1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Çiftelerin Çilesi!
Çiftelerin Çilesi!

Çiftelerin Çilesi!

Erzurum'da tarihi eserlere yapılan ayıplara bir yenisi daha eklendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü himayesinde yıllardır kapalı tutulan tarihi medreseye bu kez 30’a yakın klima takıldı. Pusula gazetesinden Manolya BULUT'un haberi...

A+A-

Erzurum Güncel- Restorasyon çalışmaları yılan hikayesine dönen ve bir türlü bitmeyen Çifte Minareli Medrese de gün geçmiyor ki yeni bir skandala imza atılmasın. Vakıflar Genel Müdürlüğü himayesinde yıllardır kapalı tutulan tarihi medreseye bu kez 30’a yakın klima takıldı.

 

Anadolu’daki en gözde Selçuklu eserlerinden olan tarihi Çifte Minareli Medrese’nin restorasyonu bir türlü tamamlanamıyor. Uzun yıllardır kapalı tutulan tarihi medresede skandallar da hiç eksik olmuyor. Erzurum’a gelen turistlerin uğrak yeri olan medresede, 2011 yılından beri restorasyon çalışmaları devam diyor.

Kuş konmasın diye çivi çakmışlardı!

2011 yılında başlanan ve beş yıl süren restorasyon çalışmaları esnasında tarihi medresenin kolonları arasına kuşlar konmasın diye çivili önlem alınmıştı. Kuş konmaz dikenleri ziyaretçilerin büyük tepkisini çekmişti. Dönemin valisinin müdahalesi ile skandal dikenler kaldırılmıştı.

İnsan figürü kazındı

Medresenin avlusunda, sağ taraftaki kemerlerden birisinin altına ustalıkla yerleştirilen insan yüzü figürünün, restorasyon çalışmaları sırasında kazınarak, yok edilmeye çalışıldığı ortaya çıkarılmıştı. Bu büyük ayıp, Erzurum kültürü ve tarihi üzerinde önemli çalışmaları bulunan, Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek’in gözünden kaçmamıştı.

Tarihe boru döşemişlerdi

Erzurum’un en önemli tarihi eserlerinden biri olan Çifte Minareli Medrese’nin çatısında biriken suları tahliyesi için duvarlara 15 adet su borusu monte edilmişti.  Tarihi yapıya adeta çakılan su borusuna ilk tepkiyi dönemin Valisi Ahmet Altıparmak, twitter hesabından vermiş, “Çok kötü görünüyor. Revize projeyle daha uygun hale gelmesinin takipçisi olacağım” demişti.

Pimapen kulübe

Yaklaşık 7 milyon lira harcanan tarihi medresenin arka tarafına konulan pimapen kulübe de ayrı bir tartışma konusu olmuştu. Konuyla ilgili sorulara cevap vermeyen Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, “Konu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nü ilgilendiriyor. Uygulayıcı onlar” demişti. 15 Ocak 2015 tarihinde restorasyonun bitmesi planlanırken uygulamada ortaya çıkan yeni durumlar nedeniyle 10 farklı revize proje hazırlanmıştı.

2.5 yıldır kapalı

Milyonlarca lira harcanarak bir türlü ziyaretçilere açılmayan Çifte minareli Medrese, çevre düzenlemesi için yaklaşık 2.5 yıldır kapalı tutuluyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden Vakıflar Genel Müdürlüğü himayesine alınan medresede son bir yıldır restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları yapılıyor. Çalışmaların kısmen sona ermesi ile tekrar ziyarete açılan tarihi mekanda yeni bir skandala imza atıldı. 800 yıl önce Selçuklu döneminde yapılan medresenin döneminde eğitim görülmesi için tasarlanan odalarına modern klimalar takıldı. Zemin kattaki ve birinci kattaki odalarda 30’a yakın klimanın taşların üzerine monte edilmesi tepki çekti.

Odaların yarısı boyanmış!

Medrese içerisindeki bazı odaların ise boyandığı göze çarptı. Medresedeki görevliler söz konusu odalardaki taşların nemden dolayı çürüdüğünü bu nedenle horasan harcı ile kaplandığını ifade ettiler.

Geçtiğimiz günlerde Erzurum’u ziyaret eden sanatçı gurubu içinde yer alan Oktay Kaynarca, tarihi Rüstempaşa Bedesteni girişine konulan elektronik tabelayı eleştirerek sosyal medyasında paylaşmıştı. Vali Okay Memiş’in talimatı ile tabela kaldırılmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum