1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. AK Parti hükümetine 13 koronavirüs sorusu
AK Parti hükümetine 13 koronavirüs sorusu

AK Parti hükümetine 13 koronavirüs sorusu

DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Medeni Yılmaz artan Covid-19 vakalarına ilişkin yaptığı açıklamada,iktidardan 13 sorunun cevabını bekleyen Yılmaz "Son üç haftadır Covid-19 verileri neden sisteme yüklenmiyor? Bir açıklaması var mı?" dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Sağlık Politikaları Başkanı Medeni Yılmaz, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı Covid-19 verilerine ve süreç yönetiminde atılan adımlara ilişkin açıklama yaptı.

“Anadolu’dan birçok yerden aldığımız bilgiler Sağlık Bakanlığı’nın verdiği oranları doğrulamıyor” ifadelerini kullanan Yılmaz, birçok Covid-19 hastasının yoğun bakım sırası beklediğini söyledi.

 
‘SAĞLIK BAKANI SÜRECİ YÖNETMEK YERİNE ALGIYI YÖNETMEYİ TERCİH ETTİ’

Hastanelerde yatak sayılarında büyük sorunların başladığını, birçok yerde yoğun bakımların dolu olduğunu ifade eden Medeni Yılmaz, “Bu haberleri her yerden alıyoruz. Maalesef Sağlık Bakanlığı bu konuda hala yatak sayılarımızın çok yeterli olduğunu söyleyip, yoğun bakımlarda boş yatak oranları vermeye devam ediyor. Ancak Anadolu’dan birçok yerden aldığımız bilgiler maalesef bu oranları doğrulamıyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kamuoyunda sağladığı sempati ve güveni normalleşme adımlarının atılmaya başlandığı haziran ayı başı itibariyle yitirmeye başladığını belirten Yılmaz, “Belli bir noktadan sonra süreci yönetmek yerine algıyı yönetmeyi tercih etti. Uzun bir süredir her akşam Sağlık Bakanı’nın televizyon ekranlarında yaptığı açıklamalardaki rakamları görüyoruz. Herkes bu rakamları merakla izliyor. Bir hafta, bir gün öncesinden çok farklı rakamlar göremiyoruz. Ama sahada bunun böyle olmadığı da biliniyor. Bu, toplumda güven unsurunu büyük ölçüde zedeliyor. Devlet, hükümet şeffaf olmak zorundadır. Vatandaşa güven vermek mecburiyetindedir. Eğer bunları yapmazsa, yaptığı açıklamalar vatandaş nezdinde belli bir süre sonra değerini kaybeder” ifadelerini kullandı.

DEVA PARTİSİ’NİN YANIT BEKLEDİĞİ SORULAR

Topluca kullanılan sosyal alanların çok büyük bir kısmının tekrar kapatılması gerektiğini ifade eden Yılmaz açıklamasında, “Tıpkı mart, nisan, mayıs aylarında olduğu gibi. Şehirlerarası seyahatlerin ve ülke dışına giriş çıkışların mutlaka kontrol altına alınarak sınırlandırılması gerekiyor. En azından bu savaşta mücadeleyi yürüten sağlık personellerinin mağduriyetleri ‘meslek hastalığı’ olarak tanımlansın. Meslek hastalığı ile ilgili yasal düzenlemelerin mutlaka yapılması gerekiyor” dedi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada DEVA Partisi’nin iktidardan ve Sağlık Bakanlığı’ndan cevaplarını beklediği 13 soru ise şu şekilde sıraladı:

1.Yoğun bakım için sırada bekleyen hastalar var mı? Varsa ne kadar?

2.Covid-19’a yakalanan ve karantinada olan hastaların birlikte yaşadığı hane halkı talep etse dahi hastalık belirtisi göstermiyorsa test yapılmadığı doğru mu? Eğer doğruysa bunun tıbbi bir izahı var mı?

3.Kovid-19 tanısı konmuş ve evlerinde tedavileri önerilen pozitif hastaların evlerine toplu taşıma araçları ile gönderildiği doğru mu? Doğru ise hastalığın daha fazla yayılması konusunda ne düşünüyorsunuz?

4.Karantinada olması gereken hastalar neden evlerinde bulunmuyor? Kontrol sistemi çalışmıyor mu, yetersiz mi?

5.Neden Covid-19 ile ilgili veriler şeffaf ve ayrıntılı bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmıyor?

6.Kovid-19’dan dolayı ölen ve hastalığa yakalananlar ile ilgili olarak sağlık çalışanları, valiler ve il sağlık müdürlerinin açıklamaları ile Sağlık Bakanı’nın açıklamaları neden birbiriyle örtüşmüyor?

7.Neden Covid-19’dan ölenlerin ölüm sebebi farklı yazılıyor? Bu konuda Bakanlık’ın bir talimatı var mıdır?

8.Son üç haftadır Covid-19 verileri neden sisteme yüklenmiyor? Bir açıklaması var mı?

9.Test kitleri hangi firmadan, kaça ve hangi usulle alınıyor?

10.Haziran ayından itibaren adını açıkça koymadığımız sürü bağışıklığına geçtiğimiz açık. Neden bu konuda şeffaf davranılmıyor?

11.Diğer ülkeler ile kıyaslandığında entübe yoğun bakım hasta oranı neden bizde daha yüksek? Şeffaf veri paylaşımı yapılmadığı için oranlar farklı olabilir mi?

12.Neden Bilim Kurulu en baştan itibaren gerektiği şekilde oluşturulmadı? Neden 65 ilde şubesi bulunan, 101 bin doktor üyesi olan Tabip Odası’ndan temsilciler sivil inisiyatif olarak Bilim Kurulu’nda yer almıyor?

13.Bilim Kurulu kararları şeffaflığın kuralı olarak neden kamuoyu ile paylaşılmıyor?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.