladan para kesildiğini ortaya koydu.

Gazete Güncel-  Sayıştay denetçilerinin raporunda "Bulgu 3" başlığıyla yer alan incelemede; Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma bilet gelirlerinin toplanması işini ihalesiz biçimde belediye şirketi Esker A.Ş.’ye devrettiği, Esker A.Ş.’nin ise bu işi kamu ihale istisnalarını kullanarak üçüncü bir özel şirkete devrettiği belirlendi. Sayıştay, bu zincirleme devirlerde üç ayrı başlıkta ağır usulsüzlük tespit etti.

1. SÖZLEŞMEDE YÜZDE 3 YAZIYORDU: VATANDAŞTAN YÜZDE 5,4 KESİNTİ YAPILDI!

Sayıştay raporundaki en sarsıcı tespit, toplu taşımayı kullanan vatandaşların kredi ve banka kartlarından kesilen haksız komisyon oranları oldu.

Raporda yer alan belgelere göre:

  • Yapılan ek protokol ve teknik şartnamede bankacılık hizmet komisyon oranı KDV dahil en fazla yüzde 3 olarak belirlendi.

  • Sayıştay denetçilerinin sistem üzerindeki fiili incelemesinde ise mobil uygulama üzerinden yapılan TL bakiye yüklemelerinden yüzde 5, temassız kartların doğrudan otobüsteki validatörlere okutulmasıyla yapılan binişlerden ise yüzde 5,4 komisyon kesildiği ortaya çıktı.

  • Sözleşmede öngörülen tavan oranı aşan bu farkların belediye kasasına girmediği, doğrudan aracı üçüncü şirketin hesaplarında kaldığı kayıtlara geçti.

Sayıştay, vatandaşlardan fazla tahsil edilen bu paraların mevzuata aykırı olduğunu vurgulayarak haksız kesintilere ilişkin işlem başlatılmasını istedi.

2. KAMUNUN PARASI DOĞRUDAN ÖZEL ŞİRKETİN HESABINA AKTI!

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun "Yetkisiz tahsil ve ödeme yapılamaz" kuralının açıkça çiğnendiği belirlendi:

  • Erzurum halkının otobüse binerken ödediği kamu geliri niteliğindeki ulaşım paralarının doğrudan belediyenin resmi banka hesaplarına girmesi gerekirken, önce yüklenici firmanın kendi şirket hesaplarına aktarıldığı, ardından bu firma tarafından belediyeye gönderildiği tespit edildi.

  • Belediyenin "Yüklenici sadece teknik aracıdır" savunmasını reddeden Sayıştay, kamu gelirinin üçüncü şahısların banka hesaplarında toplanamayacağını ve mali saydamlık ilkesine aykırı hareket edildiğini belirtti.

3. İHALESİZ PARÇALI DEVİR: YASAL ZIRHIN DIŞINA ÇIKILDI!

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 21.11.2022 tarihli kararıyla biniş hasılatından yüzde 4 pay verilerek Esker A.Ş.’ye aktarılan, oradan da yüzde 3,5 payla 116 aylığına başka bir şirkete devredilen sistemin hukuki dayanağının sakat olduğu belirlendi:

  • 5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesi, toplu ulaşım hizmetinin bir bütün olarak (araç, bakım, personel, akaryakıt vb.) devredilmesine imkân tanırken; Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım hizmetini devretmeyip yalnızca gelir toplama ve paylaştırma yetkisini ayrıştırarak ihalesiz devrettiği saptandı.

Sayıştay, hizmet bütünlüğünü parçalayarak sadece gelir toplama işinin belediye şirketine ihalesiz verilemeyeceğini vurguladı.

AJANS PALANDÖKEN

Belediyeler Haberleri