Kanseri teşhis ve tedavide en iyi yöntem; sıvı biyopsi

ABD’li kanser uzmanları, kanser tedavisinde, genomik haritalama teknolojisiyle geliştirilen yeni yöntemden yararlanıyor. Teknolojiyle, kişiye özel tedaviler geliştiriliyor kemoterapi ilaçlarına gerek kalmıyor

Erzurum Güncel- Sıvı biyopsi adı verilen yeni yöntem, cerrahi müdahaleyle biyopsi yerine hastadan alınan kan örneğinde tümörlü hücre olup olmadığının araştırılmasını sağlıyor. Onkoloji uzmanı Razelle Kurzrock, “Kanser teşhisinin yeni yöntemi, hücrenin derinliklerine bakmak ve tümörü neyin oluşturduğunu incelemek. Buna genomik haritalama diyoruz” diyor.

Genomik haritalamayla

Genomik haritalama, hastanın gen yapısının ayrıntılı analizini içeriyor. Amaç, hücrelerin kontrolsuz büyümesinin neden olduğu mutasyonları aramak. Tümör Kurulu, elde edilen sonuçları inceleyip tedavide kullanılacak en iyi yöntemi kararlaştırıyor. Geleneksel tedavi yöntemiyse cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyasyondan oluşuyor. Kanser hastası Alison Cairnes’in tedavisinde genomik haritalama sayesinde sadece iki ilaç kullanılmış.California Üniversitesi’nden Doktor Shumei Kato, “Sekiz hafta sonra aldığımız görüntüleme, tümörün yüzde 50 oranında küçüldüğünü gösterdi. Tedaviden bir yıl sonra tümör küçülmeye devam ediyor” diyor.

İşe yaramaz ilaçlar

Kimi onkologlar, kanser biyolojisinin çok karmaşık olduğu ve öğrenilmesi gereken çok şey bulunduğu konusunda uyarıyor. Amerikan Kanser Cemiyeti’nden Doktor Len Lichtenfeld, “Kimi vakalardaki gen analizlerinde mutasyonlar olduğunu ve bu mutasyonların tedavisine uyumlu görünen ilaçların aslında işe yaramadığını gördük” diyor. Tümör profilleme yönteminin tüm kanser hastaları için standart uygulama haline gelmesini bekleyen diğer uzmanlarsa çok daha iyimser.

Eğitim Haberleri

Düzenlenme yolda: 'Öğretmen arkadaşlara müjdeyi verelim'
İlkokul, ortaokul ve lise müfredatı değişiyor!
Sen ne yaptın hocam