Siyasilerden olumlu sinyaller

Seçmen tek başına iktidar vermedi, yeni denklemli Meclis’te uzlaşma istedi. Şimdi sıra 4 partinin aktörlerinde; hedef koalisyon. Siyasilerden olumlu sinyaller gelmeye başladı

Erzurum Güncel- Seçimden birinci parti olarak çıkmasına karşın hükümet kuracak çoğunluğu bulamayan AK Parti, önceliğini koalisyona verecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün bakanlar kurulu üyelerini ve partisinin Merkez Yürütme Kurulu’nu topladı. Toplantıda, AK Parti Meclis Grup Başkanvekilleri ile seçim öncesinde görevlerinden ayrılan eski bakanlar Bekir Bozdağ, Lütfi Elvan ve Efkan âlâ da hazır bulundu.

‘SORUMLU DAVRANACAĞIZ’: Toplantı sonrası açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, milletin gösterdiği iradeye ve karara derin saygı duyduklarını ifade ederek, “Sorumlu davranacağız, halkımız müsterih olsun. AK Parti olarak, bu yeni süreçte de Türkiye’nin son seçimlere göre de en büyük ve güçlü partisi olarak ülke menfaatlerini ön planda tutma politikamızı aynen devam ettireceğiz” diye konuştu.

MUHALEFETLE TEMAS: Şahin, toplantıda “erken seçim” ve “koalisyon” seçeneklerinden hangisinin öne çıktığına ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı. Ancak toplantıda, Türkiye’nin demokratik ve ekonomik kazanımlarından uzaklaşmaması için AK Parti’nin mutlaka iktidarda olması gerektiğinin vurgulandığı öğrenildi. Erken seçimin Türkiye’nin istikrarına çok olumsuz etkileri olacağından hareket eden parti, yapılacak istişarelerin ardından muhalefet partileriyle temas kurarak, koalisyon şansını zorlayacak.

İSTİŞARELER SüRECEK: Davutoğlu’nun hafta boyu partinin önemli isimleriyle tek tek görüşerek, oy düşüşüne ilişkin kapsamlı değerlendirmeler yapacak. Bu toplantıların Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi sonuçları açıklamasına kadar toplantıların sürmesi bekleniyor. AK Parti’nin yol haritası yapılan istişareler tamamlandıktan sonra Davutoğlu tarafından açıklanacak.

EN ERKEN ARALIK: öte yandan, parti kulislerinde koalisyon hükümetinin kurulsa bile uzun ömürlü olmayacağı görüşü hâkim. Koalisyon olmaması durumunda erken seçimin aralık ayında yapılabileceği de kulislerden yansıyan bilgiler arasında.

"TüRKİYE'Yİ HüKüMETSİZ BIRAKMAMAMIZ GEREKİYOR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu HABERTüRK’ün seçim sonuçlarına ilişkin sorularını yanıtladı. CHP Lideri, şu mesajları verdi:

SAYGI DUYACAĞIZ: (Yüzde 35 hedefi) Her partinin hedefi vardı, o hedefi koymuştuk. Sonuçta vatandaşın verdiği oya hepimiz saygı duyacağız. O çerçevede bakmamız lazım.

HALK ‘UZLAŞIN’ DİYOR: (Halk ne mesaj verdi?) Halk, ‘Tek başına bir hükümet sorunları çözemedi. Şimdi yetki veriyorum, oturun, uzlaşarak, parlamentoda bizim sorunlarımızı çözün’ diyor. Biz de bu mesajın gereğini yerine getirmek zorundayız. Uzlaşarak bu sorunu aşmak zorundayız. Başarabilirsek görevimizi yapmış oluruz.

AK PARTİ İLE KOALİSYON: (AK Parti ile koalisyon seçenekleriniz arasında mı?) AKP ile koalisyon şansımız yok. çünkü bizim seçim bildirgemizdeki vaatlerimize AKP baştan karşı çıktı. Emekliye iki maaş ikramiye verilmesine, asgari ücretin bin 500 liraya çıkarılmasına, yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesine itiraz etti. Böyle olunca bizim AKP ile bir araya gelmemiz, ülkenin sorunlarını çözmemiz, hemen hemen imkânsız görünüyor. (AK Parti’de vaatleriniz konusunda tavır değişikliği olursa, görüşünüz değişir mi?) Ben değişiklik olacağını sanmıyorum.

DUYGUSAL ALANDAN çIKILMALI: (CHP bir koalisyon hükümeti kurabilir mi?) Ben başbakan olmaya hazırım. Parti olarak iktidar olmaya ve Türkiye’nin sorunlarını çözmeye hazırız. Bu süreçte bütün siyasal partilerin duygusal alandan çıkması gerekiyor. Türkiye’nin sorunları var, bu sorunları çözmesi gerekiyor. Halkın verdiği yetki var. O yetkinin iyi kullanılması lazım. Sorunları çözme noktasında hep beraber, yeni bir sürece hazırlık yapmamız gerekiyor. Bunu yaparsak Türkiye’nin sorunlarını çözmüş olacağız. Siyasi partiler duygusal alandan çıkarlarsa, sağlıklı ve tutarlı olurlarsa daha iyi sonuç elde edebileceğimizi düşünüyorum. Türkiye yeni anlayışlara, arayışlara girmek zorunda. Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamamız gerekiyor.

DAVETE BAKARIZ: (Saray’a çıkmam diyordunuz, hükümet kurma görevi için Cumhurbaşkanı’ndan davet alırsanız çıkacak mısınız?) Saray’dan böyle bir davet gelirse bakarız. Onları düşünmek için çok erken. Sürecin nasıl evrileceğini şu anda kimse bilmiyor. Demokratik teamüller içinde herkes görevini yapacaktır.

ERDOĞAN YAPTI: (Cumhurbaşkanı’nın seçim sonuçlarına ilişkin yazılı açıklaması) Sayın Erdoğan, bu süreç içerisinde Cumhurbaşkanlığın’ı tartışma konusu yaptı. Yüzde 52 oyla geldi oyları yüzde 40’a düştü. Dolayısıyla seçim meydanlarında iktidar partisi için çağrı yapmasaydı, meşruiyet tartışması olmazdı. Açıkça iktidara oy devşirmeye çalıştığı için o makam, oturacağı makam olmaktan çıkmıştır. Kendi meşruiyetini tartışma konusu yapmıştır.

HEMEN çAĞRI YANLIŞ: (Erken seçim çağrılarını nasıl yorumluyorsunuz?) Vatandaş oy verdi ve yeni bir tablo ortaya çıkardı. Hemen erken seçim çağrısı yapmak yanlıştır. Halkın oyuna güvensizlik anlamına gelir. AKP, ortaya çıkan tabloyu istikrarsızlık olarak kamuoyuna sunacaktır. Bu, ‘Halkın verdiği oylara güvenmiyorum, itibar etmiyorum’ anlamını taşır. Demokrasilerde halkın verdiği oya hepimiz saygı duyacağız. Var olan ortamı ‘Uzlaşarak istikrarlı hale getirin’ diyor vatandaş.

MHP'NİN KIRMIZI çİZGİSİ 'KRİZ'

Seçim sonuçlarının kesinleştiği saatlerde kameraların karşısına çıkan MHP Lideri Devlet Bahçeli, yeni tabloda AK Parti ile bir koalisyona girmeme kararlılığını peşinen ilan ederken, kurulabilecek olası hükümet modellerini de sınırlamış oldu. Bahçeli’nin bu tutumunda, geçmişteki “krizli” koalisyon deneyimlerinin etkili olduğu belirtilirken, “Zamanından önce yapılması muhtemel bir seçime yönelik ‘mevzi’ alıyor” yorumları da yapıldı. Kulislerde, Bahçeli’nin erken açıklaması şöyle değerlendiriliyor:

SORUMLULUĞU ATTI: Bahçeli, izlediği politikaya ters bir koalisyonun içinde olmayacağı mesajını kesin bir dille ilan ederek süreci yönlendiren isim oldu. Bahçeli, tavrını şimdiden ilan ederek koalisyon görüşmeleri sırasında ortaya konulacak bir “olumsuz” tavırla, piyasalarda oluşacak dalgalanmadan sorumlu tutulmayı önlemiş oldu.

SüRECİ YöNLENDİRDİ: Cumhurbaşkanı’nın, birinci partinin liderine hükümeti kurma görevini vermesi şeklindeki teamülü hatırlatarak, öncelikle bu yolun denenmesini istedi. Ayrıca “MHP’siz” formülleri ortaya koyarak koalisyon arayışlarının yönünü çizdi.

AZINLIK YERİNE SEçİM: Bahçeli, AK Parti-HDP ve AK Parti-CHP-HDP koalisyon modellerini işaret ederken, AK Parti azınlığına ülkenin mahkûm edilmemesi için en erken tarihte seçime gidilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. 3 Kasım 2002 seçimini de ilk telaffuz eden isim olan Bahçeli, böylece krizlerle devam edecek bir koalisyon ya da azınlık hükümeti yerine yeniden sandığın kurulmasını istedi.

KRİZ ANINDA MHP: Tüm bunlara rağmen hükümet krizi yaşanmasına karşı çıkan MHP’nin olası bir kriz tablosunda elini taşın altına koyması olasılık dışı değil. MHP’nin, ekonominin altüst olmasını engellemek ve sistemin sağlığı için devreye girmesi, son ihtimal olsa da tamamen göz ardı edilmiyor.

"HER OLUMLU ADIMI DESTEKLEMEYE HAZIRIZ, TOPLUMA NEFES ALDIRALIM"

Genel seçimlerde yüzde 13 oy alarak seçim barajını aşan ve Meclis’te 80 sandalye kazanan Halkların Demokrasi Partisi (HDP), İstanbul’da Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın katıldığı teşekkür mitingi düzenledi. Bakırköy Halk Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingde konuşan Demirtaş, “Gelin bir araya gelelim. Biz atılacak her olumlu adımı desteklemeye hazırız” dedi. Demirtaş, şunları söyledi:

O AKLI BİZE SEN VERDİN: Cumhurbaşkanı, Başbakan’ken “Barajı biz koymadık ki, biz kaldıralım” dedi. Ortada üst akıl falan yok. Hatırlarsan sen bize “Baraj korkunuz yoksa, parti olarak girin” demiştin, yani o aklı sen bize vermiştin. Barajı aşacağımızı düşünmüyorlardı. Bedava 80 vekilin hayalini kuruyorlardı.

KURAN-I KERİM çARPIYORMUŞ: Allah’ın yüce kitabı Kuran-ı Kerim, yalan söyleyeni çarpıyormuş işte. Tutmuyormuş yalanlar. Biz Türkiye’de istikrarsızlık yaratmak için barajı aşmaya çalışmadık, güvensizlik ortamına karşı hamle yaptık.

YANLIŞ SONUç VERMİŞLER: Seçim gecesi AKP Genel Başkanı balkonda konuşunca, ben sandım ki Ahmet Hoca’ya yanlış seçim sonuçlarını vermişler. “Hocam biz yüzde 50 oy aldık, git balkona konuş” demişler sandım. Garibim aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş. Başkanlık tartışması yapacak halimiz yok. Ahmet Hoca, bana “Seçilemezsen mızıkçılık yok, istifa edeceksin” demiştin. Senin mızıkçılık yapmaya hakkın yok. Ne onu başkan yaptık, ne seni başbakan.

SİZİ ASACAK HALİMİZ YOK: İktidarda değilsin, tepetaklak oldun, halk seni düşürdü, bu gerçekle yüzleş artık. Geçti artık o kibirli günleriniz. Alışın, artık bizimle aynı seviyede konuşacaksınız. Rahat olun, koltuktan düştünüz diye sizi asacak halimiz yok. Suçlarınız, günahlarınız neyse adil şekilde yargılanacaksınız.

çöZüM SüRECİNE DEVAM: Türkiye bizden bu saatten itibaren çözüm bekliyor. Halk bize “Bir araya geleceksiniz, sorunları barışçıl olarak çözeceksiniz” dedi. çözüm sürecini kaldığı yerden devam ettirmeye hazırız. Yeni Anayasa’yı armağan etmeye hazırız. Güvenlik paketini kaldıralım, seçim barajını kaldıralım, basını özgür bırakalım. Topluma rahat bir nefes aldıralım. TOMA’lar da artık orman sulasın.

TüRKİYE HüKüMETSİZ KALMAZ: Koalisyonlardan Türkiye’nin korkmaması lazım. Devlet böyle de yönetilebilir. Adaylarımıza bakın nasıl bir koalisyon olduğumuzu görürsünüz, rengârenk... Türkiye hükümetsiz kalmaz. İlla devleti yönetecek birileri çıkar. çıkmazsa HDP hazır.

DESTEKLEMEYE HAZIRIZ: Gelin bir araya gelelim. Ortak hükümet kurarsınız kurmazsınız. Ama biz atılacak her olumlu adımı desteklemeye hazırız

Habertürk

Siyaset Haberleri

‘Mülk Allah’ın, biz emanetçiyiz’ demişti: Ankara’nın diğer yarısı Altınok’un oğlu ve gelininmiş!
AKP yasakladı, DİSK anayasayı hatırlattı: 1 Mayıs'ta Taksim'e