1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. AK Parti'nin ''yerli ve milli'' söylemlerine ''dolar'' tokadı!
AK Parti'nin ''yerli ve milli'' söylemlerine ''dolar'' tokadı!

AK Parti'nin ''yerli ve milli'' söylemlerine ''dolar'' tokadı!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Sömürge ülkesi değiliz. Yerli ve milliyiz diyen iktidar, ABD dolarını esas alıyor” dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Enerji şirketlerine ayrıcalıklar getiren torba yasa teklifinde TL yerine ABD dolarının eklenmesine itiraz eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Sömürge ülkesi değiliz. Yerli ve milliyiz diyen iktidar, ABD dolarını esas alıyor” dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nu toplantısında ele alınan 46 maddelik kanun teklifi üzerine söz alan CHP’li Tanal, teklifin 22’nci maddesinde yenilenebilir enerji üretiminde uygulanacak fiyatların “ABD doları” cinsinden belirlenmesine tepki gösterdi.

İktidar milletvekillerinin imzasını taşıyan yasa teklifinde ABD dolarının Türk Lirası’na tercih edildiğine dikkat çeken Tanal, “Türkiye Cumhuriyeti devleti, kurulduğu tarihten bugüne kadar yaptığı tüm yasalarında övünerek para birimi olarak Türk parasını kullanmıştır. 2020’nin Türkiye'sinde ‘yerliyiz ve millîyiz.’ diyen bir iktidar, mevcut olan kanun teklifinin 22’nci maddesinde ABD dolarını esas almaktadır. Biz sömürge bir ülke değiliz. Bir devletin onuru, bağımsızlığı kullandığı para birimiyle ölçülür. Bunu şiddetle reddediyorum. Nerede kaldı yerliliğimiz, millîliğimiz? Demek ki kendi ekonomimize biz güvenemiyoruz” dedi.

ELİTAŞ KONUYU GEÇİŞTİREREK KAMUOYUNU YANILTMAYA ÇALIŞTI!

CHP’li Tanal’ın tepkisi karşısında duraksayan AK Parti’li Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş, “Çıkarıyoruz onu” dedi. Tartışmanın devamında Elitaş’ın ‘1 Sayılı Cetvel’de “Uygulanacak fiyatlar” başlığı altında ABD dolarının açıkça yazılmasına ve gerekçede Türk Lirası’ndan bahsedilmemesine rağmen “Sayın Tanal, Türk parasına döndürdüğümüz gerekçede yazıyor zaten” ifadesini kullanması ise dikkat çekti.

TÜRK LİRASI YERİNE ABD DOLARI KULLANAMAYIZ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş arasındaki ‘ABD Doları’ tartışması komisyon tutanaklarına şöyle yansıdı:

Mahmut Tanal – Şimdi, Değerli Başkanım, tabii, maddelere geçmiyoruz ama örnek bazında söyleyeceğim. Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulduğu tarihten bugüne kadar yaptığı tüm yasalarında övünerek para birimi olarak Türk parasını kullanmıştır. 2020’nin Türkiye'sinde “yerliyiz ve millîyiz” diyen bir iktidar, mevcut olan kanun teklifinin 22’nci maddesinde ABD dolarını esas almaktadır.

Değerli arkadaşlar, biz sömürge bir ülke değiliz; sömürge bir ülke değil isek, bağımsız bir ülkeysek -kanun yapma tekniği açısından bir devletin onuru, bağımsızlığı kullandığı para birimiyle ölçülür, burada ben bunu şiddetle reddediyorum Değerli Başkanım- burada biz Türk parasının yerine ABD dolarını kullanamayız ölçüt olarak.

Biz kendimizin neyine güvenemiyoruz? Yeri geldiği zaman biz diyoruz ki: Biz büyük devletiz, biz yerli devletiz, millî devletiz. Nerede kaldı yerliliğimiz, millîliğimiz? Demek ki kendi ekonomimize biz güvenemiyoruz. Kendi ekonomimize güveniyorsak para birimi olarak doları buradan çıkarmanızı sizden istirham ediyorum Değerli Başkanım. Siz bakanlık da yaptınız. Devletimizin bu anlamda bugüne kadar böyle bir…
Mustafa Elitaş – Çıkarıyoruz onu.

Mahmut Tanal – Çıkarıyorsunuz ama ben söylemeden önce, bunun yazılı olması lazımdı.

Mustafa Elitaş – Yasada çıkıyor zaten.

Mahmut Tanal – Ya, çıkmıyor üstadım. Burada alt komisyonda da var, üst komisyonda da var. Lütfen, benim sizden ricam: Önemli olan, Mahmut Tanal söylemeden bunun çıkarılması lazımdı. Bunun akla gelmemesinden rahatsızım. Nasıl akla gelmez? Buna isyan ediyorum, kabul edemiyorum ben. Bu devletin on bir yıl -ilkokul, ortaokul, lise- nohut ve makarnasıyla büyüyen bir vatandaş olarak bunu kabul edemiyorum değerli arkadaşlar. Bu bir.

Mustafa Elitaş – Gerekçede yazıyor zaten.

Mahmut Tanal – Bitireceğim. Hiç gerekçesi olamaz. Hiçbir gerekçede Türk parasının yerine yabancı para birimi kabul edilemez.

Mustafa Elitaş – Sayın Tanal, Türk parasına döndürdüğümüz gerekçede yazıyor zaten.

Mahmut Tanal – Devam edeceğim Başkanım.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.