1. YAZARLAR

  2. Mehmet ŞENER

  3. Ecdatla buluşma
Mehmet ŞENER

Mehmet ŞENER

Yazarın Tüm Yazıları >

Ecdatla buluşma

A+A-

ERVAK, 90'lı yıllarda Sarıkamış için bir ses oldu, zaman içinde o ses öyle bir çığlığa yol açtı ki, bugün de o çığlık muhteşem bir çığ'ı getirdi beraberinde...

'Romantik maceraperest' Enver Paşa'nın ihtirası yüzünden, 90 bin Mehmetçik'in donarak şehit düşmesiyle sonuçlanan 'Sarıkamış Faciası', bir ulusun dinmeyen acısı oldu.

Gün geldi,Yemen'de sıcaktan kavrulduk, gün de geldi ki Sarıkamış'ta soğuktan donduk, ama o ülkü hep rehberimiz oldu, hep inancımızın mihenk taşı: Esir yaşamaktansa ölmek evladır.

Tarihimizde anlı şanlı zaferlerimiz olduğu kadar yenilgilerimiz de var, hüzünlerimiz de... Çünkü bu coğrafyayı yurt edinmek ve vatan kılmak için dün olduğu gibi bugün de bedel ödüyoruz. Şair, "öldükçe çoğalıyoruz" demişti ya, işte bu millet de tam olarak bunu yaptı. Yeri geldi, Yemen'de, yeri geldi, Irak'ta, yeri geldi Afrika'da, yeri geldi engin denizlerde, yeri geldi Balkanlar'da ve yeri de geldi Rusya sınırı olan Kars'ta... Ama hep İ'layi Kelimetullah için kılıç sallayıp durduk. 

 

Dağ-taş Allah nidalarıyla inledi

Allahuekber ve Soğanlı dağlarında, neredeyse düşmana tek kurşun bile atamadan "general kış"a yenilen 90 bin şehidimiz için bu yıl da, yurdun dört bir yanından on binler, kar'a ve soğuğa aldırmadan Sarıkamış'a koştu. 104 yıl sonra dedelerinin vatan uğruna şehit düştüğü dağlara çıkan ve bir an da olsa Mehmetçik'in yaşadıklarını hissetmek isteyen yaşlı genç on binlerce insan, dualar okuyup ecdadını andı.

 

Bir macera uğruna 90 bin şehit

Sarıkamış hezimetinin ardından kaçarak soluğu İstanbul'da alan dönemin en kudretli paşası Enver, kendisine "Nerede nasıl bir hata yaptınız ki bu kadar Mehmetçik donarak şehit oldu?" şeklinde soran bir arkadaşına, sanki o 90 bin asker sırf O'nun bitmek tükenmek bilmeyen ihtirası ve akıl tutulmasına kurban edilmemişçesine, "Yahu birader, nasıl olsa ölmeyecekler miydi zaten" diye karşılık veriyor!

 

Akıl tutulması işte böyle bir şey

Sözde müttefikimiz Almanların dolduruşuna gelerek, askeri açıdan doğru dürüst bir hazırlık ve eylem planı olmaksızın, yarı aç yarı çıplak askeri eksi 30 derecede, üstelik aklı başındaki tüm subayların itirazlarına rağmen, kar kalınlığının adam boyunu geçtiği dağlara vuran Enver Paşa, yaşanılan facianın duyulmaması için da basına sansür uygulayıp, aleyhte konuşanları da ağır biçimde cezalandırdı!

 

ERVAK öncülük etti, Türkiye sahip çıktı

90'lı yıllarda Necati Bölükbaşı başkanlığındaki Erzurum Kalkınma Vakfı'nın (ERVAK) ilk kez ülke gündemine taşıdığı ve daha sonra Prof. Dr. Bingür Sönmez'in girişimleriyle geniş kitlelere mal edilen Sarıkamış Şehitleri, 25 yılı aşkın bir süreden beri artarak devam eden bir ilgiyle anılıyor. Dün Sarıkamış'ta öyle bir insan seli oluştu ki, aklını duygularına esir eden Enver, eğer kalkıp bu muhteşem manzarayı görebilseydi, yakalandığı 'Alman hayranlığı' hastalığından utanır ve kahrolurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.