1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Ehramdan maske çok beğenildi
Ehramdan maske çok beğenildi

Ehramdan maske çok beğenildi

Erzurum'da ihramdan üretilen maskeler, büyük rağbet görmeye başladı.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum'da girişimci kadınlar tarafından üretilen ehramdan maskeler, halk arasında rağbet görüyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesi alarak tescillenen ehramı geliştirmek ve yeni ürünler elde etmek için yıllardır çalışma yapan Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği (ERAKDAY) Başkanı Hülya Saltuklu, Aziziye İlçe Belediyesi'nden aldığı destekle harekvte geçti. Erzurumlu kadınlar, ehramdan maske ürvtimi yapmaya başladı. Coğrafi işaret belgeli yöresel yün dokuma kumaşı olan ve bölgede 'ehram' olarak adlandırılan yün malzemeden yapılan maskeler, şimdilerde rağbet görmeye başladı. Aziziye Belediyesi el sanatları üretim işletmesinde EREKDAY'ın açtığı kursta kursiyerlerle birlikte üretilen maskeler kişilerin istekleri doğrultusunda kıyafetlerine göre üretime devam ediliyor. TOBB Erzurum Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi ve ERAKDAY Başkanı  Hülya Saltuklu ve ekibinin ehramdan ürettiği maskeler, ulusal basında da geniş yer buldu ve sosyal medyadan binlerce beğeni ve yorum aldı.

 

 

 

 

EHRAM/İHRAM NEDİR?

 

 

Ehram/ihram, ince eğrilmiş koyun yününden yapılan, düz yüzeyli mekikli dokumanın ve bu dokumanın iki kanadının birleştirilmesiyle elde edilen kadın dış giysisinin adıdır. Ehram daha çok Erzurum, Gümüşhane ve Bayburt illeri başta olmak üzere, buralara yakın illerde üretilir ve kullanılır. Yazılı kaynaklarda ehramın ilk ne zaman dokunmaya ve kullanılmaya başlandığına ilişkin kesin bilgiye ulaşılamamakla birlikte bugünkü şekliyle 1850’li yıllardan beri kullanıldığı belirtilmektedir. Ehram için koyunun altıncı ve yedinci aylarında kırkılan yünü kullanılır. Bölge halkı bu yünün tellerinin uzun olduğuna, yağmurda çekmeyeceğine; kısır koyun ve koç yününden ehram olmayacağına inanır. Ehramın değeri ipin inceliği ile doğru orantılıdır. Ehramda genellikle kahverengi, siyah, krem gibi yünün doğal renkleri kullanılır, renkli iplerle ehram üzerine dokuma esnasında ya da sonradan elle nakış işlenir. Nakış için gülkurusu, yeşil, mavi, sarı gibi renklerin kullanıldığı görülür. Ehramın ortasına badem çiçeği, saat kordonu, hanımeli, reyhan dalı, yıldızın oynayışı, elma şeleği, kelleli, uçan kuşlar, pirinç deni gibi nakışlar; kenarlarına aynalı kutu, paşa merdiveni, tetiksiz zincir, mercimekli zincir gibi nakışlar yapılır. Bazı ehramların ise saçak üstleri nakışlanır. Ehramlara bu nakışlara göre ad verilir.

 

 

 

 

EHRAM İLE İLGİLİ İLGİNÇ İNANIŞ!

 

 

Ehram dokunurken eve ayağı uğurlu biri gelirse işin çabuk biteceğine, uğursuz biri gelirse de işin uzayacağına inanılır. Bu nedenle dokuma yapılırken ayağı uğurlu olduğuna inanılan kişiler “içeri atlı ile gel” denerek çağrılır. Ehramı kadınlar evden dışarı mahalle gezisine ya da köy dışına çıkarken kullanırlar. Her kadının biri günlük herhangi bir renkte, diğeri de özel günler için beyaz renkli olmak üzere iki ehramı vardır. Açık renkleri daha çok gençler, koyu renkleri de yaşlılar tercih eder. Zengin fakir herkesin ehram giymesi sınıf ayrımını ortadan kaldırır, birlik duygusunu pekiştirir. Ehramın yatak örtüsü olarak ya da başka eşyaların üstünün örtülmesinde de kullanıldığı olur. Bunların dışında ehram, sivrisinekten korunmak için cibinlik olarak da kullanılır. Günümüzde ehramın geleneksel kullanımı devam ettiği için geleneksel üretim biçimi de sürdürülmektedir. Bunun yanı sıra bu kıymetli kumaş çeşitli tekstil firmaları tarafından da keşfedilmiş ve tezgah sayısı arttırılıp üretimi teşvik edilerek kadınlar için bölgede istihdam olanağı yaratılmasına vesile olmuştur. 

Sinan AYDINın haberi...

RADARHABER

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.