1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. AK Parti CHP MHP ve HDP'de son durum ne?
AK Parti CHP MHP ve HDP'de son durum ne?

AK Parti CHP MHP ve HDP'de son durum ne?

1 Kasım seçimlerinde AK Parti, CHP, MHP ve HDP'de neler yaşanacak? Milletvekili adayları ne zaman açıklanacak? İşte 1 Kasım'a yaklaşırken partilerdeki son durum...

A+A-

Erzurum Güncel- 1 Kasım genel seçimi yaklaştıkça partilerin durumu netleşmeye başladı. AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin milletvekili adayları 18 Eylül tarihinde açıklanacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dün 1 Kasım'da yapılacak olan milletvekili seçim, için partilerin oy pusulasındaki yerlerini belirledi. çekilen kuraya göre, CHP 4, MHP 13, HDP 17, AK Parti ise 20'inci sırada yer alacak.

1-kasim-genel-seçim-öncesi-ak-parti-chp-mhp-ve-hdpde-son-durum-ne.jpg

AK PARTİ ADAY ADAYLARI

AK Parti'de aday adaylığı başvurusu süresi 3 Eylül'de sona erdi. 3 bin kişi başvuru yaptı. 7 Haziran'a oranla, listesinde en büyük değişkiliği AK Parti'nin yapması bekleniyor. Zira üç dönem kuralı 1 Kasım için esnetildi. 7 Haziran'da üç dönem kuralına takıldığı için aday olamayan, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Hayati Yazıcı ve Taner Yıldız adaylık başvurularını yaptı. Cemil çiçek, Nihat Ergün, Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç ve Ali Babacan ise başvuruda bulunmadı.

CHP ADAY ADAYLARI

CHP'de 500'den fazla isim, başvuruda bulundu. O isimler arasında, eski İstanbul Milletvekili Umut Oran da vardı. CHP, 7 Haziran'daki listeyi büyük oranda koruyacağı öğrenildi.

Başvuru yapanlar arasında Türkiye'nin Musul Başkonsolosu olduğu sırada, terör örgütü IŞİD militanları tarafından kaçırılan ve 101 gün sonra konsolosluk personeliyle birlikte kurtarılan öztürk Yılmaz'ın, CHP kontenjanından bulunduğu RTüK üyeliğinden istifa eden Ali öztunç'un, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün ve eski İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın isimleri dikkat çekiyor.

CHP Genel Başkan Yardımcılarının da başvuru dosyalarını ilettikleri öğrenildi. Kılıçdaroğlu, nihai aday listesini oluşturacak. 7 Haziran'daki seçimde başarısız olan illeri de masaya yatıracak parti yönetiminin, bu illerde sürpriz adaylar gösterebileceği ifade ediliyor.

MHP ADAY ADAYLARI

MHP'de ise başvuru süreci, 6 Eylül pazar akşamı sona erdi. 2 binin üzerinde başvuru var. En dikkat çekeni ise, 'Susurluk Kazası'nda hayatını kaybeden Abdullah çatlı'nın kızı Gökçen çatlı.

HDP ADAY ADAYLARI

Halkların Demokratik Partisi'nde de başvuru süresi sona erdi. HDP aday adalarında dikkat çekici kriterler aradı. Kadına şiddet uyguladığı belirlenenler ve çok eşli olanların başvuruları kabul edilmedi. Adaylar, eğilim yoklaması ve merkezi komisyon tarafından belirlenecek.

1-kasim-genel-seçim-öncesi-ak-parti-chp-mhp-ve-hdpde-son-durum-ne.20150914102257.jpg

1 KASIM'DA PARTİLERİN OY PUSULASINDAKİ SIRASI

1 - Millet Partisi
2 - Vatan Partisi
3 - Genç Parti
4 - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
5 - Hak ve Adalet Partisi (HAP)
6 - Merkez Parti
7 - Hak ve özgürlükler Partisi
8 - Saadet Partisi (SP)
9 - Demokratik Sol Parti (DSP)
10 - Demokrat Parti (DP)
11 - Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)
12 - Anadolu Partisi
13 - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
14 - Halkın Yükseliş Partisi (HYP)
15 - Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)
16 - Liberal Demokrat Parti (LDP)
17 - Halkların Demokratik Partisi (HDP)
18 - Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP)
19 - Büyük Birlik Partisi (BBP)
20 - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
21 - Türkiye Komünist Partisi (TKP)
22 - Komünist Parti (KP)
23 - Demokratik Gelişim Partisi (DGP)
24 - İlk Parti
25 - Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi ( TURK Parti)
26 - Doğru Yol Partisi (DYP)
27 - Millet ve Adalet Partisi

2 PARTİ SEçİME KATILMAYACAK

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), özgürlük ve Dayanışma Partisi ile Emek Partisinin 1 Kasım'daki milletvekili genel seçimine katılmama talebine yönelik kararı Resmi gazete'de yayımlandı. Daha öncede Osman Pamukoğlu'nun partisi HEPAR ile CHP'den ayrılarak parti kuran Emine ülker Tarhan'ın partisi Anadolu Partisi seçime girmeme kararı almıştı.

YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısı önder İşleyen'in 12 Eylül'de YSK'ya verdiği "partilerinin 1 Kasım'da gerçekleştirilecek 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimine katılmaması"yönündeki talepleri gereğince, YSK'nın bu dönemdeki seçim iş ve işlemlerinde söz konusu partiye yer verilmemesi yönünde karar aldığı belirtildi.

Ayrıca, Resmi Gazete'de, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan'ın YSK'ya verdiği "1 Kasım'daki seçime katılmama kararı aldıklarına" yönelik taleplerinin de değerlendirildiği ve YSK tarafından söz konusu partinin seçime katılmaması yönünde karar verildiği kaydedildi.

1-kasim-genel-seçim-öncesi-ak-parti-chp-mhp-ve-hdpde-son-durum-ne.20150914103926.jpg

AK PARTİ'DE SEçİM HAZIRLIKLARI

AK PARTİ 5. Olağan Kongresi'nde yeniden Genel Başkan seçilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 22 Eylül’de aday tanıtım programında seçim beyannamesiyle milletin huzuruna çıkacaklarını, birkaç hafta içinde kadın ve gençlik kolları kongrelerini yapacaklarını bildirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu,"1 Kasım seçimleri sadece bir genel seçim olma mahiyetini artık yitirmiştir. 1 Kasım seçimleri, Türkiye’nin genel seçimleri olma dışında kaderini belirleyen seçimleri olma hüviyetini de kazanmıştır" dedi.

CHP'DEN 1 KASIM İçİN YENİ KARAR

CHP'nin seçimlerde izleyeceği yol haritası netleşmeye başlıyor. Tanrıkulu'nun açıklamasına göre CHP seçimlerde tüm mahallelere seslenecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin tanrıkulu CHP'nin seçimlerde izleyeceği politikaya ilişkin konuştu. "Sesimizi tüm mahallelerde duyurmaya çalışacağız" diyen Tanrıkulu "Diğer partiler kendi mahallelerinde hitap ediyor. Biz bütün mahallelere hitap ediyoruz" dedi.

MHP'DE BAHçELİ'DEN SERT SEçİM AçIKLAMASI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada 1 Kasım'da huzur ve sükunetle kan ve ölüm arasında oylama yapılacağını savunarak,"Ya terör Türkiye'yi yıkıp yok edecek ya da sandıktan yetki almış MHP, terörün ve hainlerin kökünü kazıyacaktır" ifadesini kullanmıştı.

1 Kasım'ın sabırla ve sağduyuyla beklenmesini isteyen Bahçeli, şu görüşlere yer verdi:"Büyük milletimizin engin feraseti, muazzam irade ve hissiyatı 1 Kasım'da tüm tahmin ve beklentileri alt üst edecektir. 1 Kasım'da terörle milli güvenlik arasında seçim yapılacaktır. 1 Kasım'da bölücülükle kardeşlik arasında tercih yapılacaktır. 1 Kasım'da huzur ve sükunetle kan ve ölüm arasında oylama yapılacaktır. Ya terör Türkiye'yi yıkıp yok edecek ya da sandıktan yetki almış MHP terörün ve hainlerin kökünü kazıyacaktır. 1 Kasım çözülme sürecine son darbe olacaktır. 1 Kasım hırsız ve rüşvetçilerin mahkeme önüne çıkacağı karar ve kader anı olacaktır. 1 Kasım fiilen sistem değiştirenlere, özerklik ilan edip Türkiye Cumhuriyeti'ni çöküşe götüren mihraklara kalıcı ders niteliği taşıyacaktır."Bahçeli, insanlığın suskun kalarak izlediği kıyılara vuran minicik bedenlerin katillerine dik durmak, emperyalizmin oyunlarını bozmak için 1 Kasım'ın tarihi fırsat olduğunu söyledi. 

DEMİRTAŞ'DAN 1 KASIM UYARISI

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, dün yaptığı açıklamada son siyasi gerilim, siyasi rekabet ve yaklaşan seçimlere bakmaksızın her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını ifade ederken "Ama güvenlikçi konsepti dayatmalarla partimizi hiçleştirmeye çalışarak linç kültürü ile yaptığımız açıklamaları çarpıtıp neredeyse bütün bu olup bitenlerin faturasını bize çıkartmaya çalışırlarsa küçük hesap ve 1 Kasım seçim hesabı ile ülkeyi götürmeye çalışırlarsa yazık ederler" dedi.

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.