1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nin resmi açılışı yapıldı
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nin resmi açılışı yapıldı

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nin resmi açılışı yapıldı

Bakan Varank, İTO tarafından girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nin (BTM), Fulya'daki üç bin metrekarelik yeni yerleşkesinin açılışına katıldı.

A+A-

Erzurum Güncel- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Teknoloji tabanlı girişimlerde çok büyük bir potansiyelimiz var. 2023 Stratejimize koyduğumuz en az 10 Turcorn, yani bir milyar dolar üzerinde değerlemeye sahip Türk Unicorn hedefi uzak bir ihtimal değil.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Teknoloji  tabanlı girişimlerde çok büyük bir potansiyelimiz var. 2023 Stratejimize  koyduğumuz en az 10 Turcorn, yani bir milyar dolar üzerinde değerlemeye sahip  Türk Unicorn hedefi uzak bir ihtimal değil." dedi.

Bakan Varank, İTO tarafından girişimciliğin desteklenmesi amacıyla  kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nin (BTM), Fulya'daki üç bin metrekarelik  yeni yerleşkesinin açılışına katıldı.

Törendeki konuşmasında, BTM'nin, pek çok startupun başarısında söz  sahibi olacağına olan inancını dile getiren Varank, bakanlık olarak merkezin  kurulmasında aktif rol oynadıklarını söyledi.

Proje bütçesinin yüzde 75'inin İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından  karşılandığını bildiren Varank, şunları kaydetti:

"Biz girişimciliği desteklerken, sadece bireysel girişimciye  odaklanmıyor, girişimciliği bir ekosistem olarak ele alıyoruz. Çünkü bu  ekosistemin gücü, kalkınma hızını doğrudan etkiliyor. Buradan hareketle, 2023  Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin temel politika bileşenlerinden birini  girişimcilik olarak belirledik. Türkiye girişimcilik alanında, özellikle de  teknoloji tabanlı işlerde, büyük bir potansiyele sahip.

Fikirlerini ekonomik değere dönüştürmeyi başarmış çalışkan  girişimcilerimiz var. Hatta onların başarı hikayeleri, dış basında da sıklıkla  kendine yer buluyor. Bunun yakın örneği getir.com. Getir.com, Silikon Vadisi'nden  40 milyon dolarlık yatırım aldı. Son kullanıcı açısından bir teslimat ve  perakende sitesi olsa da, bu işin arka planında da teknoloji var."

Bakan Varank, sundukları desteklerle girişimcilerin yanında  olduklarının ve olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Katkıları hakkında bilgi veren Mustafa Varank, bu desteklerin içinde  yer alan "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı" sayesinde geçen sene  gençlerin, 26 milyon TL destekten yararlandıklarını kaydetti.

Varank, programın 2020 çağrısının hala açık olduğunu anımsatarak, 28  Şubat'a kadar başvurulabileceğini duyurdu.

"Girişimcilik ekosistemini daha da güçlendirecek somut adımlarımız  olacak"

KOSGEB'in verdiği destek ve eğitimler hakkında gençlere bilgi veren  Varank, yakın zamanda biri bölgesel kalkınma diğeri de teknoloji ve inovasyon  alanında olmak üzere iki yeni fon kurduklarını hatırlatırken toplamda 750 milyon  liralık bu fonlarla, firmalara uzun vadeli sermaye desteği sağladıklarını  söyledi.

Varank, bu mekanizmayla işletmelerin, faiz yükü altında ezilmesini  engellemek istediklerine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önümüzdeki dönemde, Girişimcilik ekosistemini daha da güçlendirecek  somut adımlarımız olacak. Ekosistemde yer alan tüm paydaşların faydalanması için  Türkiye Girişim Ekosistemi Platformu ve İnternet Sitesi'ni kuruyoruz. Bu  platformda yatırımcılar tanıtılacak ve girişimcilerin kullanabileceği kaynaklar  hakkında bilgiler yer alacak.

Erken dönem girişimciler için vergisiz veya kolay vergili dönem gibi  uygulamaları geliştirmek istiyoruz. Girişimlerin başlangıç aşamasından, ölçeklenme aşamasına geçişlerinin daha sıkı takipçisi olacağız. Bu noktada  özellikle, küreselleşme iddiası olan derin teknoloji tabanlı girişimleri pozitif  ayrıştıracağız."

"Melek yatırımcı sayısı ve etkinliğini artıracağız"

Mustafa Varank, finansman kaynaklarını çeşitlendirmek için, melek  yatırımcı sayısı ve etkinliğini artıracaklarını, kitlesel fonlamanın kullanımını  yaygınlaştıracaklarını aktardı.

Teknoloji tabanlı girişimlerde Türkiye'nin çok büyük bir potansiyeli  olduğuna dikkati çeken Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Dolayısıyla 2023 Stratejimize koyduğumuz en az 10 Turcorn, yani bir  milyar dolar üzerinde değerlemeye sahip Türk Unicorn hedefi uzak bir ihtimal  değil. Teknolojiyi odağına alan, ölçeklenebilir bir iş modeli olan ve küresel  piyasaları hedefleyen her girişim aslında büyüme fırsatına sahip.

Başarının gerçekleşmesi ve sürdürülebilirliği için, size güvenen  insanların, yani size yatırım yapanların varlığı burada önem kazanıyor.  Halihazırda, ülkemizde girişimciliği yüzde 90 oranında kamu destekliyor. Ancak  bu, sağlıklı bir durum değil. Özel sektörün de bu alana daha fazla yönelmesi,  ilgi göstermesi, risk alması, yatırım yapması lazım. İki yönlü bir mekanizmayı  etkin şekilde işletmeliyiz."

Mustafa Varank, bir taraftan girişimcilerin kendisini daha iyi  anlatması, yurt içi ve yurt dışından yatırım çekmeye odaklanması gerektiğini,  diğer taraftan da özel sektörün, girişim sermayedarlığına yönelmesi,  keşfedilmemiş potansiyeli ekonomiye kazandırması gerektiğini söyledi.

"Melek yatırımcılar ve risk sermayedarları daha fazla ön plana  çıkmalı"

Melek yatırımcılar ve risk sermayedarlarının daha fazla ön plana  çıkması gerektiğini vurgulayan Varank, kamu olarak desteklere devam edeceklerini  dile getirdi.

Varank, ekonomik görünümün canlanmaya devam ettiğini belirterek,  konuşmasını şöyle tamamladı:

"Geçen senenin üçüncü çeyreğinden itibaren yeniden büyüme eğilimine  girdik. Faizler düşüyor, iç talep güçleniyor. Sanayi üretimi ve ekonomiye olan  güven artıyor.İhracat rakamları yükseliyor, yani dış talep cephesi de kuvvetli.  2020 yılında büyüme çok daha fazla hız kazanacak. Gerek insan kaynağı gerekse  Ar-Ge alanında kurduğumuz güçlü altyapı sayesinde emsal ülkelere göre ciddi  avantajlara sahibiz.

Böyle bir konjonktürde, yeni alanlara yönelen, trendleri belirleyen,  iç ve dış pazarlardaki boşluklara odaklanan  startuplar geleceğin kazananları  olacak. Resmi açılışını yaptığımız bu merkez de, startupları, girişimleri,  harekete geçirme, cesaretlendirme ve yönlendirme konusunda oldukça kritik bir  fonksiyon üstlenecek. Ben buna yürekten inanıyorum."

Bakan Varank ve kendisine twitter'dan "boy şakası" yapan Ömer  buluştu

Bakan Varank konuşmasından sonra sahneye, Türkiye'nin Otomobili  tanıtım töreninden önce üstü branda ile kapalı araçların ortasında çektirdiği  fotoğrafa twitterden "Umarım Mustafa Varank'ın boyu kısadır." şeklinde yorum  yapan Ömer Aslan'ı çağırdı.

Ömer'le şakalaşan Mustafa Varank, "Senin boyun da benimkinden uzun  değilmiş, aynı sayılırız, espri anlayışımız uzun." esprisi yaptı.

Twitterde Ömer'in twitine Varank, "Boyum zaten kısa da, böyle temenni  mi olur ya :(" şeklinde yanıt vermişti.

Mustafa Varank konuşmasının ardından girişimcilerin proje sunumlarını  izledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.