1. YAZARLAR

  2. Mehmet ŞENER

  3. 2 yıl uzatıldı
Mehmet ŞENER

Mehmet ŞENER

Yazarın Tüm Yazıları >

2 yıl uzatıldı

A+A-

“6.Bölge” için yapılan itirazlar sonunda karşılık buldu…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bir süre önce yayımlanan yeni yönetmelikle Erzurum, 6.bölge statüsünden çıkarılarak 5.bölge seviyesine getirilmişti.

GELİŞMİŞLİK SIRALAMASI

Hükümet, illeri kalkınmışlık seviyesine göre birden altıya kadar bir derecelendirmeye tabi tutuyor. Bu değerlendirme gereği Erzurum, kalkınmışlık sıralamasında “en geri kalmış iller” kategorisinde görülmüş ve 6.bölge ilan edilmişti.

6.BÖLGEYE RAĞMEN BEKLENEN YATIRIMLAR GELMEDİ

Erzurum’un 6.bölgede olması, özellikle sanayi yatırımları açısından, şirketlere çok ciddi teşvik avantajları sağlıyordu. Buna rağmen Erzurum geçen sürede yine de olması gereken yatırımlara kavuşamadı. Çünkü iş dünyası başta iklim olmak üzere birçok şart yüzünden Erzurum’a yatırım yapmaktan uzak duruyor.

BAKANLIK, ERZURUM’U “KALKINMIŞ İL” OLARAK GÖRDÜ!

Durum tam da böyleyken geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, Erzurum, “en geri kalmış il” statüsünden çıkarılarak, “gelişmekte olan il” kapsamında bir değerlendirmeye tabi tutuldu ve bunun sonucu olarak da 6. bölgeden 5.bölge seviyesine çekildi.

İŞ DÜNYASI BU KARARA ŞİDDETLE İTİRAZ ETTİ

Bu karar, hem Erzurum’da mevcut yatırımları olan hem de yatırım yapmayı düşünen şirketleri ciddi biçimde endişelendirdi. Mardin, Diyarbakır ve Van gibi iller 6.bölge statüsünde kalırken Erzurum’u o illerden daha kalkınmış il olarak görmek iş dünyasının eleştiri ve itirazlarına yol açtı. Tepkiler üzerine başta Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ olmak üzere milletvekilleri devreye girdi ve alınan kararın yeniden değerlendirilmesi sağlandı.

SONUNDA BAKANLIK TEPKİLERE DUYARSIZ KALMADI

Bakanlık geçtiğimiz gün yeni bir karar daha aldı. Buna göre, Erzurum her ne kadar 5.bölgeden alınarak yeniden 6.bölgeye çıkarılmadıysa da mevcut şartların süresi iki yıl uzatıldı. Atılan bu adım, iş dünyası açısında rahatlatıcı bir karar olsa da uzun vadede sorunu çözmeye yetmeyecek. Meslek odaları, yeni yatırımların Erzurum’a kazandırılması için 6.bölge şartlarının kalıcı olarak yeniden getirilmesini istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.