1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Belediye şirketleri şeffaf değil!
Belediye şirketleri şeffaf değil!

Belediye şirketleri şeffaf değil!

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin raporuna göre, büyükşehir belediyelerine bağlı 204 belediye şirketinden sadece 16’sının mali bilgilerine ulaşılabiliyor. Üç büyükşehir belediyesinin şirketleri ile ilgili ise hiçbir bilgi bulunmuyor

A+A-

Erzurum Güncel- Yerel seçimlerin ardından harcamaları ve yönetim kurulu üyelikleri nedeniyle tartışma konusu olan belediye şirketlerinin mali bilgilerine ulaşılamıyor.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Belediye Şirketleri İzleme Çalışması raporunda, belediye şirketlerinin yolsuzluk açısından riskli alanların başında geldiği vurgulandı. Rapora göre, 30 büyükşehir belediyesine bağlı 204 belediye şirketi bulunuyor. Dernek, internet sitesi aktif olan 146 belediye şirketi üzerinde yaptığı incelemlerin sonuçlarını raporlaştırabildi.

Raporda, sadece 16 şirketin mali tablolarına ulaşılabildiği, üç büyükşehir belediyesinin belediye şirketlerine ilişkin hiçbir bilgi paylaşmadığı belirtildi. Raporda, “Üç şehirde ilgili belediyenin internet sitesi veya belediye faaliyet raporlarından belediye şirketleriyle ilgili, şirket listesi de dahil olmak üzere herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır” ifadeleri yer aldı.

SADECE 12’Sİ FAALİYET RAPORU YAYIMLADI

Şirketlerin ticari, mali durumunu ve yapılan işlemlerin özetini göstermek amacıyla hazırlamak zorunda olduğu faaliyet raporlarını ise sadece 12 belediye şirketi yayımladı. Buna göre, faaliyet raporuna ulaşılabilen şirket oranı yüzde 8.2’de kaldı.

ŞİRKETLER USULSÜZLÜĞE ELVERİŞLİ

Çalışma raporunda belediye şirketleri ile ilgili şu değerlendirme yer aldı:

“Denetime dair yetersizliklerin yanı sıra yerel yönetimlerin şirketlerle ilgili temel bilgi ve verileri paylaşma konusundaki irade eksikliği ortaya çarpıcı bir tablo çıkarmaktadır. Belediye şirketlerinin temel şeffaflık, hesap verebilirlik ve dürüstlük mekanizmalarından yoksun olmaları, kamusal hizmet yürüten bu kurumları, kamusal kaynakların kişisel ya da politik çıkarlar için kullanımı ve usulsüzlüklerin gizlenmesi açısından elverişli hale getirmektedir.”

SERMAYE BİLGİLERİNE DE ULAŞILAMADI

146 belediye şirketinden yalnızca 21’inin sitesinden hem sermaye bilgilerine hem de ortaklık yapısına ulaşılabiliyor. Rapora göre, 58 belediye şirketinin aktif internet sitesi bulunmadığı için şirketlerin yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi bulunamıyor. 27 şehirdeki toplam 204 belediye şirketinden 172’sinin ticaret sicil numaralarına ulaşılabildiği de raporda yer aldı.

ZARAR EDİYORLAR

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, kamuoyu araştırmalarına göre yurttaşların yüzde 50’sinin belediyelerde yolsuzluk yapıldığını düşündüğünü vurgulayarak, “Belediyelere ilişkin 2015 yılına kadar Sayıştay denetimi yoktu. Belediye şirketlerinin bir çoğu zarar ediyor. Şirketler belediyeye kaynak yaratması için kuruldu fakat kaynak yaratamadıkları gibi bazıları zarar ediyor. Şirketlerden bazıları çok büyük şirketler haline gelmiş ama denetimi uygun yapılmamış” diye konuştu.

KURUMLARA ULAŞILAMIYOR

Belediye şirketlerinin şeffaf olması gerektiğini de vurgulayan Özarslan şunları söyledi:

“Bazı belediye başkanlarını sekiz ayrı belediye şirketinden yönetim kurulu üyesi olarak maaş aldığı ortaya çıkmıştı. Belediye şirketlerinin bu amaçla kullanılmaması için böyle bir araştırma yapmak istedik. Kaç belediye başkanı, kaç belediye şirketinden maaş alıyor diye bakmak istedik ancak buna ilişkin bilgilere ulaşamadık. Belediyelerin sitesinde bunların paylaşılması gerekiyor ve açıklanması gerekiyor. Mali bilgiler ve faaliyet raporuna kamu hizmeti gören kurumlarda yani belediye şirketlerinde ulaşılması gerekiyor.”

TAHHÜTNAME İMZALADILAR

Yerel seçim öncesinde çok sayıda belediye başkan adayı Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin “Şeffaflık Taahhütnamesi”ni imzaladı. Adayların imzaladığı taahhütnamede “Belediye Meclisi kararlarını, toplantı tutanaklarını, komisyon raporlarını, yıllık bütçe ve performans programını, denetim ve faaliyet raporlarını belediye internet sitesinden yayımlayacağım” denildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.