1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Bu hastalık 3 haftadan fazla sürüyorsa bir uzmana başvurun!
Bu hastalık 3 haftadan fazla sürüyorsa bir uzmana başvurun!

Bu hastalık 3 haftadan fazla sürüyorsa bir uzmana başvurun!

Öksürüğün çok ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyleyen Dr. Hicran Mammadova, "Öksürük şikayeti 3 haftadan fazla devam ediyorsa, yaşam kalitesini bozuyorsa muhakkak bir uzmana başvurulmalıdır" dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Öksürüğün vücudun savunma refleksi olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hicran Mammadova, “Öksürük üç haftadan uzun sürüp, kronikleşiyorsa mutlaka altta yatan hastalık araştırılmalıdır. Bazen öksürük kanser gibi çok ciddi hastalıkların ilk semptomu olabilir." şeklinde konuştu.

"Genellikle sigara, nargile gibi tütün ürünü kullanan, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanlar  öksürüğü bu sebeplere bağlayarak doktora gitmeyebiliyor ve bu durum tanıda gecikmelere neden oluyor." diyen Mammadova, "Kesinlikle geçmeyen, inatçı öksürük şikayetiniz varsa bir uzmanın kapısını çalmakta fayda var” dedi.

Bu ilaçların yan etkilerine dikkat edin
Tansiyon ilaçlarının yan etki yaparak öksürüğe neden oluğunu ve ilacı kullanmaya devam ettikçe öksürüğün de orantılı olarak devam ettiğini ifade eden Mammadova, "Tansiyon ve çarpıntı için kullanılan ilaçlar tekrarlayan kuru öksürüğe neden olabilir.  Gerekli araştırmalar yapıldığı takdirde herhangi bir bulguya rastlanmazsa, hastanın düzenli kullandığı ilaçların yan etkilerine bakarak, ilacı değiştirmekte fayda var" dedi.

Öksürük hastalık değildir!
Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından sonra sigara içmeyen hastalarda öksürüğün üç hafta, sigara içen hastalarda ise sekiz haftaya kadar uzaya bildiğini söyleyen Mammadova, “ Öksürük yapabilecek tüm nedenler tek tek araştırılmalıdır. Öksürüğün şiddeti, karakteri, kuru veya balgamlı olması, gece veya gündüz artış göstermesi, enfeksiyon varsa sonrasında artış ya da azalma olup olmaması, mevsim ve çevresel faktörlerle olan ilişkisi, eşlik eden diğer şikayetlerin olup olmaması araştırılmalıdır” dedi.

Reflü de öksürüğe neden olabilir
Uzun süren ve rahatsız edici öksürüğün astım, üst solunum yolu problemleri, geniz akıntısı ve KOAH gibi hastalıkların habercisi olduğunu söyleyen Dr. Mammadova,  reflünün de öksürüğe neden olabileceğini ve geç teşhis edildiğini ekleyerek şunları söyledi:

“Reflüye bağlı olarak artan öksürük şikâyetine sebep olan etmenler, hastaya yöneltilen sorularla ve yapılan tetkiklerle, daha hızlı çözüme kavuşur. Özellikle yatarken mide asidinin geriye kaçmasına bağlı olarak öksürük artar. Bu hastalarda midede yanma, ekşime meydana gelir. Unutmayın her hastalığın bir nedeni vardır. Öksürük de hastalık değil belirtidir.”

Klima ve kaloriferlerin de havayı kurutmasıyla öksürüğe sebep olmasını yorumlayan Mammadova şu tavsiyelerde bulundu:

"Kuru hava ortamı, kronik gıcık halinde öksürüğe sebep olabilir. Bunu önlemek için odada bulunan kaloriferlerin üzerine, bir kabın içinde su koyarak ya da oda nemlendirici cihazlar kullanılabilinir”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.