1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. AK Parti seçim şarkısı yasaklandı?
AK Parti seçim şarkısı yasaklandı?

AK Parti seçim şarkısı yasaklandı?

AK Parti'nin seçim şarkısı 'Haydi Bismillah' için CHP'li vekil Mahmut Tanal tarafından YSK'ya 'iptal başvurusu' yapıldı. AK Partili Bozdağ, şarkının yasaklandığını duyurdu.

A+A-

Erzurum Güncel- CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, AK Parti’nin 1 Kasım erken seçim kampanyaları kapsamında propaganda amaçlı hazırlattırdığı “Haydi Bismillah” adlı şarkısının, “halkın dini, manevi duygularını istismar etmeye yönelik olduğu” gerekçesiyle yasaklanmasını talep etti. Yüksek Seçim Kurulu'nun CHP'nin itirazı üzerine AK Parti’nin 'Haydi Bismillah' adlı seçim şarkısını seçimlerde kullanılamayacağına karar verdiği iddia edildi. 

Hürriyet'in geçtiği habere göre, YSK'ya itirazı yapan CHP'li Mahmut Tanal 'Bana henüz bir bilgi gelmedi' dedi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kişsiel Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, CHP'nin itirazına tepki göstererek 'YSK besmelenin kullanılamayacağına karar vermiş' açıklamasını yaptı. 

İşte Bozdağ'ın o paylaşımları:

1) CHP'li vekil M.Tanal,Ak Parti seçim müziğindeki "Bismillah"a; "Besmele, dini kavram, seçimde kullanılamaz." gerekçesiyle itiraz etmiş.

2) CHP'li vekilin itirazı üzerine YSK, "besmelenin seçimde kullanılamayacağına" karar vermiş. Sonuçta, CHP sayesinde seçimde besmele yasak.

3) CHP, besmelesiz kampanya yapabilir.Ama biz seçim kampanyamıza ve her işimize "Haydi Bismillah" diyerek başlamaya devam edeceğiz.

TANAL'DAN ŞARKIYA İTİRAZ

Tanal’ın başvurusunda, ‘Bismillah’ kelimesi ile ilgili olarak Ankara Müftülüğü’ne ait sitede, “‘Allah’ın adıyla’ anlamındaki ‘Bismillâh’ kelimesini, aslında biz ‘Bismillâhirrahmanirrahim’, yani ‘Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla’ ifadesinin kısaltılmış şekli olarak kullanırız” dendiği belirtilerek, “tamamen dini, manevi duygu ve değerleri içerir nitelikli bu şarkı, seçim şarkılarında dikkate alınması gereken usul ve esaslara aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

mahmut-tanal.20150923165629.jpg 

TANAL BAŞVURUSUNDA NE DEMİŞTİ?

Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuran Tanal, şarkının Anayasa’nın dinin siyasete alet edilemeyeceğini düzenleyen 24. Maddesi, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 2820 Sayılı Siyasi Parti Kanunu’na aykırılık teşkil eden hükümlerine dikkat çekti.

24. MADDEYİ İŞARET ETTİ

CHP’li milletvekili Tanal, Anayasa’nın 24. Maddesi’nde “Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz” dendiğini belirterek, “itiraz konusu seçim şarkısının internet ortamı da dahil olmak üzere tüm yayın kuruluşları tarafından yayımlanmasının yasaklanmasına karar verilmesini” istedi.

İşte sözleri Alper Kış'a ait olan 'Haydi Bismillah' seçim şarkısının sözleri:

Aşk ile çıktık yola

Yenilendik tazelendik

Sevdalıyız bu vatana

Haydi Bismillah

Söylenecek sözümüz var

Yürünecek yolumuz var

Hep beraber yürüyelim

Haydi Bismillah

Her bir karış toprağında

Baştanbaşa izimiz var

Umudumuz yarınlara

Haydi Bismillah."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.