1. WEB TV

  2. GENEL

  3. ATATÜRK SAVAŞ MEYDANINDA ALBAY REŞAT BEYİ ARADI...

ATATÜRK SAVAŞ MEYDANINDA ALBAY REŞAT BEYİ ARADI...

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı, büyük zaferin 96. yıl dönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'le birlikte unutulmayacak isimlerden biri de Albay Reşat Bey. Çünkü Reşat Bey, Büyük Taarruz'da kendisine verilen görevi yerine getiremediğini düşünüp intihar

Erzurum Güncel- 26 Ağustos sabahı günün ilk ışıkları ile Büyük Taarruz, başladı. Afyon’daki balodan dönen Yunan subayları şaşkındı. İlk günün akşamında Ankara’ya ve Doğu Cephesi Kumandanı Kazım Karabekir’e müjdeli haberler ulaştırıldı: “Belentepe, Tınaztepe mevkilerinden Yunan birlikleri söküldü.”

27 Ağustos günü, kritik bir gün. I. Ordu Komutanı Nurettin Paşa, Afyon’a girdi. Yunan birlikleri zor bir durumda Sincanlı Ovası’na çekildi. Muharebenin kaderini belirleyecek bir bölge vardı. Sincanlı ovasının Dumlupınar’a kadar tüm yolların en stratejik noktası sayılan Çiğiltepe.

Çiğiltepe’nin alınması görevi İnönü ve Sakarya muharebelerinde büyük başarılar kazanan meşhur Osmanlı şair ve komutanı Ziya Paşa'nın oğlu Miralay (albay) Reşat Bey’e verildi. Bu büyük ve zorlu görev, Reşat Bey’e bizzat Başkomutan tarafından telefon emri ile tebliğ edildi.

Miralay Reşat Bey komutasındaki 57. Tümene Çiğiltepe dışında Kızıltaş, Kızlaryaylası adlı birbirinden sarp ve yüksek iki tepe daha düşmüştü. Bu üç tepe, düşman tarafından mükemmel surette tahkim edilmişti. İngiliz kurmay subaylarının burası için kullandığı ifade “aşılamaz” idi.

Piyadeler birinci ve ikinci tepeyi zaptetti. Fakat, topçu ateşinin ulaşmadığı Çiğiltepe dayanmakta idi. Yaşanan bir yanlışlık yüzünden mühimmat sevkiyatı gecikmişti. Nihai harekat bir türlü yapılamıyordu.

Başkomutandan şu yazılı telefon emri alındı:

“57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey’e; Umumi vaziyete tesir ediyorsunuz, harekâtınızın yavaşlığı bütün harekâtı geciktirmektedir.”

Reşat Bey, Başkomutan’dan aldığı güçle kendinden emin cevap gönderdi:

- Yarım saat sonra bu hedefi alacağım paşam.


Çarpışmalar şiddetlendi. Aradan yarım saati aşan bir zaman geçti. Ne var ki Yunan birliği, Çiğiltepe’den sökülemedi. Miralay Reşat Bey, “Verdiğim sözü yerine getiremediğim için yaşayamam” diyerek beylik tabancası ile hayatına son verdi.

Komutanının ölüm gerekçesini öğrenen Mehmetçik şahlandı ve Reşat Bey’in ölümünden sadece 15 dakika sonra Çiğiltepe’yi ele geçirdi. Yunan’ın Anadolu’dan sökülmesi için “kilit taşı” konumundaki tepe ele geçirildi.

Gazi Mustafa Kemal, cephedeki durumu öğrenmek için yeniden 57. Tümen Komutanlığı’na ulaştı. Albayın emir subayı üsteğmen Bozkurt (Kaplangı) telefondaki sese cevap verdi:

- Reşat Bey, az önce intihar etti komutanım.

Ardından albayın Başkomutan’a bıraktığı vedanameyi okudu:

”O mevzii, yarım saat içinde almak için size söz vermiştim. Sözümün gereğini yapamadığım için yaşayamazdım.”

27 Ağustos 1922, Başkomutanı’na verdiği sözü tutamadığı için hayatına son vererek, bir anlamda verdiği sözü yerine getiren ve verilen hedefi ele geçiren o büyük komutanın şehit olma günü.

Çiğiltepe Şehitliği, bugün Sincanlı ilçesinde Başkomutan Tarihi Milli Parkı içinde bulunuyor. Miralay Reşat Bey’in kabri ise Sandıklı ilçesindeki asri mezarlıkta bulunuyor.

Reşat Bey’in naşı, daha sonra Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na taşınınca Sandıklı’daki mezar sembolik olarak bırakıldı.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar