1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Bakanlıktan "gıda zehirlenmeleri" uyarısı
Bakanlıktan "gıda zehirlenmeleri" uyarısı

Bakanlıktan "gıda zehirlenmeleri" uyarısı

Sağlık Bakanlığı, özellikle yaz aylarında artış gösteren gıda zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, tavsiyelerde bulundu.

A+A-

Erzurum Güncel- Bakanlıktan yapılan açıklamada, birçok farklı mikroorganizma, zararlı  toksinler ya da kimyasalların yiyecekleri kirletip, gıda kaynaklı hastalıklara  sebep olabildiği belirtildi.

Bu kapsamda, "gıda zehirlenmesi" olarak da bilinen bu hastalıklara  neden olan 250'den fazla etken bulunduğu aktarılan açıklamada, gıda  zehirlenmesinin sık görülen belirtilerinin bulantı, kusma, mide krampları ve  ishal olduğu vurgulandı.

 "Üç günü aşan şikayetlerde hastaneye başvurulmalı"

Bakanlık, vatandaşları, üç günden fazla süren ishal, ateş ve ağız  kuruluğu gibi şikayetler olduğunda mutlaka hastaneye başvurulmaları konusunda  uyardı.

Çoğu zaman hastaların tıbbi tedavi olmadan iyileştiği, ancak risk  grubunda bulunan hamile kadınlar, küçük çocuklar ve yaşlılarda bulguların  şiddetli olabildiğine işaret edilen açıklamada, bakterilerin 32 ila 43 derece  sıcaklıkta daha hızlı çoğalmasından dolayı yaz aylarında yiyeceklerin  hazırlanması ve güvenli bir şekilde taşınmasının zor olduğu belirtildi.

 

Açıklamada, tatil bölgelerinde artan nüfus, açık havada kalabalık  katılımlı piknik, düğün, mevlit yemeği gibi organizasyonlar nedeniyle yaz  aylarında artış gösteren gıda kaynaklı "akut bağırsak enfeksiyonları"ndan  korunmak için şu öneriler sıralandı:

 

"Gıdalar güvenli içme suyu ile hazırlanmalıdır. Zorunlu hallerde  kullanılacak su 10 dakika kaynatılmalıdır. Yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden  önce ve sonra eller yıkanmalıdır. Özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta  gibi pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra veya bozulmuş gıda ve çöplere  dokunduktan sonra eller sabun ve bol su ile yıkanmalıdır. Eller tek kullanımlık  kağıt havlu veya temiz bir havlu ile kurulanmalıdır. Çapraz bulaşmanın  engellenmesi için et, tavuk, balık gibi çiğ yiyecekler diğer gıdalara temas  etmemelidir. Alışveriş sepetinde ve buzdolabında bu gıdalar diğer yiyeceklerden  ayrı tutulmalıdır.

 

Farklı gıda maddelerini doğrarken (sebzeler ve et) her seferinde ya  farklı kesme tahtaları ve bıçak kullanmalı ya da her kullanımdan önce aletler  tekrar yıkanmalıdır. Gıdalar yeterince uzun süre ve yüksek ısıda pişirildiğinde  gıda güvenliği sağlanmış olacaktır. Özellikle tavuk, et, balık gibi yiyecekler  uygun ısıda iyice pişirildikten sonra; pişmiş yemekler ise en az 70 derece ısıda  ve yenilecek miktarda ısıtılarak tüketilmelidir.

 

 Yeni pişmiş ve tekrar ısıtılan yemekler, oda ısısında iki saatten  fazla bekletilmemelidir. Dış ortam ısısı arttığında bu süre bir saat olmalıdır.  Soğuk tüketilmesi gereken yiyecekler, uygun kaplarda korunmalı ve taşınmalıdır.  Dondurulmuş gıdalar oda ısısında bekletilerek değil buzdolabında çözdürülmelidir.  Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır."

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.